delay do gitary
delay do gitary
Witam Na schemacie zaznaczyłem kilak punktów na czerwono i niezabardzo wiem co do nich trzeba podłączyć http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=33 tutaj jet link z dokładnym opisem
Zaznaczony zielonym kolorem "element" jest stykiem rozwieranym gniazda zasilania z zewnętrznego zasilacza stabilizowanego DC. Gdy wtyk zasilacza jest wpięty do gniazda styk ten odcina plus baterii od szyny zasilania. Gdy wtyku zasilacza nie ma w gnieździe to układ jest zasilany z baterii. W obu przypadkach włączenie zasilania efektu jest realizowane włożeniem wtyku TS do gniazda wejściowego TRS (zwieranie masy baterii z obwodem masy efektu). Gniazda na schemacie są narysowane "po macoszemu". Styk masy gniazda zewnętrznego zasilacza powinien być połączony z minusem baterii. Gniazdo wyjściowe efektu powinno mieć styk z obwodem masy układu. Mniej więcej gniazda powinny wyglądać tak jak na załączonym pliku graficznym. Czy jest wiadome jaki układ scalony "siedzi" w tym efekcie?
-
keruseykaryu
Nie jest to błąd. Z takimi rozwiązaniami spotkałem się w praktyce. Po odpięciu wtyku wejściowego układ przestaje być zasilany, co w "ferworze koncertowym" może być zaletą. Przy dużej ilości okablowania zostawianie włączonych efektów z wejściami "wiszącymi w powietrzu" i nie odłączonych od konsolety lub i wzmacniaczy mocy może być przyczyną trudnych do eliminacji "na bieżąco" wzbudzeń i brumów.
- thereminator
- -