Kulpina pisze:timo66 napisał/a:
ps: przy ostatecznym projekcie proponował bym 3-4 skokowe wartości prądu [ świecenia]. Taka dioda daje światła jak żarówka 100-150W
Czyż to nie jest wspaniałe?

to jest kosmos - ja chciałem kiedyś kupić ta 100 Watową , ale jakoś nie widzę zastosowania

Może kiedyś kupie światłowodu + 1 LED i oświetlę cały dom
Kulpina pisze:
A co do temperatury otoczenia - ten wykres nie obowiązuje, gdy dioda się nagrzewa? Wtedy odprowadza ciepło wiec i temp. otoczenia się zmienia.
obowiązuje, dlatego im cieplejsze otoczenia tym sprawniejszy musi być radiator. Będzie różnica zasilać tą diode przy 15st a przy 30st. Jak przy 15 stopni radiator się nagrzeje np. do 45st [ struktura do 70st] , to już przy 30 stopniach radiator może mieć 60st. [struktura 90 ]. Wszystko będziesz widzieć w praktyce , dlatego należy kontrolować temp. złącza i tak dobrać prąd by nie przekroczyć 80st. temperatury złącza przy powiedzmy 25st otoczenia . Masz wtedy zapas w górę. Testy przeprowadzasz przynajmniej przez 1h , zauważyłem że później zmiany są nie znaczne.
Dla porównania mogę Ci podać że przy mojej diodzie 3W ustawiłem prąd na 400mA , po pół godziny gdy struktura osiągnęła 65st , radiator 35st, to prąd wzrósł do 650mA

[ max 700mA ]. Dlatego ważne jest źródło prądowe , którego brak w tanich chińskich lampkach LED pod 230V - dostałem 3 "wybuchy " - diody sprawne a zasilacz zrobił bummmmm