Termometr na AVT3500
Termometr na AVT3500
Witam.
Gdy zaczął się kurs oślej łączki zmątowałem kit i zacząłem ćwiczyć. Na wyżyny się jednak nie wzniosłem. Później mój zapał ostygł. Teraz mam rodzinę i nie za bardzo czas na dalsze szlifowanie wiedzy. Chciał bym jednak praktycznie wykorzystać ten układ w roli termometru. Czy znajdzie się na tyle miła i wyrozumiała osoba żeby udostępniła mi taki program z wykorzystaniem jednego DS1820?
Gdy zaczął się kurs oślej łączki zmątowałem kit i zacząłem ćwiczyć. Na wyżyny się jednak nie wzniosłem. Później mój zapał ostygł. Teraz mam rodzinę i nie za bardzo czas na dalsze szlifowanie wiedzy. Chciał bym jednak praktycznie wykorzystać ten układ w roli termometru. Czy znajdzie się na tyle miła i wyrozumiała osoba żeby udostępniła mi taki program z wykorzystaniem jednego DS1820?
Tutaj jest całkiem oddzielny projekt ze schematem , programem itp. http://mirley.firlej.org/termometr_uniwersalny
Pod głównym programem są załączniki . Między innymi programy na procesor : attiny2313 oraz atmega8 , płytka itp.
Pod głównym programem są załączniki . Między innymi programy na procesor : attiny2313 oraz atmega8 , płytka itp.
Witam jakis czas temu zrobiłem coś podobnego.
Zobacz na link ponizej
LINK
Zmień rodzaj procka, zmięń konfiguracjie portów, wytnij procedure obsługi DS-a z mojego koud, dodaj LCD.
Na dole w linku znjadziesz załącznik z wszytkimi potrzebnymi plikami.
Zobacz na link ponizej
LINK
Zmień rodzaj procka, zmięń konfiguracjie portów, wytnij procedure obsługi DS-a z mojego koud, dodaj LCD.
Na dole w linku znjadziesz załącznik z wszytkimi potrzebnymi plikami.
Dzięki za pomoc.
Napisałeś @#$%^&*() kod. Ale przeceniasz moje możliwości.
Napisałeś @#$%^&*() kod. Ale przeceniasz moje możliwości.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2011, 10:38 przez kioso, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli jeszcze nie masz kupionego czujnika to podaje program na DS18B20 (nie mylić z DS1820)
Zmień tylko dyrektywę procesora ($regfile = "m32def.dat") na procesor jaki stosujesz.
Skonfiguruj piny pod jakie dajesz wyświetlacz, rodzaj wyświetlacza (Config Lcd = 16 * 2) i pin pod jaki podłaczysz magistarle 1wire czyli środkową nóżkę czujnika (Config 1wire = Porta.2 ).
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 16000000
Config Lcdbus = 4
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.4 , Db5 = Portb.5 , Db6 = Portb.6 , Db7 = Portb.7 , E = Portb.3 , Rs = Portb.2 ' konfiguracja wyświetlacza
Config 1wire = Porta.2 ' konfiguracja portu a.2 jako 1wire
Dim I As Integer 'zmienne do odczytu temp.
Dim S As Single
Dim T As String * 4
Deflcdchar 0 , 6 , 9 , 6 , 32 , 32 , 32 , 32 , 32 ' znak stopnia
Cursor Off
Cls
Do
1wreset
1wwrite &HCC
1wwrite &H44
Waitms 750
1wreset
1wwrite &HCC
1wwrite &HBE
I = 1wread(2)
S = I / 16
T = Fusing(s , "##.#")
Locate 1 , 1
Lcd "Temp:" ; T ; Chr(0) ; "C"
Loop
Skonfiguruj piny pod jakie dajesz wyświetlacz, rodzaj wyświetlacza (Config Lcd = 16 * 2) i pin pod jaki podłaczysz magistarle 1wire czyli środkową nóżkę czujnika (Config 1wire = Porta.2 ).
W załączniku masz programy na DS18B20 i DS1820.
- Załączniki
-
- bascom_1wire.zip
- (18.3 KiB) Pobrany 403 razy
Pobierz załącznik który wstawiłem wcześniej. Jest tam kilka programów, m.in. na dwa DS18B20 i wyświetlacz LCD. Musisz tylko skonfigurować rodzaj wyświetlacza bo nie widze żeby tam był zdefiniowany.mdm150 pisze:Ello
agrala
Mam do Ciebie pytanko jak zrobić termometr dwupunktowy na atmedze8 +lcd 2x16? Z pisaniem programow puki co jestem na bakier.
Kod: Zaznacz cały
Config Lcd = 16 * 2 Nie wiem czy te programy z załacznika są dobre gdyż nie są mojego autorstwa i ich wcześniej nie używałem.