Jak dodać obwód różniczkujący na wejściu NE555
Jak dodać obwód różniczkujący na wejściu NE555
Mam schemat układu jak w załączniku (już ostatnio poruszałem kwestie dodania kondensatora oznaczonego teraz jako C6). Musze dodać jeszcze jedną rzecz. Na wejściu, pomiędzy przyciskiem, a wejściem TR należy dodać obwód różniczkujący. Z tego co zrozumiałem, należy dodać kondensator równolegle z przyciskiem. Wciąż jednak nie wiem jak dać rezystor z tego obwodu różniczkującego?
O dzięki wielkie
Właśnie przed chwilą wpadłem na to żeby tak zrobić, więc potwierdziłeś moje przemyślenia
A jaka powinna być wartość R2 i C2? Chodzi o to, żeby C2 niejako miał szansę wymusić ten krótki impuls na TR, co nie bedzię możliwe, jeśli R2 będzie zbyt małe
[ Dodano: 2010-12-31, 15:51 ]
A jaka powinna być wartość R2 i C2? Chodzi o to, żeby C2 niejako miał szansę wymusić ten krótki impuls na TR, co nie bedzię możliwe, jeśli R2 będzie zbyt małe
[ Dodano: 2010-12-31, 15:51 ]
Ja o tym rezystorze wiedziałem. Umknął mi natomiast R2, na który wpadłem dopiero po chwilimatrix pisze:Podając obwód który pokazałem na rysunku miałem nadzieję że jasne będzie że trzeba dorzucić rezystor rozładowujący przed kondensatorem a w szeregu z włącznikiem jak pokazał kolega Jony130.