moze ktos wie o co w tym chodzi :))

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
fredik666

moze ktos wie o co w tym chodzi :))

Post autor: fredik666 » 08 sie 2005, 23:17

Słysze japonska stacje radiowa (japonsko-jezyczna ) w głosnikach (5,1 logitech) podłaczonych do kompa. słychac tylko wtedy gdy komp jest wył. i potenjometr jest prawie na min . ( Dodatkowa informacjia do tej zagadki {ktorej sam nie kumam} mieszkam kolo belfastu irladia) MOZE KTOS TO WYJASNI??

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 09 sie 2005, 7:11

kolumienki robią za - radio :mrgreen:
pradwopodobnie sygnał jest tak silny że wzmacniacz 'zbiera' takie śmieci i potem masz to w głośnikach....
dolutuj na wejściach wzmacniacza kondensatory jakies 500pF - pasma Ci nie obetną, ale odfiltrują japońców.

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 09 sie 2005, 7:33

może nie japońskie tylko chińskie rozmowy słyszysz - wiadomo gdzie było składane :) i jeden z monterów został w środku :D (przepraszam.. ale nie mogłem się powstrzymać)...

faktycznie możesz przefiltrować wejscie wzm. (które wg. mnie powinno być fabrycznie odfiltrowane), albo automatycznie odłączaj zasilanie od głośników po wyłączeniu komp. unikniesz niepotrzebnego grzania się zasialcza itd.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 09 sie 2005, 8:07

:arrow: timi
a może to nie zwykłe radio, tylko łączność łodzi podwodnych :wink: ciekawe co mówią?
:arrow: fredik666
słyszałeś jakieś tora-tora? bo jak tak, to zalutuj te kondensatorki na input, może też zablokuj zasilanie via ~100nF i uciekaj!

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 09 sie 2005, 9:31

timi pisze:automatycznie odłączaj zasilanie od głośników po wyłączeniu komp. unikniesz niepotrzebnego grzania się zasilacza
Ja chcę coś takiego zrobić bo przełącznik w głośnikach w pozycji on puszcza zasilanie z diod do kondensatora po środku odcina diody a w of zwiera kondensator lecz transformator dalej pracuje (listwa zasilająca z wyłącznikiem mnie nie interesuje).

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 09 sie 2005, 9:59

:arrow: tasza
A co oznacza "tora-tora" :?: :wink:

Oglądałem niedawno jakiś film o japońcach i każdy czasownik kończy się u nich na -nasu
przeczenie robia dodajac ka czyli -nasuka
Wsłuchaj się dokładnie i powiedz czyje to radio odbierasz.
Bo jeśli to będą chinczycy to niestety ale będziesz musiał zrobić kilka dodatkowych otworów w głośniczkach, żeby tam biedaczek się nie udusił :lol: .
Ostatnio zmieniony 09 sie 2005, 11:14 przez spark, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 09 sie 2005, 10:05

ivanek_15 pisze:będziesz musiał zroić kilka dodatkowych otworów w głośniczkach, żeby tam biedaczek się nie udusił .

Awatar użytkownika
jejek
-
Kontakt:

Post autor: jejek » 09 sie 2005, 12:35

ivanek_15 pisze::arrow: tasza
A co oznacza "tora-tora" :?: :wink:
Oznacza tygrys-tygrys. Ale powinno być trzy razy i wtedy trzeba uważać na bazy morskie na Hawajach.

Jejek

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 12 sie 2005, 21:11

Ciekawostka :D :
Ja mam w piwnicy stare radio Unitry - Taraban 3. I obok tego radia ( ok. pół metra od anteny ferrytowej) mam zamocowane na stole sporej wielkości imadło. Gdy radio jest włączone i przejadę jakimś metalowym pręcikiem czy chociażby gwoździem po imadle to radio jest niemal niezdatne do słuchania z powodu szumów jakie się tam "czarują" a "czarują" się tylko wtedy gdy imadło ma kontakt z metalowym przedmiotem (a być może z ciałem ludzkim robiącego za antene ;)).
Czasami jak mi się nudzi i jestem w piwnicy to sobie gram na takich szumach :D.
No cóż, w końcu moje radio ;):P:D.

Pozdrawiam
Ivan Szumen :D:D:D

dlk
-

Post autor: dlk » 20 gru 2005, 23:03

Hello,
prawdopodobnie mamy te same głosniki :). Tez mam z nimi problem. Puki co zauwazylem, ze uziemienie komputera i któregoś wyjścia głośnikowego w subie pomaga. Nadal jednak słychać delikatne trzaski przy skręceniu potencjometru na minimum. Ma ktoś pomysł co jeszcze uziemić? :roll:

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 20 gru 2005, 23:45

może to jakaś wadliwa seria potencjometrów (przerwa w ścieżce albo coś...) ?

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 21 gru 2005, 17:42

jejek pisze:ivanek_15 napisał/a:
tasza
A co oznacza "tora-tora"

Oznacza tygrys-tygrys. Ale powinno być trzy razy i wtedy trzeba uważać na bazy morskie na Hawajach.
tak. tora-tora-tora to był sygnał do ataku na Pearl Harbor w 1941r

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 21 gru 2005, 18:05

:arrow: mathieiov

Aha. :D
Dzięki, już się douczyłem. 8)
Pozdr.

P.S. Mam 2-setny post... ide to oblać :) hehe

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 21 gru 2005, 18:35

:arrow: ivanek_89,

gratuluję :D jak ja będę miał 20 to też obleje :D
a jakbyś chcieł się jeszcze doedukować z histy to pisz. chętnie pomogę

pzdr
mathieiov

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 21 gru 2005, 20:33

Ja miałem kiedyś (jeszcze gdzieś mam) prosty wykrywacz metali. To był jakiś KIT do samodzielnego montarzu, generator LC i mieszacz częstotliwości. Pamiętam że kiedyś odbierałem jakieś radio jak odpowiednio "dostroiłem" wykrywacz, przez umieszczenie metalowego kubka w odpowiedniej odległości od cewki-sondy :P

ODPOWIEDZ