A o to parę filmików z YouTube:Rozdział 3: Robot mini sumo
Artykuł 8 – Specyfikacja robota
Wymiary poziome (długość, szerokość) w pełni wyposażonego robota ustawionego w pozycji startowej nie mogą przekroczyć 100 mm. Wysokość robota nie jest ograniczona. Wymiary robota po upływie nie mniej niż pięciu sekund od sygnału rozpoczęcia rundy mogą ulec zmianie.
Ciężar robota nie może przekroczyć 500 gram.
Robot musi poruszać się w sposób autonomiczny. Jakakolwiek forma komunikacji z robotem w czasie trwania rundy jest zabroniona.
Do budowy robota można stosować dowolne: materiały, elektryczne układy napędowe, sposoby przenoszenia napędu oraz układy sterowania pod warunkiem, że spełnione są inne wymagania wymienione w Artykule 8 lub Artykule 9 Regulaminu..
Układ sterowania robotem musi umożliwić automatyczne uruchomienie robota po upływie nie mniej niż pięciu sekund od momentu włączenia zasilania robota przez operatora.
Artykuł 9 – Ograniczenia w konstrukcji robota
Robot nie może zawierać urządzeń aktywnie zakłócających działanie układu sterowania przeciwnika.
Robot nie może zawierać elementów, które mogą uszkodzić ring.
Robot nie może zawierać urządzeń emitujących gazy, ciecze lub materiały sypkie.
Robot nie może zawierać urządzeń emitujących znaczne ilości ciepła (np. miotacze ognia).
Robot nie może zawierać żadnych urządzeń miotających.
Robot nie może zawierać elementów przytwierdzających go do ringu lub uniemożliwiających jego przesunięcie (np. przyssawki, klej).
Artykuł 10 – Oznaczenia
Uczestnik zobowiązany jest do umieszczenia nazwy robota na jago korpusie.
http://www.youtube.com/watch?v=AQMNk6_piFk
oraz:
http://www.youtube.com/watch?v=gIYMAymG ... re=related
I teraz moje pytanie jak się ma konstrukcja tych robotów do regulaminu? Wytłuszczony przez mnie punkt wyraźnie określa konstrukcje, tymczasem jak się dobrze przyjrzeć większości konstrukcji, to łamią go w założeniach, mając z przodu coś na kształt łyżki czy rampy co może nie zawsze uniemożliwia przesuniecie robota, ale go skutecznie utrudnia ?
Inną sprawą, a właściwie wtopą w regulaminie, przynajmniej dla mnie jest brak podziału na konstrukcje 2(3) kołowe, 4 i więcej kołowe oraz gąsienicowe, bo wiadomo że 2 kołowy robot nie ma szans z 4 kołowym czy gąsienicowym.