Zasilacz sieciowy na Viper22

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Zasilacz sieciowy na Viper22

Post autor: M@ciej » 21 sie 2010, 17:09

Witam.

Jakiś czas temu wpadło mi w ręce jakieś stare DVD z płytką zasilacza na układzie Viper22A. Chciałem zrobić swoją wersję tego układu, więc skopiowałem całość na mniejszej płytce i zrobiłem tylko dwie gałęzie zasilania. Niestety nie mogę ustawić zasilania na 12V, chcąc użyć uzwojenia, które dawało w oryginale 5V. Czy trafo już nie da więcej? Próba regulacji napięcia na niższe owocuje niestabilną pracą, układ syczy a napięcie na wyjściu się zmienia.

Czy jest na to jakaś rada?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 22 sie 2010, 6:40

M@ciej pisze:Niestety nie mogę ustawić zasilania na 12V, chcąc użyć uzwojenia, które dawało w oryginale 5V.
Takich machinacji się w zasilaczach impulsowych nie da zrobić. Trzeba na nowo zaprojektować trafo.
Tu niestety obowiązuje zasada: konkretne napięcia i prądy = konkretnie liczony transformator.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 22 sie 2010, 9:26

No właśnie, i tu pojawia się pytanie, czy istnieje jakieś oprogramowanie wspomagające projektowanie przetwornic na VIPerach. Miałem okazję pracować na PIExpercie i LTSpice, ale one tyczą się układów Power Integrations czy LInear Technology, tymczasem VIPER nie należy do żadnej z tych rodzin, stąd pytanie.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 22 sie 2010, 11:55

ODPOWIEDZ