Timer do lampki

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
utak3r
-
Kontakt:

Timer do lampki

Post autor: utak3r » 31 maja 2010, 20:08

Obrazek

W pokoju córeczki, gdy idzie spać, zostawiamy małą lampeczkę włączoną. Potem, gdy nam się o niej przypomni, należy ją wyłączyć. Owo "gdy nam się o niej przypomni" trwa od godziny do 6 godzin ;-) Problem nie jest w poborze prądu, którego ta lampeczka pożera naprawdę niewiele, ale w tym, że jeśli się przebudzi w czasie, gdy lampka wciąż będzie się świecić, to albo się rozbudza, albo zabrania jej gasić - na kolejny okres czasu. Gdy się przebudzi przy zgaszonej już lampce - nie ma problemu. Dlatego też postanowiłem zbudować małego pomocnika w słusznej sprawie: timer dla urządzeń zasilanych z sieci 230V.

Obrazek

Schemat elektryczny tego urządzenia jest zwyczajnie banalny - ot, standardowe połączenie multipleksowanych dwóch cyfr 7-segmentowego wyświetlacza LED do mikrokontrolera PIC16F628A. Jako interfejs ustawiania zadanego czasu, można było zastosować dwa przyciski, ale ja u siebie wstawiłem enkoder obrotowy, który w obsłudze końcowej jest nieporównywalnie przyjemniejszy od przycisków - zwłaszcza, gdy przyjdzie nam ustawić czas rzędu np. 90 minut ;-) Zastosowanie enkodera pociąga za sobą zmiany w programie, gdyż działa on tak, że za pomocą dwu-bitowego kodu Graya odczytujemy stan urządzenia - a stany mogą być trzy: w lewo, w prawo i nieokreślony. Dlatego też oprogramowanie wewnętrzne mikrokontrolera nie będzie niestety pasować do zwykłych przycisków.

Schemat ideowy

Modułem wykonawczym może być dowolna realizacja... może to być przekaźnik z cewką 5V, może być z własnym zasilaniem (np. 12V), może też to być zestaw optotriak-triak. Tę ostatnią opcję wybrałem dla swojej realizacji, jako, że z powodu swojego charakteru pasuje tutaj najbardziej do projektu. Poniżej możecie zobaczyć schematy pokazujące, jak zrealizować takie moduły wykonawcze.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Osobiście, do realizacji docelowej, już nie na breadboardzie, chcę to zrobić jak najmniejszym "cosiem", coby się bez problemów zmieściło do małej lampeczki. Oznacza to zapewne SMD, jako, że parę rezystorków tutaj jest, co widać na minimodule, który spreparowałem. Do zasilania użyję małej przetworniczki wyciągniętej z jakiejś starej ładowarki do telefonu. Jak tylko będę miał gotowy układ fizyczny, dam znać :)

Wsad do mikrokontrolera można pobrać z załącznika W razie jakichkolwiek problemów, czy to ze schematem, czy z oprogramowaniem - pytać :-) Jeżeli macie jakieś pomysły na usprawnienie urządzonka - pisać.

Miłego odliczania czasu!
Załączniki
Timer_wsad_16F628A.zip
Wsad do PIC16F628A.
(968 Bajtów) Pobrany 613 razy

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 31 maja 2010, 21:51

Teraz nie pamiętam BT czy BTA (chyba jednak BTA), ale jeden z nich ma izolowany od Anody radiator (wkładkę), wiec jest o tyle lepszy, że jak się przypadkiem jej dotkniesz to cie nie trzepnie.

utak3r
-
Kontakt:

Post autor: utak3r » 01 cze 2010, 11:22

Cenna uwaga, sprawdzę to. Co prawda całość jest przeznaczona do zamknięcia - ale przyda się na przyszłość te info.

villen
-

Post autor: villen » 01 cze 2010, 17:56

Izolowane wkładki mają triaki z serii BTA. Elementy z serii BTB i BT tej wkładki izolowanej nie mają, więc trzeba zachować ostrożność. Aczkolwiek cena jest praktycznie ta sama, więc lepiej chyba kupić bezpieczniejszy.

Nie mogę znaleść w nocie MOC'a3041M informacji, jaki prąd może może być pobierany z jego wyjścia w sposób ciągły, jest tylko informacja o tym, że w "piku" może to być 1A. Ale skoro timer ma sterować tylko malutką lampką nocną (stawiam na żaróweczkę w okolicach 10W) to może wystarczy sam optotriak? Takie troche nietypowe jego zastosowanie, ale może wystarczy? ;) Przy żarówce o mocy 10W płynąłby prąd zaledwie ~0.04A.

utak3r
-
Kontakt:

Post autor: utak3r » 02 cze 2010, 10:02

Rzeczywiście, również tej informacji nie mogę znaleźć... ale ciekawy pomysł, który w tym konkretnym przypadku (znikome obciążenie) rzeczywiście wart jest sprawdzenia. Inna sprawa, że toto pracować będzie w zamknięciu - ciasnym zamknięciu, na dodatek plastikowym. Trzeba by rozważyć, co będzie miało mniejszą rezystancję, coby obudowy lampki nie zmienić w bryłę plastiku ;)

ODPOWIEDZ