Działanie cewki

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Merki_1988
Użytkownik

Działanie cewki

Post autor: Merki_1988 » 17 lut 2011, 10:52

Czytając ostatnio cykl artykułów o przetwornicach z archiwalnych numerów EdW, natrafiłem na pewną barierę myślową dla siebie ;)

Otóż Pan Piotr na swoich wykresach wszędzie zaznacza, iż zmiany prądu w cewce są liniowe. Zgadzam się, że do pewnego stopnia jest to poprawne dla stałej czasowej 1T. Ale przecież nie musimy kończyć ładowania w czasie 1T, możemy ładować dalej.

I tu wkracza sprzeczność-z tego co się uczyłem, rzeczywiste przebiegi prądów i napięć w cewce wyglądają jak na 2 rysunku (pierwszy jaki znalazłem w google, napewno każdy zainteresowany wie o jakie przebiegi mi chodzi). Jak widać zależności te wcale nie są liniowe. Ale to nie koniec.

Pan Piotr powołuje się również często na wzór U=L*deltai/deltat oraz zmodyfikowaną wersją dla tzw. prądu średniego U=L*I/t

Idąc tym tropem i stosując wzór pierwszy dla wykresu liniowego otrzymujemy informację, że napięcie indukowane jest stałe (delta i/delta t jest stałe, jednostajne zmiany prądu w danym czasie, coś analogicznego jak przyspieszenie w ruchu jeśli dobrze rozumiem).

Ale z kolei na wykresie rzeczywistym jaki mam w książce napięcie indukowane na cewce nie jest stałe, lecz maleje do 0.

Gdyby zastosować wzór U=L*di/dt do wykresu rzeczywistego to rzeczywiście to widać.

I teraz nie rozumiem gdzie jest prawda? Czy Pan Piotr poszedł w stronę dużego uproszczenia kosztem realnej elektrotechniki czy ja coś źle interpretuje?

Rozumiem, że w realnym układzie to wielkiego halo nie będzie bo czy cewka ma stałe napięcie samoindukcji czy też nie, jest mało ważne, gdyż stałe napięcie zapewni duży kondensator na wyjściu. Tym niemniej chciałbym sobie uporządkować wszystko nim pójde dalej.

Pozdrawiam :cool:
Załączniki
s.jpg
s.jpg (8.61 KiB) Przejrzano 4261 razy
2.jpg

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 17 lut 2011, 15:56

Tu w tym artykule masz wyjaśnienie tej zagadki
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/13_10.pdf
I zajada sobie też pytanie kiedy w kondensatorze napięcie rośnie liniowo.

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 18 lut 2011, 10:43

Przeczytałem artykuł, jedyne co mi się rzuciło w oczy to, że liniowe narastanie prądu dotyczy idealnej cewki (za którą w przybliżeniu możemy uznać cewkę rzeczywistą). Ale czy czasem rezystor- obciążenie w przetwornicy nie powoduje, że cewka jakby przestaje być idealna i zmiany prądu nie są już liniowe?

Poszperałem również w Oślej Łączce i znalazłem pewien wykres z którego wynika, że dla liniowych zmian prądu napięcie indukowane napięcie jest stałe (zależne w wartości od szybkości zmiany prądu).
Załączniki
cewka.jpg
cewka.jpg (26.85 KiB) Przejrzano 4160 razy

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 18 lut 2011, 16:44

W cewce ( w domyśle idealnej) dołączonej do idealnego źródła napięcia stałego, prąd narasta liniowo.

A te twoje krzywe wykładnicze pokazują cewkę połączoną szeregowo z rezystorem (bo idealna cewka niema rezystancji) i cały ten układ zostaje dołączony do idealnego źródła napięcia stałego.
Merki_1988 pisze:Ale czy czasem rezystor- obciążenie w przetwornicy nie powoduje, że cewka jakby przestaje być idealna i zmiany prądu nie są już liniowe?

Nie, zakładamy przecież, że kondensator wyjściowy jest na tyle duży, że Uwy nie zmienia swojej wartości. A więc znowu mamy stałe napięcia na cewce.

ODPOWIEDZ