uC

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 12 paź 2011, 21:38

Do PICów za 230zł dostałem kompletny programator/debuger PICKIT2 który mieści się w kieszeni koszuli, i obsługuje każdy, dosłownie każdy procesor Microchipa, jaki można kupić, czy to jest 8, 16 czy 32 bitowy rdzeń.
Tylko, jak będziesz chciał programować raz procek PIC10, a potem PIC16 to musisz firmware w nim zmieniać. PICKIT mimo, że pisze, że to debuger to wiele prostszych procków tym nie zdebugujesz bo w wielu prockach PICa uwalili ze struktury port debugera.
kayron pisze:Za niedługo Microchip powinien wypuścić nowe procesory serii PIC12F oraz PIC16F które będą miały na pokładzie Configurable Logic Cell (CLC), czyli takie proste PLD + CPU, czyli to na co konstruktorzy hobbiści czekali od prawie stulecia.
Dziwne, bo 12 lat temu były FPGA + rdzeń AVR, a nazywały się FPSLIC. Zatem nie jest to żadna rewelka, a tylko odgrzewany na wolnym ogniu zdechły kotlet.
Dawid2379 pisze:nie orientuje sie czy sie róznia poszczególne scalaki, AVR, PICs MSP
Każdy coś ma fanego, każdy coś ma czego nie ma konkurencja. Wiele można by wymieniać. Ale można powiedzieć:
AVR8 - w miarę szybkie ośmiobitowce RISC, z dość sensownie skonstruowanymi peryferiami.
PIC10/12/16 - middleclass RISC, gdzie mnogość wersji powoduje chaos.
MSP430 - w miarę energooszczędne 16-bitowce RISC, z pewnymi niewytłumaczalnymi udziwnieniami.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 paź 2011, 6:50

Tylko, jak będziesz chciał programować raz procek PIC10, a potem PIC16 to musisz firmware w nim zmieniać. PICKIT mimo, że pisze, że to debuger to wiele prostszych procków tym nie zdebugujesz bo w wielu prockach PICa uwalili ze struktury port debugera.
Akurat mnie nic poniżej PIC12 i nic powyżej DSPPIC30 nie interesuje. PICi32MX to jak wróble ćwierkają jakiś zryty rdzeń, który ponoć nawet nie pochodzi od Microchipa tylko jest zaadaptowany dla niego.
Dziwne, bo 12 lat temu były FPGA + rdzeń AVR, a nazywały się FPSLIC. Zatem nie jest to żadna rewelka, a tylko odgrzewany na wolnym ogniu zdechły kotlet.
Też o tym słyszałem, ale widocznie niejadalny był ten kotlet od ATMELA, co jakoś mnie nie dziwi i dla tego zdechł.
Tutaj mamy raczej do czynienia z czymś o wiele prostszym, nie jest to żadne FPGA, raczej coś bliższego GALom, ale co najważniejsze jest to zrobione dla ludzi, i nie wymaga jakieś dogłębnej wiedzy, rysujesz sobie schemacik połączeń i tyle.
Ta cecha powoduje że jest to rewolucja, szczególnie na płaszczyźnie konstrukcji amatorskich.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 13 paź 2011, 12:59

Masakra każdy ma inne zdanie ale to właśnie powód różnorodności sposobów prog., samych programatorów, programów i rodzajów mikrokontrolerów a zwłaszcza co komu bardziej pasuje każdy jest inny, ja myślę tak.. kupie książkę, poczytam i zadecyduje co dalej, bo może tego nie poczuje... tak chyba będzie najlepiej Pozdrawiam Wszystkich

