wzmacniacz 10W na TDA2003

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Maksiu93
-

Post autor: Maksiu93 » 18 sty 2011, 16:19

A ja się zapytuję, po co wyważać otwarte drzwi? Skoro ktoś już pod coś zrobił płytkę i działa jak trzeba to korzystać a nie na siłę próbować swojego pomysłu i może tracić czas i pieniądze bo się coś nie uda. Jest płytka, działa to przeanalizować z uwagami znających temat i tyle.
po to by:
1. nauczyć się projektować płytki w altiumie
2. nauczyć się zasad projektowania płytek pod wzmacniacz
3. bo zaprojektowana płytka wygląda ładniej niż ta w nocie katalogowej narysowana odręcznie. a pozatym, żeby przerysować takie ścieżki na laminat, to też się trzeba troche pobawić.
4.moze mam inny rozmiar elementów niż tych co w nocie katalogowej i musze robić inna płytke
tyle argumentów wystarczy?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 18 sty 2011, 18:31

Maksiu93 pisze:1. nauczyć się projektować płytki w altiumie

Tego można się nauczyć projektując jakiś układ cyfrowy własnego pomysłu.
Maksiu93 pisze:2. nauczyć się zasad projektowania płytek pod wzmacniacz
Trzeba o tym trochę poczytać, bo z własnej praktyki bez dobrych podstaw teoretycznych można nauczyć się ale złych nawyków.
Maksiu93 pisze:3. bo zaprojektowana płytka wygląda ładniej niż ta w nocie katalogowej narysowana odręcznie. a pozatym, żeby przerysować takie ścieżki na laminat, to też się trzeba troche pobawić.
Można przerysować to co w nocie tylko ładniej. Jak juz nauczysz się projektować w danym programie to Twoje płytki będą ładniejsze niż te z noty katalogowej.
Maksiu93 pisze:4.moze mam inny rozmiar elementów niż tych co w nocie katalogowej i musze robić inna płytke
No to raczej (dla mnie) jakaś głupota bo rozstaw nóżek dajmy na to danego układu w obudowie DIP to 2,54 i nic tego nie zmieni. Kostka TDA2003 w obudowie TO2205 będzie miała zawsze ten sam rozmiar wyprowadzeń.

PS. Nie weź tego jako atak na Twoją osobę, tylko jako wyjaśnienie pewnych kwestii.

Maksiu93
-

Post autor: Maksiu93 » 18 sty 2011, 19:25

odpływamy od tematu... no ale...
Tego można się nauczyć projektując jakiś układ cyfrowy własnego pomysłu.
już dawno chciałem zrobić wzmacniacz, więc postanowiłem połączyć nauke projektowania ze zrobieniem wzmacniacza. nie widze powodu żeby uczyć się programu projektując układ cyfrowy
Trzeba o tym trochę poczytać, bo z własnej praktyki bez dobrych podstaw teoretycznych można nauczyć się ale złych nawyków.
skąd niby Ty możesz o tym wiedzieć? pare postów wcześniej mówiłeś że "się nie znasz na analogach zupełnie".
Można przerysować to co w nocie tylko ładniej. Jak juz nauczysz się projektować w danym programie to Twoje płytki będą ładniejsze niż te z noty katalogowej.
tego wogóle nie rozumiem..
mówiłeś że też robisz wzmacniacz na tej kostce, czy bedziesz przerysowywał płytke z noty?
No to raczej (dla mnie) jakaś głupota bo rozstaw nóżek dajmy na to danego układu w obudowie DIP to 2,54 i nic tego nie zmieni. Kostka TDA2003 w obudowie TO2205 będzie miała zawsze ten sam rozmiar wyprowadzeń.
akurat miałem na mysli kondensatory i rezystory.
PS. Nie weź tego jako atak na Twoją osobę, tylko jako wyjaśnienie pewnych kwestii.
bez urazy, ale moim zdaniem szukasz czegoś czego niema.

a wracając do tematu
mr_x pisze:nie byłbym taki pewien, czy teraz jest dobrze (w porównaniu do tego, jak miałeś).
napewno nie jest gorzej, bo pierwsza płytka wogóle nie działała.
czy ta ostatnia płytka bedzie działac? czy może trzeba jeszcze coś poprawić?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 18 sty 2011, 21:25

Maksiu93 pisze:skąd niby Ty możesz o tym wiedzieć? pare postów wcześniej mówiłeś że "się nie znasz na analogach zupełnie".
Dlatego napisałem że trzeba o tym poczytać. Na chwilę obecną nie jest mi to potrzebne więc się tego nie uczę i o tym nie czytam.
Maksiu93 pisze:mówiłeś że też robisz wzmacniacz na tej kostce, czy bedziesz przerysowywał płytke z noty?
Tak, będę przerysowywał tą z noty tylko w programie Eagle.
Maksiu93 pisze:bez urazy, ale moim zdaniem szukasz czegoś czego niema.
A czego niby ja szukam? Pokazuję Ci tylko szanowny kolego że jak to nazwać, chcesz wozić drzewo do lasu? Próbujesz wyważyć otwarte drzwi?
Nieważne. Ja ot na tym kończę.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 19 sty 2011, 13:13

no Panowie... nie ma się co kłócić o jakieś 10W :wink:
układ musi już ruszyć a płytka jest już ok.
Matrix - pozwól chłopakowi się uczyć. Ja dopiero od jakiegoś roku robię płytki... bo wcześniej pająk był najlepszy :)
Panie _X nie wątpię że nie popełniłeś jakiegoś wzmacniacza ale to naprawdę strzelanie z armaty do wróbla...

