Witam!
Jeżeli źle umieściłem swojego posta to z góry przepraszam!
Mam mały problem ponieważ chcę zbudować termometr któy będzię mierzył temperaturę na zewnątrz pomieszczenia ale nie wiem w jaki sposób to rozwiązać. Przeczytałem już sporo postów i większość opisywało aby zastosować moduły radiowe. Natomiast ja mam pytanie czy istnieje możliwość przesyłu drogą podczerwieni?? Moim założeniem jest aby cala elektronika modułu nadajnika znajdowała sie w pomieszczeniu natomiast sam czujnik na zewnątrz, co mam nadzieję uprości całą sprawę. Czy jest w ogóle możliwe takie wysyłanie "temperatury" drogą podczerwieni??
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam!
Przesył danych - co wybrać?
Oczywiście jest możliwe. Może zainteresować Cię mój termometr, który jest z grubsza opisany tutaj: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php? ... /termometr Jednak jeśli odbiornikiem ma być drugi likrokontroler, to lepiej użyć innego kodu niż bezpośrednie przesyłanie RS-232 jak u mnie.
Bardzo fajny projekt tego termometru
jak dla mnie to z Twojego schematu bym musiał wyrzucić wyświetlacz lcd i prawdopodobnie zmienić oprogramowanie
tyle że z tym programowaniem u mnie krucho
natomiast drugi mikrokontroler który odbierałby dane musiałby sterować jeszcze lampami nixie ale chyba jest to wszystko możliwe
Styczność z z kodem rc5 już miałem ponieważ zbudowałem z pomoca innych lampe i pilot do niego. Czy będę mógł liczyć też na Twoją pomoc??
Pozdrawiam!
Styczność z z kodem rc5 już miałem ponieważ zbudowałem z pomoca innych lampe i pilot do niego. Czy będę mógł liczyć też na Twoją pomoc??
Pozdrawiam!
Bezbłędnie, jak chcesz zaoszczędzić porty możesz kombinować z szeregowaniem tranzystorów, ale nie koniecznie w zależności ile tych lamp chcesz wysterować i czym, znaczenie może mieć dla ciebie ilość peryferii, bo będą zajmować dużo miejsca, bo raczej w skomplikowany montaż smd bawić się nie będziesz