Witam zrobiłem generatora PWM do sterowania tranzystorem MOSFET IRF1018 (schemat w załączniku). Mam możliwość sterowania sygnałem prostokątnym o amplitudzie 15 V od wypełnienia około 20 % do 90 %. Jednak maksymalna częstotliwość układu jaką udało mi się wydusić to 100 kHz. Czy ktoś wie czy da się wycisnąć z niego częstotliwość do 600 kHz ? Ewentualnie czy wie ktoś jak zbudować generator PWM o regulowanym wypełnieniu który dawał by sygnał o częstliwości do 600 kHz ? Prosze o pomoc
http://www.megaupload.com/?d=GV1WQ4TU
[ Dodano: 2010-05-22, 12:14 ]
nikt nie potrafi mi pomoc ? Patrzylem jeszcze zeby zrobic ten generator na ICL8038 ale tam mozna uzyskac czestotliwosc tylko 300 kHz. A jesli chodzi o rozwiazania z mikroprocesorami to raczej mnie takie rozwiazanie nie zadowala bo w moim przypadku jest nieekonomiczne
Generator PWM
W próbowałeś zmniejszyć wartość C1?
A może poszukaj modulatora PWM wśród sterowników do przetwornic?
SG3525 jest tylko do 500Khz i na dodatek max PWM to 50%.
http://www.genesis-microchip.com/stonli ... s/4286.pdf
A jak nie to spróbuj zrobić sobie PWM na LM311
A może poszukaj modulatora PWM wśród sterowników do przetwornic?
SG3525 jest tylko do 500Khz i na dodatek max PWM to 50%.
http://www.genesis-microchip.com/stonli ... s/4286.pdf
A jak nie to spróbuj zrobić sobie PWM na LM311
co do zmniejszania C1 to wartosci ponizej 1N nic nie zmianialy. Co do pozostalych to sie zastanowie. udalo mi sie wyciagnac czestotliwosc do 280 kHz ale przebieg w malym stopniu przypominal prostokat. Cos mi sie jednak wydaje ze z tego co szukalem to takim sposobem nie da sie osiagnac czestotliwosc 500 kHz. Pozostaje wiec mikrokontroler albo jakis specjalistyczny uklad ale to drogie rozwiazanie i w moim przypadku raczej malo ekonomiczne. W kazdym razie dzieki za rade.
Jeszcze tak sobie mysle czy nie latwiej byloby wytworzyc przebieg trojkatny o takiej czestotliwosci i pozniej porownywac to w komparatorze ze stalym napieciem ?
Jeszcze tak sobie mysle czy nie latwiej byloby wytworzyc przebieg trojkatny o takiej czestotliwosci i pozniej porownywac to w komparatorze ze stalym napieciem ?
No nic spróbuj z generatorem piły LM311 (LM211) + komparator.
W załączniku propozycja schematu.
Z tymi wartościami niby jest równa 625Khz ale to tylko symulacja.
T1 to BC337, dioda 1N4148.
PS
A próbowałeś z Ne555 wydusić 600KHz w klasycznym schemacie generatora astabilnego?
Będę musiał jutro to sprawdzić czy się da.
W załączniku propozycja schematu.
Z tymi wartościami niby jest równa 625Khz ale to tylko symulacja.
T1 to BC337, dioda 1N4148.
PS
A próbowałeś z Ne555 wydusić 600KHz w klasycznym schemacie generatora astabilnego?
Będę musiał jutro to sprawdzić czy się da.
wlasnie nie probowalem :/ a teraz w dodatku jeszcze mi sie Spice spierdzielil jak by tego bylo malo ;/ bede kombinowal jak uda mi sie uzyskac cos to dam znac bo dzisiaj bede chcial jeszcze ten uklad zmontowac jak wyjda symulacje
[ Dodano: 2010-05-23, 19:27 ]
z klasycznego astabilnego wyciagnalem max 400 kHz
[ Dodano: 2010-05-23, 19:28 ]
ale niestety nie moge wtedy regulowac wypelnieniem a na tym tez mi zalezy
[ Dodano: 2010-05-23, 19:27 ]
z klasycznego astabilnego wyciagnalem max 400 kHz
[ Dodano: 2010-05-23, 19:28 ]
ale niestety nie moge wtedy regulowac wypelnieniem a na tym tez mi zalezy