Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć zrozumiale jak "wędrówka prądu" odbywa się w takim przypadku, ponieważ jest to dla mnie jeszcze troszkę niejasne, a chciałbym to już wiedzieć
Wędrówka prądu odbywa się tak. Najpierw dopływa prąd do bazy 1 tranzystora, a to powoduje przepływ prądu emiter - colektor w I tranzystorze. Prąd wypływa z emitera pierwszego tranzystora i dopływa do bazy drugiego tranzystora. A skoro przez bazę II tranzystora płynie prąd (Ube=0,7V) to równierz prąd wpłynie do kolektora i wypłynie z emitera II tranzystora.Quentin pisze:Mam pytanie dotyczące układu Darlingtona. Ale po kolei. Zacznijmy od tego, że prąd kolektora jest β razy większy od prądu bazy. W poniższym schemacie - Układzie Darlingtona, są dwa tranzystory:
Obrazek
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć zrozumiale jak "wędrówka prądu" odbywa się w takim przypadku, ponieważ jest to dla mnie jeszcze troszkę niejasne, a chciałbym to już wiedzieć![]()
Jakoś tak strasznie nie jasno napisałeś, może spróbuj jeszcze raz.Methu pisze:rezystancję można dobrać w taki sposób, że wzmocnienie na tranzystorze T2 nie będzie "w pełni" wykorzystane, czyli prąd płynący przez R2 i kolektor T2 nie będzie beta razy większy od bazy T2. Stanie się tak, ponieważ rozpatrując obwód z prawa Kirchoffa dostaniemy spadek 0V na otwartym kolektorze-emiterze T2, 0.6V na D2, a rezystancja R2 będzie na tyle duża, że dla prądu odpowiednio beta razy wzmocnionego spadek napięcia na R2 i D2 byłby większy niż napięcie zasilania.
Tak, stan taki nazywamy nasyceniem tranzystora.Methu pisze: Chodzi mi o to, że nie zawsze prąd kolektora jest beta razy wzmocniony w stosunku do prądu bazy, a dzieje się tak dlatego, że prąd kolektora jest warunkowany (i ograniczany) również przez obciążenie znajdujące się przed kolektorem ? (w tym wypadku R1).
Z tym szukaniem drogi to jest takie uproszczenie, bo gdy Ube< 0.5V tranzystor będzie zatkany(np . jak podłączymy razem bazę z emiterem to wtedy Ube=0V i nawet jak damy rezystor z plusa do bazy to i tak tranzystora nie otworzymy).Methu pisze:Wedle ostatniego posta trafniej byłoby powiedzieć, że
"W przypadku NPN prąd bazy "szuka zamkniętej drogi" do plusa. "
Methu pisze:(bo tu jak dla mnie baza T1 od początku nieprzerwanie odnajduje drogę do masy, co za tym idzie T1 pozostaje otwarty, a wiec i baza T2 ma drogę do masy, przez R1 D2, zatem T2 również pozostaje otwarty..?)