przetwornica

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
kaza114
-

przetwornica

Post autor: kaza114 » 07 paź 2010, 17:30

witam wszystkich,
chcę kupić przetwornice lub inwerter do klimatyzacji w pokoju o mocy 2500 W i chciałbym sie dowiedzieć czy są takie i gdzie mógłbym ją kupić

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 paź 2010, 19:43

Ale co to ma byc za przetwornica? 230/120 czy co? Tak czy siak, pewnie sa takie :)

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 07 paź 2010, 19:43

Co rozumiesz przez przetwornicę do klimatyzacji? 2,5 kW to dość dużo.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 07 paź 2010, 21:59

Pewnie chodzi o przetwornice 230 na 120.
Ale to prawie 12A po stronie pierwotnej i ponad 20 na stronie wtórnej, czyli to trafo do tej przetwornicy musiałoby być wielgaśne, bo rezystancja 0,001Ohma da 0,5W strat mocy.
Czyli taka przetwornica wymagałaby specjalnego transformatora, nawijanego samodzielnie lub na zamówienie

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 paź 2010, 23:41

Nie rozumiem co ma wspolnego rezystancja z transformatorem i jakie ma znaczenie 0.5W w kontekscie 2.5kW...
Jesli to ma byc rzeczywiscie tylko 230/120 to nie potrzebna jest przetwornica a wystarczy zwykly autotransformator obnizajacy napiecie. W dodatku nie bedzie on jakis strasznie wielki ani ciezki. Ale jesli masa ma kluczowe znaczenie to mozna poszukac przetwornicy impulsowej obnizajacej napiecie, powinny takie byc.

kaza114
-

Post autor: kaza114 » 09 paź 2010, 14:55

sta pisze:Co rozumiesz przez przetwornicę do klimatyzacji? 2,5 kW to dość dużo.
konkretnie to chodzi mi o inventer do kimy,taki co teraz można kupić razem z klima już wmontowany,bo ja kupiłem klimę bez niego a teraz chciałbym kupić ten inventer osobno,no i mam problem bo nie wiem jaki.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 paź 2010, 11:43

Sam inwerter nic nie da. Klimy nazywane inwerterami działają w ten sposób i sprężarka (w specjalnym wykonaniu) zasilana jest z przekształtnika który w zależności od temperatur oraz paru innych czynników zasila sprężarkę. Zaletą takiego rozwiązania jest zwiększenie niezawodnośći sprężarki (ale już nie całego zestawu), oszczędność zużytej energii elektrycznej, płynne działanie jednostki zewnętrznej itd.
Samo westawienie inertera przed sprężarką nic nie da: sprężarka w konwecjonalnej klimie przystosowana jest do zasilania napięciem 230V i regulacja częstotliwości i napięcia może tylko ją uszkodzić.
Jak chcesz wiedzieć więcej pisz śmiało, zajmuję się tym na codzień.

kaza114
-

Post autor: kaza114 » 12 paź 2010, 17:11

joon pisze:Sam inwerter nic nie da. Klimy nazywane inwerterami działają w ten sposób i sprężarka (w specjalnym wykonaniu) zasilana jest z przekształtnika który w zależności od temperatur oraz paru innych czynników zasila sprężarkę. Zaletą takiego rozwiązania jest zwiększenie niezawodnośći sprężarki (ale już nie całego zestawu), oszczędność zużytej energii elektrycznej, płynne działanie jednostki zewnętrznej itd.
Samo westawienie inertera przed sprężarką nic nie da: sprężarka w konwecjonalnej klimie przystosowana jest do zasilania napięciem 230V i regulacja częstotliwości i napięcia może tylko ją uszkodzić.
Jak chcesz wiedzieć więcej pisz śmiało, zajmuję się tym na codzień.
no teraz po twojej wypowiedzi wiem mniej niż przed,poniewaz dalej nie wiem czy mam kupić ten inventer czy nie,a z tego co się dowiadywałem wcześniej u fachowców co montują klimatyzacje że cos takiego jest,więc poszperałem w internecie no i znalazłem,tylko nie wiem czy jest sens żeby to kupować.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 14 paź 2010, 9:43

Inverter jest w drożyszch klimach ale samodzielne dołozenie nie uda Ci się. Częstotliwość wyjściowa w fabrycznycm wykonaniu zależy od wielu czynników więc możesz dać sobie z tym spokój.
A sprężarka przystosowana do pracy ON/OFF na inwerterze nigdy nie podziała za długo.

kaza114
-

Post autor: kaza114 » 14 paź 2010, 16:20

joon pisze:Inverter jest w drożyszch klimach ale samodzielne dołozenie nie uda Ci się. Częstotliwość wyjściowa w fabrycznycm wykonaniu zależy od wielu czynników więc możesz dać sobie z tym spokój.
A sprężarka przystosowana do pracy ON/OFF na inwerterze nigdy nie podziała za długo.
dzięki za informacje,pozdrawiam i życzę miłego dnia

ODPOWIEDZ