[ Dodano: 2011-01-19, 13:15 ]
tak jeszcze do matrixa (oczywiście nie obraź sie :)) jak chcesz sobie poczytać to w edw jest bardzo pouczający kurs o wzmacniaczach właśnie i ze swojej strony polecam przed wykonaniem nawet na takiej prostej kostce.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 19 sty 2011, 14:17

haterkmp pisze:Matrix - pozwól chłopakowi się uczyć. Ja dopiero od jakiegoś roku robię płytki... bo wcześniej pająk był najlepszy
Ale ja nikomu nie bronię, tylko to takie trochę dziwne dla mnie próbować na siłę coś co już jest zrobione.
haterkmp pisze:tak jeszcze do matrixa (oczywiście nie obraź sie ) jak chcesz sobie poczytać to w edw jest bardzo pouczający kurs o wzmacniaczach
Nie obrażam się a wręcz przeciwnie, cieszę się że ktoś podaje cenne informacje. Wiem że w EdW był cykl artykułów i jeśli kiedyś zainteresuję się bardziej analogówką to na pewno ne omieszkam się z owym cyklem zapoznać.

piotrpan23
-

Post autor: piotrpan23 » 19 sty 2011, 15:02

Powracając do temtu.
Mam pytanie czy kondensator na wejściu nie jest zamały. Może dlatego charczeć

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 19 sty 2011, 17:22

chodzi ci o C3? 1000uF? nie. nie jest za mały. w karcie katalogowej tej ode mnie masz tabelę z wartościami i objawami po zmianach.

Maksiu93
-

Post autor: Maksiu93 » 19 sty 2011, 17:35

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc i cenne wskazówki!!! jak zrobie ten wzmacniacz to powiem czy działą. Jeszcze raz dzięki.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 19 sty 2011, 17:37

haterkmp pisze: Panie _X nie wątpię że nie popełniłeś jakiegoś wzmacniacza ale to naprawdę strzelanie z armaty do wróbla...
Pytanie: dlaczego od razu nie można zrobić dobrze, a przy okazji nauczyć się czegoś pożytecznego. Bo częstym błędem popełnianym przez początkujących jest źle poprowadzony obwód masy, co objawia się jako dziwne buczenie i zakłócenia. Podstawową zasadą jest, by przez masę sygnałową nie płyną prąd zasilania! Czyli trzeba tak poprowadzić masę sygnałową, by była jak najbliżej układu scalonego, a nie linii zasilającej. Jeśli nadal uważasz, że po co itd., to po co w ogóle uczyć się dobrych nawyków?

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 19 sty 2011, 18:55

zatem oświeć mnie i pokaż jak we wzmacniaczu złożonego z 5 elementów, zasilanego pojedynczym, niskim napięciem, gdzie wejście wzmacniacza jest niskoimpedancyjne, gdzie wzmacniacz ma zabezpieczenia wszelkiego typu, gdzie jest pętla USZ a moc oddawana do obciążenia w normalnych warunkach nie przekracza 10W, jak poprowadzić masę sygnałową tak żeby nie płynął przez nią prąd zasilania? naucz nas wszystkich Panie_X...

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 19 sty 2011, 19:11

Masa sygnałowa powinna być podłączona przy samym układzie scalonym masy zasilającej.

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 20 sty 2011, 11:05

haterkmp pisze:zatem oświeć mnie i pokaż jak we wzmacniaczu złożonego z 5 elementów, zasilanego pojedynczym, niskim napięciem, gdzie wejście wzmacniacza jest niskoimpedancyjne, gdzie wzmacniacz ma zabezpieczenia wszelkiego typu, gdzie jest pętla USZ a moc oddawana do obciążenia w normalnych warunkach nie przekracza 10W, jak poprowadzić masę sygnałową tak żeby nie płynął przez nią prąd zasilania? naucz nas wszystkich Panie_X...
Nie jestem panem_X ale moge cie oswiecic. Wyobraz sobie ze sciezka masy ma dwa konce: punkt podlaczony do zrodla zasilania i koncowy punkt podlaczenie do glosnika.
Gdzies w 1/3 tej sciezki jest punkt podlaczenia wejscia liniowego a w 2/3 jest podlaczony uklad scalony. Sygnal wejsciowy jest zatem nalozony na sygnal wyjsciowy wysokoprądowy.
Stad sie biora zaklocenia.
Aby tego uniknac stosuje sie obwody masy GWIAZDZISTE, czyli w ksztalcie GWIAZDY.
Srodkiem tej GWIAZDY jest punkt podlaczenia masy zasilania, a w praktyce ujemna koncowka baterii kondensatorow sprzegajacych zasilanie.
A wiec powtarzam jeszcze raz: GWIAZDA jest remedium na te problemy.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 20 sty 2011, 17:30

edwacc - to taki sarkazm był... :shock: ale poczytaj gdzieś czym różni się taka masa w układzie niskooporowym i o małym wzmocnieniu od takiego wysokooporowego i ogromnym wzmocnieniu...

piotrpan23
-

Post autor: piotrpan23 » 20 sty 2011, 23:54

czyli te szumy mogą być spowodowane zniekształceniami przez niską klasę wzmacniacza

ODPOWIEDZ