Separacja sygnału prostokątnego poprzez transformatorek

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Majk_EL83
-

Separacja sygnału prostokątnego poprzez transformatorek

Post autor: Majk_EL83 » 04 sie 2010, 15:36

Witam serdecznie.
Jak w temacie.
Mam problem, iż chciałbym "przetransportować" sygnał cyfrowy prostokątny, o małej częstotliwości, przez mały transformatorek separujący i otrzymać po drugiej stronie trafo sygnał prostokątny i nie wiem jak to zrobić.
Szukałem po necie, jednakże nic ciekawego nie znalazłem w tej kwestii.
Jeżeli ktoś dysponuje takową wiedzą, pomocą i chciałby się podzielić to bardzo poproszę.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 04 sie 2010, 15:48

może nie grzeszę wiedzą ale czy w ogóle sygnał prostokątny ma szanse przejść przez trafo?
nie lepiej zastosować jakiś element optoelektroniczny? transoptor np cny-17 czy coś na ten kształt? mniej problemów jak na moje oko...

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sie 2010, 16:50

Raczej ci się nie uda, przynajmniej na pewno nie za pomocą zwykłego transformatora, bo nie jest do tego przystosowany (zastosowane materiały).
Jak już chcesz odseparować oba obwody to użyj transoptora np. PC816.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 04 sie 2010, 18:33

Poza tym stracisz składową stałą.

Majk_EL83
-

Post autor: Majk_EL83 » 04 sie 2010, 21:25

Hmm...
No dzięki chłopaki...
Wydawało mnie się, że można w jakiś sposób tak zrobić, że da się odseparować, choć wyguglać nie mogłem, ale wydaje mnie się, że gdzieś kedyś takowe rozwiązanie mnie się obiło o oczy...
Pozdrawiam.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 04 sie 2010, 21:33

I jeszcze zależy, jaka częstotliwość, mała to pojęcie względne, do jak mówimy o poziomie 0,1Hz to niema szans, bo transformator przekazuje tylko napięcie zmienne, nie wiem poco to koledze, ale też myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie jakiś układ foto

ArchitekT
-

Post autor: ArchitekT » 04 sie 2010, 21:50

Właśnie, niech Kolega poda interesujący zakres częstotliwości. Po transformatorku separującym, który obetnie pasmo, można zastosować komparator, który przywróci zniekształconemu przebiegowi prostokątnemu "ostre kanty".

Majk_EL83
-

Post autor: Majk_EL83 » 05 sie 2010, 8:44

Mam badane urządzenie, w którym badam pewne zmiany na wyjściu (napięcia) i potrzebuję wiedzieć czy na wyjściu jest stan niski czy też wysoki, dla mnie to 0 lub 1 czyli 0V bądź 5V (takie mam zasilanie procka). Do tej pory używam optoizolatora i zastanawiam się czy ten optoizolator może mieć wpływ na tamto badane urządzenie, przez co by źle wystawiało te napięcia (wpływ np. na moment wystawienia , w sensie czas itp. itd.) Czy optoizolator może mieć jakikolwiek wpływ na to ?
Co do częstotliwości to bardzo mała, po prostu zmiana stanu sygnału na wyjściu co kilkanaście - kilkadziesiąt sekund.

Alberto86
-
Kontakt:

Post autor: Alberto86 » 05 sie 2010, 9:11

W przypadku transformatora możliwe będzie jedynie uzyskanie informacji, czy zbocze jest narastające czy opadające. Wynika to a indukcyjnego charakteru samego transformatora. Nie będzie się dało uzyskać informacji t tym, jaki stały poziom występuje na uzwojeniu pierwotnym.

Wydaje mi się, że transoptor jest najbardziej odpowiednim rozwiązaniem w tym przypadku. Jeśli chodzi o szybkość działania, to można sobie wybrać model o odpowiednio małym czasie propagacji sygnału. Obciążenie portu procesora ledem transoptora nie wpływa na czas wystawiania stanów przez sam mikrokontroler. Po stronie fototranzystora będzie trzeba dać układ formujący np. z bramką z wejściem Schmitta , aby uzyskać strome zbocza. Różnice między tym co podajesz na wejście a wyjściem takiego układu separującego będą wynikały z czasu propagacji transoptora i bramki. To są wartości rzędu od kilkudziesięciu do kilkuset nanosekund, więc można je pominąć w przypadku przebiegów wolnozmiennych.

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 05 sie 2010, 9:44

jesli tak bardzo zalezy ci na transformatorku to mozesz zastosowac modulację przebiegu sinusoidalnego. Troche skomplikowana sprawa ale do zrobienia.

Sinus mozesz wziac np z sieci, ale wtedy możesz nie uzyskiwać dokladnych informacji co do momentu wystapienia zbocz.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 05 sie 2010, 20:17

Można zmontować układ sumatora, który doda sinusoidę o małej amplitudzie przed transformator i drugi, na który podaje się sygnał z transformatora i sinusoidę tylko przesuniętą w fazie o 180 stopni

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 05 sie 2010, 20:48

Albo zastosować modulacje częstotliwości.

Majk_EL83
-

Post autor: Majk_EL83 » 06 sie 2010, 8:04

Z tego co piszecie to pozstanę przy optoizolatorze.
Na tą chwilę aby kombinować więcej jak piszecie (np. modulacja częstotliwościowa itp. itd.) nie mam wiedzy i czasu aby aż tak kombinować.
Dzięki za porady.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