Komunikacja radiowa dwóch urządzeń

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Komunikacja radiowa dwóch urządzeń

Post autor: e-lektryk » 04 lip 2011, 16:33

Na niebiesko zaznaczyłem powiedzmy komputer, a na czerwono router. Czarne koła wokół kwadratów oznaczają zasięg obydwu urządzeń. Komunikacja odbywa się w obu kierunkach (wysyłanie i odbieranie danych). Czy w takiej konfiguracji urządzenia będą w stanie się ze sobą komunikować? Czy gdy niebieski punkt znajdzie się w kole czerwonego punktu to czy urządzenia będą mogły się komunikować czy koło niebieskiego punktu musi ogarniać punkt czerwony?
Załączniki
bez tytułu1.PNG
bez tytułu1.PNG (2 KiB) Przejrzano 5721 razy
bez tytułu2.PNG
bez tytułu2.PNG (2.02 KiB) Przejrzano 5721 razy
bez tytułu.PNG
bez tytułu.PNG (2.1 KiB) Przejrzano 5727 razy
Ostatnio zmieniony 04 lip 2011, 19:05 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Qwertxx
-
Kontakt:

Post autor: Qwertxx » 04 lip 2011, 19:03

Jak rozumie, okręgi oznaczają przede wszystkim zasięg nadajników.
Aby łączność była dwukierunkowa oba musza być w zasięgu nadajników przeciwnego urządzenia.

Oczywiście możesz zwiększyć zasięg stosując anteny kierunkowe a nie dookólne, jak na Twoich schematach. Ale wtedy Nie będzie "kółek" tylko:

Obrazek

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 04 lip 2011, 19:14

Zasięg w jakim sensie? Zasięg przy nadawaniu jest zależny od mocy nadajnika (pomijam propagacje).
Odbiór zależy od rodzaju odbiornika (heterodyna itp.). Wydaje mi się że reprezentowanie pojedynczym okręgiem zasięgu urządzenia w sensie nadawanie-odbiór jest mylne.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 04 lip 2011, 19:14

Domyślam się, że chodzi o WiFi. W takim wypadku anteny w routerach są zwykle dookólne.
Ważnymi czynnikami wpływającymi na siłę odbieranego sygnału jest ułożenie routera na odpowiedniej wysokości i tak, aby odbiornik (np. laptop) w linii prostej miał jak najmniej przeszkód względem routera (ściany, sprzęty RTV, itp.).

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 04 lip 2011, 23:48

Czyli jest tak jak myślałem (musi być jak na bez tytułu2.png) zwiększyć zasięg routera to nie problem, można to dość prosto podkręcić poprzez zmianę oprogramowania lub/i wymianę anten/y ale z komputerem nie pójdzie już tak prosto, pozostaje jedynie jakiś reapeater, albo dodatkowy router. C4V2 wydaje mi się, że się czepiasz szczegółów, mi chodziło jedynie o zasadę a nie o rzeczywisty wygląd pola zasięgu nadajnika / odbiornika. Przecież pozostają jeszcze martwe pola, przeszkody i inne takie, poza tym oba urządzenia jednocześnie nadają i odbierają informacje.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 05 lip 2011, 0:46

Prosta odpowiedź to TAK, oba kwadraciki na obrazkach muszą znajdować się w okręgach.

Zasięg nie jest determinowany tylko przez moc nadajnika, ale też przez czułość odbiornika. Zasięg można zwiększyć stosując specjalną kierunkową antenę. Taka antena ma w jakimś kierunku znacznie większy zysk, niż antena dookólna, co poprawia jednocześnie moc nadajnika wypromieniowywaną w danym kierunku i czułość odbiornika. To nie wymaga żadnej ingerencji w oprogramowanie czy hardware, poza oczywiście przykręceniem innej anteny do urządzenia.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 05 lip 2011, 9:40

Oczywiście nowa antena kierunkowa musi być na takie samo pasmo co dotychczasowa antena dookólna. WiFi lata w nielicencjonowanym pasmie 2,4 GHz.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 05 lip 2011, 10:10

C4V2 wydaje mi się, że się czepiasz szczegółów, mi chodziło jedynie o zasadę a nie o rzeczywisty wygląd pola zasięgu nadajnika / odbiornika. Przecież pozostają jeszcze martwe pola, przeszkody i inne takie, poza tym oba urządzenia jednocześnie nadają i odbierają informacje.
Ma pan rację. Nawet mi czasem przeszkadza moja zbytnia drobiazgowość. :smile:

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 05 lip 2011, 16:07

Do pomiaru poziomu mocy w WiFi polecam darmowy program Inssider.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 05 lip 2011, 23:12

c4r0 pisze:Prosta odpowiedź to TAK, oba kwadraciki na obrazkach muszą znajdować się w okręgach.

Zasięg nie jest determinowany tylko przez moc nadajnika, ale też przez czułość odbiornika. Zasięg można zwiększyć stosując specjalną kierunkową antenę. Taka antena ma w jakimś kierunku znacznie większy zysk, niż antena dookólna, co poprawia jednocześnie moc nadajnika wypromieniowywaną w danym kierunku i czułość odbiornika. To nie wymaga żadnej ingerencji w oprogramowanie czy hardware, poza oczywiście przykręceniem innej anteny do urządzenia.
I właśnie taka odpowiedź w układzie zerojedynkowym najbardziej mi odpowiada. Antena kierunkowa może być stosowana ale raczej nie w notebooku.

ODPOWIEDZ