Witam.
Jakiś czas temu wpadło mi w ręce jakieś stare DVD z płytką zasilacza na układzie Viper22A. Chciałem zrobić swoją wersję tego układu, więc skopiowałem całość na mniejszej płytce i zrobiłem tylko dwie gałęzie zasilania. Niestety nie mogę ustawić zasilania na 12V, chcąc użyć uzwojenia, które dawało w oryginale 5V. Czy trafo już nie da więcej? Próba regulacji napięcia na niższe owocuje niestabilną pracą, układ syczy a napięcie na wyjściu się zmienia.
Czy jest na to jakaś rada?
Zasilacz sieciowy na Viper22
-
keruseykaryu
Takich machinacji się w zasilaczach impulsowych nie da zrobić. Trzeba na nowo zaprojektować trafo.M@ciej pisze:Niestety nie mogę ustawić zasilania na 12V, chcąc użyć uzwojenia, które dawało w oryginale 5V.
Tu niestety obowiązuje zasada: konkretne napięcia i prądy = konkretnie liczony transformator.
No właśnie, i tu pojawia się pytanie, czy istnieje jakieś oprogramowanie wspomagające projektowanie przetwornic na VIPerach. Miałem okazję pracować na PIExpercie i LTSpice, ale one tyczą się układów Power Integrations czy LInear Technology, tymczasem VIPER nie należy do żadnej z tych rodzin, stąd pytanie.