LED 30W

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

LED 30W

Post autor: Kulpina » 20 maja 2011, 13:35

Wszedłem w posiadanie takiej oto diody:
http://www.tme.eu/html/PL/diody-led-moc ... pelny.html
(wersja 30W)

Chciałem ją testowo odpalić, żeby zobaczyć jak świeci i zamierzam w tym celu zbudować źródło prądowe 1,4A. Źródło będzie zasilane z napięcia 24V (a może powinno być >24V).
Oczywiście dioda będzie przykręcona do sporego radiatora z wiatraczkiem.

Czy coś jeszcze przeoczyłem? Nie chcę załatwić diody wartej 100zł ;)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 maja 2011, 14:15

Z początku proponuje 1A i radiator z kompa taki co odprowadzi 100W ciepła - jest trochę z duży . Zapasu nie zaszkodzi , a będziesz widział co i jak , a dużo zależy od temp. otoczenia . Włączasz na 1h obserwując temp złącza ,max jaką bym dopuścił to 95st [osobiście nigdy nie przekroczyłem 86st.], przytykając termopare od góry diody. Zgrubnie licząc z charakterystyk to 24V osiągnie przy prądzie 1,25A. I koniecznie pasta pod radiator.

Ps.budujesz reflektor szperacz? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 maja 2011, 14:35

Buduje latarkę taktyczną :mrgreen: A przynajmniej chce zbudować ;)

Termopare od góry tzn? Jakibądź termometr - z multimetru, albo ds?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 maja 2011, 15:26

Kulpina pisze: Termopare od góry tzn? Jaki bądź termometr - z multimetru, albo ds?
nom dokładnie do tego żółtego pola ,ta struktura grzeje się najbardziej. Od spodu na blaszce nie ma jak zmierzyć bo jest radiator, a Ty masz ten plus, że brak jest soczewki umożliwia pomiar temperatury struktury, co jest dość wiarygodne i ważne. Im niższa temperatura złącza tym dłużej będzie dioda świecić z pełną jasnością [ katalogową] .

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 maja 2011, 15:40

A przy jakiej temperaturze normalnie pracują takie diody? Im niższa temperatura, tym mocniej świeci. Można zejść poniżej 50st w przenośnej latarce?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 maja 2011, 16:14

Kulpina pisze: Im niższa temperatura, tym mocniej świeci.
nie mocniej a dłużej :wink:
do 50 st, to się może radiator rozgrzeje , idealny był by taki co miał by łącze wodne dokładnie pod strukturą , albo Peltier , - ale to przerost formy nad treścią :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 maja 2011, 16:39

Mocniej też - strona 4, wykres 2: http://www.tme.eu/dok/06_optoelektronika/ofhpw30el.pdf

Jakieś strasznie różnice to to nie są, ale zawsze to te kilkanaście % :)
A gdyby np. zastosować coś w rodzaju mini chłodzenia wodą? :)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 maja 2011, 16:53

Nie zupełnie , ten wykres odnosi się do temperatury otoczenia . odnośnie chłodzenia wodnego to dwojako można to zobaczyć . Najpierw postaraj się uruchomić to choć by na zwykłym zasilaczu z regulowanym napięciem + amperomierz , obserwujesz prąd i odpowiednio zmniejszasz napięcie , tak by prąd był stały i na poziomie 1A . Przy tym zabiegu sprawdzasz temperaturę złącza i radiatora . Po tym godzinnym świeceniu będzie wiadomo czy radiator wyrabia i czy będzie koniecznie poprawianie chłodzenia. :smile:

ps: przy ostatecznym projekcie proponował bym 3-4 skokowe wartości prądu [ świecenia]. Taka dioda daje światła jak żarówka 100-150W :D

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 maja 2011, 17:00

timo66 pisze:ps: przy ostatecznym projekcie proponował bym 3-4 skokowe wartości prądu [ świecenia]. Taka dioda daje światła jak żarówka 100-150W :D
Czyż to nie jest wspaniałe? :D

Coś takiego bd kombinował :D

A co do temperatury otoczenia - ten wykres nie obowiązuje, gdy dioda się nagrzewa? Wtedy odprowadza ciepło wiec i temp. otoczenia się zmienia.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 maja 2011, 17:51

Kulpina pisze:timo66 napisał/a:
ps: przy ostatecznym projekcie proponował bym 3-4 skokowe wartości prądu [ świecenia]. Taka dioda daje światła jak żarówka 100-150W :D

Czyż to nie jest wspaniałe? :D
to jest kosmos - ja chciałem kiedyś kupić ta 100 Watową , ale jakoś nie widzę zastosowania :razz: Może kiedyś kupie światłowodu + 1 LED i oświetlę cały dom :lol:
Kulpina pisze: A co do temperatury otoczenia - ten wykres nie obowiązuje, gdy dioda się nagrzewa? Wtedy odprowadza ciepło wiec i temp. otoczenia się zmienia.

