O, dziekuje własnie o to chodziło, nawet nie wiedziałem ze mamy to w Yenka, ang. znam ale nie w tej dziedzinie, zresztą dopiero się uczę, fajnie ze można je łączyć, muszę tylko poszukać na necie i zamówić taki żeby miał o wiele więcej wyjść, widzę ze jest tez kostka 4014, tylko posiada inne wejścia i wyjścia, zobaczę w datascheet o co tu chodzi jak czegoś nie pojmę to poproszę jeszcze o pomoc.
[ Dodano: 2011-01-16, 21:39 ]
Hmm jednak nic nie wykombinuje z ta dioda na przemian świecąca w układzie NE555 (przygasająca i rozświetlająca się płynnie) bo do rozładowania kondensatora pierwszej diody wykorzystuje wejście DISCHARGE, a teraz nie mam jak podłączyć kolejnego, poza tym prąd płynie w taki sposób ze nie ma szans na to aby druga dioda całkowicie wygasła, ale mam inny pomysł, wykorzystam układzik od Jony130 albo zrobię kolejny na NE555 z druga diodą i jakiś układzik który włącza go w połowie czasu działania układu pierwszego i na to samo wyjdzie:)
Mam jeszcze pytanie odnośnie rejestru przesuwającego. W Yenka mamy CD4015 zaglądałem na dane katalogowe i mamy tam dwa rejestry po 4 wyjścia dlatego łączyłeś Jony130 je razem w pliku który wysłałeś? Czy dobrym zamiennikiem który spełnia te same funkcje będzie 74HC164??
http://sklep.avt.pl/p/pl/6016/uklad+sca ... hc164.htmlLINK