Wykres napięcia - ośla łaczka wyprawa 5 ćw 2
Wykres napięcia - ośla łaczka wyprawa 5 ćw 2
Hej,
Jakie będa wykresy napięcia w punktach a b i c dla ukladu B ze strony 90 oslej łaczki?
http://www.zsl.gda.pl/~warsztaty/Nauka/ ... 69_037.pdf
Wydaje mi sie ze w A i C tak jak na rysunku załaczonym a w b odwrotnosc, czy dobrze kombinuje?
Jakie będa wykresy napięcia w punktach a b i c dla ukladu B ze strony 90 oslej łaczki?
http://www.zsl.gda.pl/~warsztaty/Nauka/ ... 69_037.pdf
Wydaje mi sie ze w A i C tak jak na rysunku załaczonym a w b odwrotnosc, czy dobrze kombinuje?
- Załączniki
-
- wykres.png (2.33 KiB) Przejrzano 6688 razy
Nie do końca.
Zauważ że praktycznie nic nie ogranicza prądu ładowania C1.
No i generalnie to bramka może dać tylko czyste sygnały logiczne na swoim wyjściu.
W załączniku masz przykładową symulację do LTspice (EDW.asc)
Zauważ że praktycznie nic nie ogranicza prądu ładowania C1.
No i generalnie to bramka może dać tylko czyste sygnały logiczne na swoim wyjściu.
W załączniku masz przykładową symulację do LTspice (EDW.asc)
- Załączniki
-
- CD4000.rar
- (121.56 KiB) Pobrany 977 razy
No wlasnie szczególnie ta kwestia czystych stanow logicznych na wyjsciu sklonila mnie do napisania tego postu, tzn tez mi sie wydawalo ze na wyjsciu bede mial czyste sygnaly ale po zbudowaniu ukladu i obserwacji diod wyglada to jak by prad plynacy przez zmienial sie stopniowo...puki nie zbudowalem ukladu wszystko wydawalo mi sie oczywiste..faktycznie wykres powinien byc bardziej stromy ze wzgledu na kondensator, myslalem o tym ale troche niezrecznie narysowalem. Dzieki za symulacje, zaraz je sobie przesledze.
Widocznie na C tez sie pojawiają te impulsy bo napięcie na na D2 wynosi w szczycie 1.81 a potem zmienia sie dosc szybko do 1.72 potem stopniowo do 1.65 i bardzo powioli do 1.58 i zastanawiam sie teraz jak to interpretowac, wykresy na symulacji ktora mi wyslales wygladaja wlasnie tak jak to sobie wyobrazalem, ale to co pokazuje woltomierz ni jak sie nie ma do tego. Teraz mam kolejna zagwozdke.
Na diodzie mierzylem bo zastanawialo mnie czemu sie tak zachowuje.
U mnie to wyglada tak tzn napiecie np. na pinie 8
View My Video
U mnie to wyglada tak tzn napiecie np. na pinie 8
View My Video
Zbudowałem dla zabawy ten układ

W pierwszych próbach użyłem kostki 4069 od motoroli z 87 roku.
Napięcie w punkcje A wygląda tak samo jak w symulacji

Napięcie w punkcie B wygląda już inaczej, a to dlatego że podajemy na wejście bramki bardzo łagodne zbocze opadające a zwykłe bramki nie bardzo lubują się w powolnych zboczach.
Bardzo dobrze widać wpływ wolnego zbocza opadającego na wejściu baranki (punkt A).
Bramka zmienia swój stan z niskiego na wysoki nie zbyt szybko jak na bramkę.
Gdzie lepiej widać to tu

Teraz napięcie w punkcje X(czerwony wykres) razem z napięciem w punkcie B (niebieski wykres)

Jak widać te łagodne zbocze przenosi się nawet do punktu X.
No i napięcie w punkcie E (czerwony wykres)

I teraz ciekawa sprawa zamiana układu 4069 na 40106 (inwerter ze wejściem Schmitta).
Powoduje że napięcia w punktach wyglądają dokładnie tak jak w symulacji LTspice.
Wiadomo napięcie w punkcie A jest takie samo ale za to w punkcie B mamy już czysty stan logiczny z ostrymi zboczami

