LED w rytm muzyki
-
piotrpan23
- -
LED w rytm muzyki
Witam mam pytanie czy niżej zamieszczony schemat diody LED migającej w rytm muzyki będzie działał? I jak to podłączyć?

Nie będzie. Jeśli podłączysz to do wyjścia wzmacniacza, uszkodzisz tranzystor i może też wzmacniacz. Najprościej zrób dzielnik rezystorowy i w "środek" podłącz bazę tranzystora. Wartość dzielnika trzeba dobrać doświadczalnie, ale na pewno będą to wartości w kiloomach. Szeregowo z diodą daj rezystor 100Ω.
-
piotrpan23
- -
Tak, tylko drugi koniec R2 podłącz do masy. Czasami można też dać równolegle do R2 diodę prostowniczą podłączoną zaporowo, która ochroni tranzystor przy bardzo silnym sygnale ze wzmacniacza dla ujemnych połówek sygnału, lub dać ją szeregowo z R1 w kierunku przewodzenia, ale przy mocy wzmacniacza do kilkudziesięciu watów nie jest niezbędna.
-
keruseykaryu
-
piotrpan23
- -
-
piotrpan23
- -
Pdf, gdzieś tam po necie krąży, a pcb jest tutaj: https://elportal.pl/ftp_05/200810avt2882.zip
jeżeli chcesz kit do samodzielnego montażu, jest kilka sklepów oferujących ten układ, mi. sklep.atv.pl
cena 12zł
bądź pcb + dokumentacja 4zł
(na jedno wychodzi)
jeżeli chcesz kit do samodzielnego montażu, jest kilka sklepów oferujących ten układ, mi. sklep.atv.pl
cena 12zł
bądź pcb + dokumentacja 4zł
(na jedno wychodzi)