Regulamin mini sumo a robot.Jak to w końcu jest ?

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Regulamin mini sumo a robot.Jak to w końcu jest ?

Post autor: kayron » 25 paź 2010, 18:28

Oto wycinek pierwszego lepszego regulaminu Robo Sumo:
Rozdział 3: Robot mini sumo

Artykuł 8 – Specyfikacja robota

Wymiary poziome (długość, szerokość) w pełni wyposażonego robota ustawionego w pozycji startowej nie mogą przekroczyć 100 mm. Wysokość robota nie jest ograniczona. Wymiary robota po upływie nie mniej niż pięciu sekund od sygnału rozpoczęcia rundy mogą ulec zmianie.
Ciężar robota nie może przekroczyć 500 gram.
Robot musi poruszać się w sposób autonomiczny. Jakakolwiek forma komunikacji z robotem w czasie trwania rundy jest zabroniona.
Do budowy robota można stosować dowolne: materiały, elektryczne układy napędowe, sposoby przenoszenia napędu oraz układy sterowania pod warunkiem, że spełnione są inne wymagania wymienione w Artykule 8 lub Artykule 9 Regulaminu..
Układ sterowania robotem musi umożliwić automatyczne uruchomienie robota po upływie nie mniej niż pięciu sekund od momentu włączenia zasilania robota przez operatora.

Artykuł 9 – Ograniczenia w konstrukcji robota

Robot nie może zawierać urządzeń aktywnie zakłócających działanie układu sterowania przeciwnika.
Robot nie może zawierać elementów, które mogą uszkodzić ring.
Robot nie może zawierać urządzeń emitujących gazy, ciecze lub materiały sypkie.
Robot nie może zawierać urządzeń emitujących znaczne ilości ciepła (np. miotacze ognia).
Robot nie może zawierać żadnych urządzeń miotających.
Robot nie może zawierać elementów przytwierdzających go do ringu lub uniemożliwiających jego przesunięcie (np. przyssawki, klej).

Artykuł 10 – Oznaczenia

Uczestnik zobowiązany jest do umieszczenia nazwy robota na jago korpusie.
A o to parę filmików z YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=AQMNk6_piFk
oraz:
http://www.youtube.com/watch?v=gIYMAymG ... re=related
I teraz moje pytanie jak się ma konstrukcja tych robotów do regulaminu? Wytłuszczony przez mnie punkt wyraźnie określa konstrukcje, tymczasem jak się dobrze przyjrzeć większości konstrukcji, to łamią go w założeniach, mając z przodu coś na kształt łyżki czy rampy co może nie zawsze uniemożliwia przesuniecie robota, ale go skutecznie utrudnia ?
Inną sprawą, a właściwie wtopą w regulaminie, przynajmniej dla mnie jest brak podziału na konstrukcje 2(3) kołowe, 4 i więcej kołowe oraz gąsienicowe, bo wiadomo że 2 kołowy robot nie ma szans z 4 kołowym czy gąsienicowym.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 25 paź 2010, 18:41

Łyżka/rampa utrudnia przesunięcie robota pchając od przodu, jednak nie przytwierdza go do podłoża i nie utrudnia pchania z boku/od tyłu.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 25 paź 2010, 18:47

No tak ale jak rampa?łyżka bezie wystarczająco długa, to np. robot 2 kołowy wjedzie na nią i na niej utknie, w sensie straci możliwość pchania od przodu przeciwnika. Chyba że to założenie aby nie było za prosto i wymusić atak z boku.
Co do twojego pytania w podpisie. Da się są nawet komputery pod to robione, na procesorach ATOM (cały komp na płytce wielkości zeszytu B3), jedyny problem to zasilacz, DVD i HDD.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 paź 2010, 21:42

Moim zdaniem punkt regulaminu mowi, ze robot nie moze "trzymac sie" ringu. Jesli chodzi o uniemozliwienie przesuniecia, to przeciez o to chyba chodzi w tym calym konkursie, nie? Jak zrobisz wokol robota pole silowe to tez uniemozliwi przesuniecie, ale czy to lamie ten punkt regulaminu?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 26 paź 2010, 19:04

Czyli jak by skopiować pomysł Leonardo da'vinci to robot będzie nie do ruszenia, i nie złamie regulaminu :?:
Załączniki
800px-Leonardo_tank.JPG

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 26 paź 2010, 20:30

Masz rację. Jeśli ktoś zrobi odpowiednio równy i płaski stożek, to nie da się go przesunąć, a jedynie po nim przejechać.
Jest to trochę nie fair, ale zgodne z regulaminem.

Równie dobrze przeciwnik może mieć żyletkę na końcu swojej rampy i nią podważyć przeciwnika. Tutaj liczy się jak najmniejszy prześwit, jak najlepszy kontakt z podłożem.

kayron pisze:Co do twojego pytania w podpisie. Da się są nawet komputery pod to robione, na procesorach ATOM (cały komp na płytce wielkości zeszytu B3), jedyny problem to zasilacz, DVD i HDD.
Wymiary B3 to chyba jakiś serwer będzie miał :lol:
Mam płytę AT(X) i kartę SB16 na ISA. Nie chcę kupować tylko wykorzystać to co leży w piwnicy. Akurat moim głównym problemem jest wysokość wideo (≈7cm) i karty ISA (≈12cm). Zapowiada się wylut całego złącza i montaż pod kątem :razz:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 26 paź 2010, 22:00

kayron pisze:Czyli jak by skopiować pomysł Leonardo da'vinci to robot będzie nie do ruszenia, i nie złamie regulaminu :?:
Problem tylko w tym, ze robot chyba musi miec ograniczona powierzchnie (nie wiem co mowi o tym regulamin) oraz musi potrafic sie poruszac zeby wypchnac przeciwnika. To powoduje, ze musi miec tez jakas objetosc aby pomiescic mechanike i elektronike, wiec nie moze byc bardzo plaski, i w koncu ten stozek przestaje byc taki niezniszczalny.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 27 paź 2010, 16:00

Plan budowy jest, powieżchnia max to 10x10cm czyli 100cm². Tylko że zamiast tuzina czujników ja mam zamiar wykorzystać procesor optyczny z myszki, który rozwiązuje wszystkie problemy, bo pozwala określić kierunek ruchu, dystans (przebyty), a i 3 czujniki podpąć w miejsce przycisków, scrula nie liczę bo jeszcze na niego pomysłu nie mam.
Szkoda tylko że w EDW nie ma kursu programowania procesorów PIC, bo najlepszym kandydatem na CPU był by DSP PIC.

ODPOWIEDZ