Przesył danych - co wybrać?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Chester
-

Przesył danych - co wybrać?

Post autor: Chester » 24 maja 2010, 22:40

Witam!

Jeżeli źle umieściłem swojego posta to z góry przepraszam!

Mam mały problem ponieważ chcę zbudować termometr któy będzię mierzył temperaturę na zewnątrz pomieszczenia ale nie wiem w jaki sposób to rozwiązać. Przeczytałem już sporo postów i większość opisywało aby zastosować moduły radiowe. Natomiast ja mam pytanie czy istnieje możliwość przesyłu drogą podczerwieni?? Moim założeniem jest aby cala elektronika modułu nadajnika znajdowała sie w pomieszczeniu natomiast sam czujnik na zewnątrz, co mam nadzieję uprości całą sprawę. Czy jest w ogóle możliwe takie wysyłanie "temperatury" drogą podczerwieni??

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 maja 2010, 8:59

Oczywiście jest możliwe. Może zainteresować Cię mój termometr, który jest z grubsza opisany tutaj: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php? ... /termometr Jednak jeśli odbiornikiem ma być drugi likrokontroler, to lepiej użyć innego kodu niż bezpośrednie przesyłanie RS-232 jak u mnie.

Chester
-

Post autor: Chester » 25 maja 2010, 18:10

Bardzo fajny projekt tego termometru :) jak dla mnie to z Twojego schematu bym musiał wyrzucić wyświetlacz lcd i prawdopodobnie zmienić oprogramowanie :) tyle że z tym programowaniem u mnie krucho :( natomiast drugi mikrokontroler który odbierałby dane musiałby sterować jeszcze lampami nixie ale chyba jest to wszystko możliwe :)
Styczność z z kodem rc5 już miałem ponieważ zbudowałem z pomoca innych lampe i pilot do niego. Czy będę mógł liczyć też na Twoją pomoc??

Pozdrawiam!

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 25 maja 2010, 19:53

Na pewno mikrokontrolerem lamp nixie nie wysterujesz, trzeba by było to zrobić za pomocą tranzystorów, schemat nie będzie bardzo skomplikowany.

Chester
-

Post autor: Chester » 25 maja 2010, 20:20

Oczywiście masz racje :) Tyle żeby wyświetlać coś na lampach musi tym sterować mikrokontroler chyba dobrze kombinuje :)

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 25 maja 2010, 20:39

Bezbłędnie, jak chcesz zaoszczędzić porty możesz kombinować z szeregowaniem tranzystorów, ale nie koniecznie w zależności ile tych lamp chcesz wysterować i czym, znaczenie może mieć dla ciebie ilość peryferii, bo będą zajmować dużo miejsca, bo raczej w skomplikowany montaż smd bawić się nie będziesz

ODPOWIEDZ