Jak wykonać płynne sterowanie elektromagnesem?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 29 lip 2011, 21:30

Dokładnie tak, nie wiem jak będzie się zachowywał rdzeń magnetyczny , ale metalowy w zależności od siły elektromagnetycznej niezależnie od biegunowości cewki będzie zawsze wciągany do środka. Wypchnięty zostanie tylko wtedy jeśli nie był w cewce większością swojej objętości ,następnie zostanie wciągnięty,a siła jest na tyle duża by go dalej wypchnęło. Najmniej pracochłonnym rozwiązaniem było by wtedy zrobić 2 cewki z rdzeniem po środku. Rdzeń tak usytuowany by w pozycji koła na wprost znajdował się z ¼ w obu cewkach.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 lip 2011, 21:38

No cóż, najwyraźniej bez testów się nie obędzie. Tylko jeszcze jedno pytanie. Ile powinienem nawinąć zwojów i jakim drutem? W życiu nie robiłem elektromagnesu i nie orientuję się w tym

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 lip 2011, 13:09

matrix pisze: Ile powinienem nawinąć zwojów i jakim drutem?
To już zależy od prądu, czyli siły jaką należy przyłożyć by w najtrudniejszych warunkach przesunąć "rdzeń". Tak na oko [ w szpitalu chłop leży ] można by nawinąć z 100-300 drutem 0,3-0,5 i zobaczyć jak będzie działać.

Ps: a jaki drut posiadasz/ możesz z czegoś odwinąć?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 lip 2011, 17:08

Nawinę taki jaki będzie potrzebny. Wiem ża na oko to nic nie ma. Mam gdzieś tam jak oblicza się elektromagnesy, ale na razie nie chcę z tego korzystać bo testy chcę przeprowadzić że tak powiem na sucho.

Chodzi o to że całość będzie zasilana albo napięciem 5V max 0,8A albo napięciem około 8V i prądzie, hmmmm, dużym. Do dyspozycji pakiet LiPo 5000mAh. Żeby tylko nie spalić uzwojeń.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 30 lip 2011, 19:18

Dla tego potrzebne będzie jakieś sterowanie zasilaniem, chociażby do testów, żeby określić parametry tych uzwojeń. Ja myślałem o elektromagnesie w takiej formie, chociaż lepsza była by płytka na końcu zamiast tych dwóch bolców:

Obrazek

Magnes ten miałby odpychał lub przyciągał magnes stały znajdujący się na końcu sworznia, dla tego więc sworzeń musi być mocowany do obudowy w dwóch punktach, po to żeby jego koniec dochodzący do karetki nie przemieszczał się względem otworu w karetce. Wadą takiego rozwiązania jest to, że siła odpychająca magnes stały będzie słabnąć wraz ze wzrostem odległości magnesu stałego od elektromagnesu, dla tego więc może okazać się konieczne dodanie drugiego elektromagnesu po drugiej stronie obudowy sworznia, który będzie działał przeciwnie do elektromagnesu pierwszego przyciągając magnes stały w kierunku odpychania przez elektromagnes pierwszy.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 lip 2011, 20:16

Myslę że to co kolega pokazuje wyżej nie za bardzo będzie mi pomocne. Trzeba wziąć pod uwagę że po umiejscowieniu tam całego napędu, regulatora, silnika odbiornika i pakietu zostaje bardzo mało miejsca.

Tak wygląda mój model z przodu. Tu gdzie serwo chciałem dać układ kierowniczy nowej generacji.

Obrazek

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 30 lip 2011, 20:29

Wszystko jest kwestią skali w jakiej to wykonasz. Może okazać się, że te założenia są błędne i trzeba to będzie zmodyfikować. Nie mam doświadczenia z modelami i nawet nie widzę za bardzo jak to wygląda. Po prostu foto jest za małe i za mało detali można uchwycić jak się widzi coś pierwszy raz w życiu. Sam pomysł wydaje mi się dobry, gorzej będzie z jego realizacją, bo wymaga precyzji. Widziałeś kiedyś jak działa CD-ROM?!? Chodzi mi o tą klapkę która się wysuwa. W zasadzie nie wiem dla czego silnik stawia aż taki opór, przecież wystarczyło by go rozłączać elektrycznie, wtedy siła działająca na koła powinna go spokojnie obrócić.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 lip 2011, 20:39

e-lektryk pisze:W zasadzie nie wiem dla czego silnik stawia aż taki opór, przecież wystarczyło by go rozłączać elektrycznie, wtedy siła działająca na koła powinna go spokojnie obrócić.
Gdyby serwo składało się tylko z silnika to pewnie nie było by kłopotu, ale serwo to silnik plus około 5 kół zębatych redukujących prędkość a wzmacniających moment obrotowy.
Ogólnie trzeba poznać zaadę działania serwa plus jego sterowanie z aparatury żeby wiedzieć czemu stawia tak duży opór.
e-lektryk pisze:Po prostu foto jest za małe i za mało detali można uchwycić
To tu trochę większe foto (klik w zdjęcie a się powiększy):

Obrazek

Chodzi o to że jak zrobię elektromagnes z rdzeniem wewnątrz to siła będzie znacznie większa a na pewno w całym zakresie sterowania jednakowo będzie oddziaływać na rdzeń.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 lip 2011, 22:38

A tak na marginesie, brałeś pod uwagę silnik liniowy ? Choć nie wiem czy takie małe produkuje ktokolwiek ?
Tu artykuł
Ale może dałoby się zbudować samemu odpowiednik.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 30 lip 2011, 23:16

W takim razie problemem nie jest silnik tylko przekładnia. A ostatni link jest bardzo wartościowy i na tej podstawie dało by się zbudować układ sterowania o jaki Ci chodzi.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 31 lip 2011, 7:27

kayron pisze:A tak na marginesie, brałeś pod uwagę silnik liniowy ? (...)
Tu artykuł
Jakby wykonał to z mniejszą dokładnością to zdaje się że będzie to dokładnie to co sobie wymyśliłem. Dzięki za artykuł.

Oczywiście dalsze sugestie nadal mile widziane.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 31 lip 2011, 7:55

matrix pisze:kayron napisał/a:
A tak na marginesie, brałeś pod uwagę silnik liniowy ? (...)
Tu artykuł
właśnie o tym pisałem via priv, z tą różnicą, że miał być 1 magnes. Ale najpierw można spróbować z jedną /dwoma cewkami.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 31 lip 2011, 15:50

Znalazłem silnik liniowy, ale cena jest totalnie zaporowa. 295$

-> KLIK <-

Nie pozostaje nic innego jak tylko zrobić samemu.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 31 lip 2011, 19:54

Samemu na pewno będzie ciężko, bo ważne są nie tylko prawidłowe wyliczenia, ale i precyzja wykonania. Ja bym mimo wszystko szukał tańszego odpowiednika.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 31 lip 2011, 20:31

e-lektryk pisze:Samemu na pewno będzie ciężko, bo ważne są nie tylko prawidłowe wyliczenia, ale i precyzja wykonania. Ja bym mimo wszystko szukał tańszego odpowiednika.
Obliczenia nie są idealne i nigdy nie będą , a tak od razu na łatwiznę iść , to można by sobie "wypaśniejszy" model kupić.

Ps: wcale nie jest to skomplikowane , dam sobie rękę uciąć że trzeci model działał by w 80% założeń - znając tylko podstawy.

ODPOWIEDZ