jaka jest funkcja diody na załączonym schemacie?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
elstach
-
Kontakt:

jaka jest funkcja diody na załączonym schemacie?

Post autor: elstach » 04 paź 2010, 16:35

witam!
Naprawiałem ostatnio wzmacniacz z kostkami LM3886, których funkcja wyciszania była kontrolowana prostym układem, jak na załączonym schemacie. Układ ten ma za zadanie zewrzeć przez tranzystor nóżkę MUTE kostki z ujemnym napięciem zasilania. Pytanie tylko po co jest dioda oznaczona na schemacie pytajnikiem? kiedy ta dioda znajdzie się w kierunku przewodzenia?
Obrazek
--
pozdrawiam!

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 04 paź 2010, 17:17

elstach pisze:kiedy ta dioda znajdzie się w kierunku przewodzenia?
Przecież to bardzo proste. Ożenisz się z jakąś Ireną i będziesz miał Irenę Ochódz... Tfu! W ujemnej połówce.

elstach
-
Kontakt:

Post autor: elstach » 04 paź 2010, 20:05

ale przecież na wejściu jest prostownik jednopołówkowy, więc jak w ujemnej połówce?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 paź 2010, 21:36

Ujemna polowka nie wystarczy. Przydalyby sie wartosci elementow, zeby dokladnie powiedziec co ta dioda robi. Na pewno jej zadaniem jest przyspieszenie rozladowania tego kondensatora, ktory jest blizej tranzystora. Ale kiedy to nastepuje, to trudno powiedziec.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 04 paź 2010, 23:33

Ja jestem za wersją z kondensatorem, pyzatym może ucinać ewentualne drgania układu LC, jakim w pewnym przypadku mógłby być rezystor z kondensatorem, więc funkcja rozładowania kondensatora albo/i zabezpieczenie bramki tranzystora

elstach
-
Kontakt:

Post autor: elstach » 05 paź 2010, 16:28

niestety nie mogę przytoczyć dokładnie wszystkich wartości, ponieważ wzmacniacz już skręciłem i wrócił do pracy. Licząc od lewej, kondensator C1 ma 4,7uF, rezystor R1 - 7,5k, wartości rezystorów R2 i R3 nie zapamiętałem, a domyślam się, że mogą mieć kluczowe znaczenie w tym temacie :( Zenerka C15, kondensator przy bazie 2,2uF. Pierwsza dioda to 1N4007, natomiast ta tajemnicza 1N4148.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 05 paź 2010, 19:18

Ma kolega nazwę tego wzmacniacza może da się schemat znaleźć

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 06 paź 2010, 8:27

Ja jestem za wersją z kondensatorem, pyzatym może ucinać ewentualne drgania układu LC, jakim w pewnym przypadku mógłby być rezystor z kondensatorem, więc funkcja rozładowania kondensatora albo/i zabezpieczenie bramki tranzystora
co to za belkot? dlaczego moderatorzy tego nie usuna?
- tranzystor jest bipolarny typu npn i nie posiada bramki lecz bazę
- dioda bardziej chroni uklad od uderzen pioruna niz od drgan w obwodzie RC

Zakladajac że na wejscie ukladu podawany jest sygnal zmienny (a tak wynika ze schematu):
- obwod z lewym kondensatorem wygladza sygnal i ma mala stala czasowa (kilkadziesiat ms)
- obwod z prawym kondensatorem ma duza stala czasowa i realizuje opoznienie załączenia czegos podlaczonego do kolektora tranzystora
- dioda zapewnia, ze po chwilowym zaniku sygnalu na wejsciu i ponownym jego pojawieniu sie tranzystor bedzie zalaczony z tym opoznieniem (prawy kondensator przekaze swoj ladunek do lewego kondensatora)

Dodam jeszcze, że uklad jest niepoprawny, ponieważ rezystancja obwodu z tranzystorem w ukladzie wspolnego emitera posiada mala rezystancje wejsciowa. Mozna przed baza tranzystora dodac wtornik emiterowy, czyli tranzystor w ukladzie wspolnego kolektora z rezystorem w obwodzie emitera o wartosci okolo 10k.

ODPOWIEDZ