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 paź 2011, 14:00

To jest tak kto na czym się uczył to mu bardziej podchodzi.
kolega keruseykaryu to trochę inny przypadek, bo jak mniemam elektronika to jego praca zawodowa więc podchodzi do pewnych tematów nieco inaczej, co powoduje ze jego strategia jest bardziej pod katem działalności zarobkowej, niż pod kątem hobby. Czasami :wink:
Co wybrać ? No cóż, napisałeś że nie chcesz wydawać na to 300zł, a ile byś chciał wydać ?Jak nie chcesz wydawać majątku na programator, a masz w kompie LPT (port drukarkowy), to mi się marnuje w szufladzie STK200. Nie jest to jakiś szał, ale ja od tego zaczynałem.
Mogę odsprzedać ci za przysłowiową flaszkę, tylko musiałbym go wypróbować na laptopie gdzie mam WIN7 64B + karta RS232-LPT.
Ostateczni można samemu sobie sklecić na płytce uniwersalnej, coś podobnego do mojej płytki z PICKIT2, 4 LEdy Potencjometr, 1x Swith., tylko na np ATTINY2313. tylko warto sobie na takim PCB dodać mostek prostowniczy, stabilizator 7805, i jaki bezpiecznik polimerowy 200mA.
Na upartego samemu można spokojnie coś sklecić, na dobry początek, ale stykówkę odradzam więcej problemów niż pożytku.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 13 paź 2011, 18:00

Dzieki za propozycje, ja mam tylko usb na nowym laptopie, stad tez win7 bo nie ma wszystkich sterowników pod win xp, pod którego niemal wszystko pasuje. Narazie poczytam książkę ja mi podejdzie i zacznę coś kumać to zdecyduje się na programator taki jak Ty mi polecałeś (z 7emką jak opisują współpracuje) i dalej będę drążył temat:) Może z czasem kasy nazbieram i starczy tez na inne podzespoły. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 16 paź 2011, 15:01

Witam zacząłem czytać i doszedłem do wniosku ze będę kontynuował, i myślę o kupnie jakiegoś programatora znalazłem taki programator z podstawka
http://allegro.pl/programator-avr-usb-p ... 602754.htm
l, na początek powinno być ok, mam podstawkę, zasilony mikrokontroler i programator, producent pisze ze działa z win7. Mam pytanie bo można podłączyć tam scalaki w obudowach do 40 wyprowadzeń czyli będzie potrzebny mi inny programator tak? a wiem ze na pewno będę miał potrzebę taki zastosować w przyszłości jak będzie mi dobrze szlo.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 16 paź 2011, 15:17

Mi link do tego programatora z alegrosika nie działa ? Wiec nie wiem co to jest ?

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 16 paź 2011, 15:24

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 16 paź 2011, 15:31

Za tą cenę ogólnie niezły programator, fajna podstawka programująca. Obsługuje sporo CPU.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 16 paź 2011, 16:04

A co z programowaniem innych uC które maja więcej końcówek = wyjść/wejsc? Attiny 2313 nie ma ich za wiele wiem ze nie będę na początku dużo ich potrzebował ale na pewno później.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 16 paź 2011, 16:36

Poczytaj sobie o tym programatorze, pewnie stronie SIBITu jest instrukcja obsługi. Zresztą na stronie aukcji masz tabelką z obsługiwanymi CPU.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 16 paź 2011, 16:58

No już znalazłem niektóre PCU maja nawet 24 we/wy.

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 19 paź 2011, 1:22

Mam nadzieję, ze jeszcze nie dokonałeś wyboru :)

Moim zdaniem nie warto zaczynać nauki od języka BASCOM, który ogranicza Ciebie tylko i wyłącznie do mikrokontrolerów AVR. Tutaj znajdziesz porównanie języków

Dlatego polecę najnowszą książkę Tomasza Francuza:
Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji

Płytka stykowa i garść elementów to wszystko czego Ci trzeba - tanio i skutecznie: http://mikrokontrolery.blogspot.com

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 19 paź 2011, 19:03

No jeszcze nie zaczęłem w sumie, czekam na programator, w sumie mógłbym zmienić język na C bo programator obsługuje rożne programy np AVR STUDIO i sporo cpu, także nie problem, problem z literatura - dobrą literatura od podstaw i jak widzę po opiniach na temat książki z linku to nie jest to tak do końca dla początkujących, a ja jestem w 100% początkującym. Musiało pisane językiem P. Góreckiego, czytałem jego książkę i coś tam zostało.

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 19 paź 2011, 19:07

Dawid2379 pisze:... i jak widzę po opiniach na temat książki z linku to nie jest to tak do końca dla początkujących, a ja jestem w 100% początkującym. Musiało pisane językiem P. Góreckiego, czytałem jego książkę i coś tam zostało.
No to na pewno książka Mirosława Kardasia - także z tego roku:
Mikrokontrolery AVR. Język C - Podstawy programowania

Tak czy siak, wybierz C i jakąś książkę :)

ODPOWIEDZ