obowiązuje, dlatego im cieplejsze otoczenia tym sprawniejszy musi być radiator. Będzie różnica zasilać tą diode przy 15st a przy 30st. Jak przy 15 stopni radiator się nagrzeje np. do 45st [ struktura do 70st] , to już przy 30 stopniach radiator może mieć 60st. [struktura 90 ]. Wszystko będziesz widzieć w praktyce , dlatego należy kontrolować temp. złącza i tak dobrać prąd by nie przekroczyć 80st. temperatury złącza przy powiedzmy 25st otoczenia . Masz wtedy zapas w górę. Testy przeprowadzasz przynajmniej przez 1h , zauważyłem że później zmiany są nie znaczne.

Dla porównania mogę Ci podać że przy mojej diodzie 3W ustawiłem prąd na 400mA , po pół godziny gdy struktura osiągnęła 65st , radiator 35st, to prąd wzrósł do 650mA :shock: [ max 700mA ]. Dlatego ważne jest źródło prądowe , którego brak w tanich chińskich lampkach LED pod 230V - dostałem 3 "wybuchy " - diody sprawne a zasilacz zrobił bummmmm

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 maja 2011, 18:20

timo66 pisze:to jest kosmos - ja chciałem kiedyś kupić ta 100 Watową , ale jakoś nie widzę zastosowania :P
Tak naprawdę zwykłe latarki są bezużyteczne - widać tylko z bliska a dalsze przedmioty bardzo niewyraźnie. W takich sytuacjach kiedy trzeba kogoś/coś znaleźć na dworze w nocy takie superlatarki z diod mogą mieć zastosowanie :)
100W może dla antyterrorystów? ;>

Pobawię się tą 30W, jak skończę porządki w pokoju :D

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 20 maja 2011, 23:00

Ja bym radził zajrzeć najpierw na stronę producenta po instrukcję do diody i inne przydatne materiały - diody mocy kilku wat, bo tylko o nich czytałem mają ponad 100°C wewnątrz (o ile dobrze pamiętam było to około 120 czy nawet więcej °C), co do radiatora, była tam też przybliżona instrukcja jego dobierania (w materiałach pomocniczych).
Pomiarów dokonywano przy użyciu kamery termowizyjnej (były tam wymienione modele itd.) Poza tym dioda mocy bez radiatora mogła być odpalona maksymalnie na 5 sekund, bo dłuższa praca groziła uszkodzeniem struktur wewnętrznych diody. Były też wzmianki odnośnie lutowania diody do płytki przewodzącej (najprawdopodobniej do pieca lub do jakiegoś automatu), temperatury do jakiej ją można nagrzać i czasu przez jaki dioda może być nagrzewana.
Ta na zdjęciu nie ma tej podstawki/płytki, która ma bezpośredni kontakt z radiatorem (w przypadku pojedynczej sztuki myślę, że rozsądniej będzie ją przylutować w sposób tradycyjny, bez używania hot air, chyba, że płytka wymaga wstępnego nagrzewania = preheating'u) Jeśli nie chcesz jej uszkodzić to proponował bym postępować zgodnie z zaleceniami producenta znajdującymi się na jego stronie lub przejrzenie podobnych materiałów u innego producenta. Znajdują się tam również informacje odnoście maksymalnego napięcia i prądu (diody dużej mocy powinny być zasilane impulsowo z ogranicznikiem prądowym - czytałem, że do zmian mocy świecenia diody, żeby ją ochłodzić wykorzystuje się również czujniki temperatury diody współpracujące z przetwornicą).
Chociaż po ponownym przeanalizowaniu obrazka myślę, że ta dioda chyba nie wymaga dodatkowej płytki, no ale może komuś w przyszłości przydadzą się te informacje.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2011, 9:19 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 30 sie 2011, 22:41

timo66, nie orientujesz się może o ile może być większa temperatura struktury od temperatury tej metalowej płytki, która jest częścią diody (zdjęcie z pierwszego posta).

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 31 sie 2011, 0:22

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 31 sie 2011, 17:23

Ciężko to stwierdzić , różne diody - różnie mają. Ja robiąc pomiary termoparą na diodzie 3W bez soczewki miałem 76º , a nieduży radiator wielkości 4cm x 4cm coś koło 43º. Jest to głównie zależne od możliwości radiatora, temperatury otoczenia i połączenia termicznego radiator - dioda . Jeśli chodzi o różnicę temperatur złącza a płytki na której jest osadzona to nie powinno być dużej różnicy [ w przypadku Twojej diody ], szacuje max 5º . Różnica może być większa jeśli dioda ma "naklejoną "oryginalną soczewkę .

e-lektryk, To nie ten typ diody :wink:

tak wygląda ten wynalazek
Obrazek

ODPOWIEDZ