Napięcie w punkcie B i X

I w punkcie X i E

I to jest kolejny dowód na to że hobbiści zawsze powinny stosować układy z wejściem Schmitta.
Co do wydajności prądowej to maja bramka obciążana prądem 6.4mA przy zasilaniu 10V ma 1.2V spadku napięcia na rezystancji wewnętrzny bramki. A dokładnie to na górnym tranzystorze. Przy 11.7mA spadek ten rośnie do 2.3V (czyli mam 7.7 na nóżce 4 ).
Przy 15mA mamy 3.1V a przy 24mA mamy spadek 7.12V (czyli na wyjściu mam tylko 2.8V).
Oczywiście połączenie bramki równolegle zwiększa wydajność prądową.

I polecam ci byś sam w domu zmierzył wydajność prądową posiadanych przez siebie bramek.

W pierwszych próbach użyłem kostki 4069 od motoroli z 87 roku.
Napięcie w punkcje A wygląda tak samo jak w symulacji

Napięcie w punkcie B wygląda już inaczej, a to dlatego że podajemy na wejście bramki bardzo łagodne zbocze opadające a zwykłe bramki nie bardzo lubują się w powolnych zboczach.
Bardzo dobrze widać wpływ wolnego zbocza opadającego na wejściu baranki (punkt A).
Bramka zmienia swój stan z niskiego na wysoki nie zbyt szybko jak na bramkę.
Gdzie lepiej widać to tu

Teraz napięcie w punkcje X(czerwony wykres) razem z napięciem w punkcie B (niebieski wykres)

Jak widać te łagodne zbocze przenosi się nawet do punktu X.
No i napięcie w punkcie E (czerwony wykres)

I teraz ciekawa sprawa zamiana układu 4069 na 40106 (inwerter ze wejściem Schmitta).
Powoduje że napięcia w punktach wyglądają dokładnie tak jak w symulacji LTspice.
Wiadomo napięcie w punkcie A jest takie samo ale za to w punkcie B mamy już czysty stan logiczny z ostrymi zboczami

Napięcie w punkcie B i X

I w punkcie X i E

I to jest kolejny dowód na to że hobbiści zawsze powinny stosować układy z wejściem Schmitta.
Co do wydajności prądowej to maja bramka obciążana prądem 6.4mA przy zasilaniu 10V ma 1.2V spadku napięcia na rezystancji wewnętrzny bramki. A dokładnie to na górnym tranzystorze. Przy 11.7mA spadek ten rośnie do 2.3V (czyli mam 7.7 na nóżce 4 ).
Przy 15mA mamy 3.1V a przy 24mA mamy spadek 7.12V (czyli na wyjściu mam tylko 2.8V).
Oczywiście połączenie bramki równolegle zwiększa wydajność prądową.

I polecam ci byś sam w domu zmierzył wydajność prądową posiadanych przez siebie bramek.
Zagadka rozwiązana, całe zamieszanie ponieważ myslalem ze wszystkie układy cyfrowe pracuja w sposób taki jak te ze Shmittem, czyli na wyjsciu zawsze czysty sygnał. Poza tym doczytałem ze przy napięciach pośrednich na wejsciach układ pracuje jak wzmacniacz i stad sie brało migotanie diody. Reszte doskonale widać na wykresach, fajna maszynka naprawde ułatwia życie 
U mnie spadki napięcia na górnym tranzystorze wynosza przy 10V zasilania
dla 6mA - 1.15V
11.8 mA - 3.41V
14.9 mA- 4.76V
18.9 mA - 7.35
i przy zwarciu max 20 mA prądu , mozliwy jest az tak duży rozrzut wyników w porównaniu do Twojego scalaka? Moj wyglada na duzo mniej wydajny. Myslalem ze te kości oznaczone tym samym symbolem muszą trzymac normy jakies. Kolejna cenna lekcja.
dla 6mA - 1.15V
11.8 mA - 3.41V
14.9 mA- 4.76V
18.9 mA - 7.35
i przy zwarciu max 20 mA prądu , mozliwy jest az tak duży rozrzut wyników w porównaniu do Twojego scalaka? Moj wyglada na duzo mniej wydajny. Myslalem ze te kości oznaczone tym samym symbolem muszą trzymac normy jakies. Kolejna cenna lekcja.