Brak LPT w nowej płycie, co wtedy?
Brak LPT w nowej płycie, co wtedy?
CZeść
Używał ktoś z Was karty rozszerzeń na PCI dająca do komputera port LPT.
Po wymianie mój komputer nie ma portu LPT a zawsze do programowani aAVRów używałem programatora na LPT i zastanawiam się czy dobrym rozwiązaniem jest włożenie takiej karty?
Słysząłem złe opinie o przejścówkach USB->LPT a czy działaja takie karty rozszerzeń?
Używa ktoś z Was cos takiego?
Używał ktoś z Was karty rozszerzeń na PCI dająca do komputera port LPT.
Po wymianie mój komputer nie ma portu LPT a zawsze do programowani aAVRów używałem programatora na LPT i zastanawiam się czy dobrym rozwiązaniem jest włożenie takiej karty?
Słysząłem złe opinie o przejścówkach USB->LPT a czy działaja takie karty rozszerzeń?
Używa ktoś z Was cos takiego?
Jak kupisz kartę PCI czy nawet PCExpres, to nie powinno być żadnych problemów, no może ciężko czasem sterowniki na dołączonym CD znaleźć, ale to raczej kwestia poczytania instrukcji. Ostatecznie dobrze sobie przed włażeniem karty do komputera spisać symbol układu scalonego i nazwę jego producenta (kontrolera multii I/O) na karcie, bo po nim znajdziesz sterowniki bez problemu.
A LPT możesz mieć na płycie (prawie na pewno) tylko nie jest one wyprowadzone na tylną ściankę i musisz sobie poszukać/kupić śledz z gniazdem LPT i wpiąć go do odpowiedniego gniazda.
Poczytaj sobie dokładnie instrukcje z płyty głównej, często taki śledz jest w zestawie, a sprzedawcy niestety mają czasami w zwyczaju okradać nieświadomego kupującego z dodatków do płyty głównej, aby potem mu je chamsko sprzedać osobno. Na pudełku od płyty głównej, albo w instrukcji powinno pisać co ma być w zestawie.
A LPT możesz mieć na płycie (prawie na pewno) tylko nie jest one wyprowadzone na tylną ściankę i musisz sobie poszukać/kupić śledz z gniazdem LPT i wpiąć go do odpowiedniego gniazda.
Poczytaj sobie dokładnie instrukcje z płyty głównej, często taki śledz jest w zestawie, a sprzedawcy niestety mają czasami w zwyczaju okradać nieświadomego kupującego z dodatków do płyty głównej, aby potem mu je chamsko sprzedać osobno. Na pudełku od płyty głównej, albo w instrukcji powinno pisać co ma być w zestawie.
Właśnie ten programator nie zawsze prawidłowo pracuje a z programatorem STK200 nie mialem jak dotąd kłopotów. Być może port LPT to przeżytek, ale u mnie się sprawdza i jestem z tego zadowolony. .
Czytałem opis płyty głównej i okazuje się że nia ma możliwośći wyprowadzenia na zewnątrz LPT.
Zamówiłem już kartę i zobacze jak to działa.
A jak z adresem takiego portu?
Czytałem opis płyty głównej i okazuje się że nia ma możliwośći wyprowadzenia na zewnątrz LPT.
Zamówiłem już kartę i zobacze jak to działa.
A jak z adresem takiego portu?
Nie wszystkie konwertery LPT-USB będą działać z programatorami te "tanie" to tylko emuluja port drukarki i ewentualnie drukarke z tego obsłużysz. Musisz mieć "sprzetowy" konwerter a te zwykle są dość drogie. Ja np. zeby mieć w moim IBM porty RS i LPT dokupiłem jeszcze stacje dokującą (jest przydatna rownież do innych celów)
To jest do laptopa a Ty chyba masz stacjonarny komputer?slawek55 pisze:A jak taka stacja wygląda i jak to się dokładnie nazywa? Dość ciekawie się zapowiada?
Stacja dokująca jest po to aby niejako zamienić sobie komputer przenośny w stacjonarny, wyposazona jest zwykle w zasilacz i dużo złacz dodtakowych które umozliwiają podłaczenie np. drukarki, dodatkowego monitora czy innych peryferiów. Wkładasz wtedy w taką stację laptopa i wszystkie urządzenia masz już podłaczone.
A możesz mi podeslac linka do tej istrukcji, bo własnie maj jakieś dziwne wrażenie że chyba w tym sklepie troche mnie oszukali, bo sprzedawca zaklinal się że nie ma na niej LPT i jedyneym wyjściem jest montaż dodatkowj karty. O zamianie na inna płyte tez nie było mowy bo podobno za późno bo była w drodze do sklepu.
http://asus.com.pl/product.aspx?P_ID=fL ... t=download wybierz system, kliknij w "manual" wybierz ostatnią pozycje na liście a potem w "global".
Sprzedawca mogł myslec o wyprowadzonym na zewnatrz LPT, powinienes mieć instrukcję na wyposażeniu.
Sprzedawca mogł myslec o wyprowadzonym na zewnatrz LPT, powinienes mieć instrukcję na wyposażeniu.