Generator samowzbudny

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
leech10
Użytkownik

Generator samowzbudny

Post autor: leech10 » 07 maja 2011, 10:55

Hej

Nurtuje mnie jedna rzecz. Czytam o przetwornicach indukcyjnych i występuje tam współpraca cewki z kondensatorem. Znalazłem taki oto schemat i nie wiem za bardzo na jakiej zasadzie on działa

Pozdrawiam
Piotrek
Załączniki
schemat.gif
(714 Bajtów) Pobrany 4882 razy

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 07 maja 2011, 17:06

Kluczem do zrozumiane zasady działanie tego układu jest ten "transformator".
Tak naprawdę to są to dwie cewki sprzężone magnetycznie.
Na początku tranzystor zostanie włączony pądem bazy płynącym przez rezystor R.
To powoduje przepływ prądu przez uzwojenie w obwodzie kolektor (nazwijmy je wtórnym).
Prąd w cewce będzie narastał liniowo. Co będzie zwiększało strumień magnetyczny.
Ponieważ cewki są ze sobą sprzężone magnetycznie. W cewce w obwodzie bazy zaindukuje się napięcie które zwiększy jeszcze bardziej prąd bazy.
I właśnie te kropki przy cewkach na schemacie informują nas o polaryzacji tego napięcia.
I tak gdy tranzystor przewodzi, mamy taką sytuację jak na rysunku w załączniku.
Po pewnym czasie prąd kolektora (jak i w cewce w kolektorze) wzrośnie na tyle, że tranzystor zacznie wychłodzić z obszaru nasycenia.
A to spowoduje wzrost napięcia na kolektorze i przerwanie narastania prądu w cewce.
A, że cewka nie lubi gwałtownych zmian prądu spowoduje to zmianę biegunowości napięcia na uzwojeniach. Zmiana ta zatka tranzystor a spowoduje zaświecenie diody LED.
Prąd w cewce maleje (cewka odje zmagazynowaną w poprzednim takcie energię ) i zanika strumień magnetyczny w transformatorze.
I gdy strumień w cewce już prawie zaniknie znowu otworzy się tranzystor i cała zabawa się powtórzy.
A tu masz opisane to po angielsku, bo ja coś dzisiaj nie mama weny.
A sporo się dziej w tym na pozór prostym układzie.
http://www.dos4ever.com/flyback/flyback.html
Załączniki
123.PNG
123.PNG (1.52 KiB) Przejrzano 6790 razy

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 07 maja 2011, 22:22

Hej

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Sam bym się nie domyślił. Jeszcze tylko jedna rzecz jesli można. Czy na początku panuje ujemne napięcie na kolektorze?

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 07 maja 2011, 22:36

Na samym początku na kolektorze panuje + zasilania.
Po chwili (paru us), kiedy cewka "bazowa" się "rozbuja" przez bazę zacznie przepływać prąd i na kolektorze pojawi się potencjał masy.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 08 maja 2011, 16:24

Hej

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Teraz mi się już kompletnie rozjasniło. Rzeczywiście taki prosty układ a jednak trochę się w nim dzieje. Następna porcja wiedzy w głowie. Czyli jest dobrze

Dzięki i pozdrawiam

Piotrek

ODPOWIEDZ