Witam,
Robię taką prezentacje dotyczącą upgradu i konswerwacju komputerów. W tej prezentacji poruszam taki problem dotyczący podłączenia zbyt wielu urządzeń do obwodu zasilającego komputer. Wtedy powstają tak zwane szpilki napięcia. Fajnie by było podczas prezentowania zobrazować to jakimś wykresem pokazującym to zjawisko. Szukałem na sieci i średnio mogę znaleźć coś na ten temat. Jeżeli ktoś ma jakieś fajne zdjęcie wykresu to proszę uprzejmie o kontakt. Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawia
Zdjęcie szpilek napięcia
-
dwukwiat15
- -
tak zwane szpilki to nic innego jak zakłócenia. oscyloskop powinien wystarczeć. ale jako odważny praktyk który podłącza do kompa wszystko co tylko można i nie stwierdziłem poajwienia się szpilek podłaczając jakieś dodatkowe obwody. chyba że jest coś co powoduje zakłócenia - nie jest odpowiednio filtrowane albo powoduje zakłócenia "z urzędu" czyli jakieś obciążenie indukcyjne albo powodujące iskrzenie jak np. silniki.
w sieci na pewno znajdziesz ładne wykresy zakłóceń
w sieci na pewno znajdziesz ładne wykresy zakłóceń
-
dwukwiat15
- -
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... s%3Disch:1
Zobacz masz cały opis
Zobacz masz cały opis
Kolega dwukwiat15, chyba troszeczkę myli pojęcia lub nie do końca rozumie temat.
Przy włączeniu dużej liczby urządzeń pod wspólny obwód np z komputerem może wywołać szpilki ale prądowe, nie napięciowe. Jest to głównie związane z początkowo dość dużym prądem pobieranym przy włączeniu.
Natomiast jeżeli chodzi o napięcia to głównie w takich przypadkach może dojść do chwilowego spadku napięcia sieci bądź na urządzeniach.
Post poprawiłem pod względem ortograficznym.
Pozdrawiam.
Lutownik
Przy włączeniu dużej liczby urządzeń pod wspólny obwód np z komputerem może wywołać szpilki ale prądowe, nie napięciowe. Jest to głównie związane z początkowo dość dużym prądem pobieranym przy włączeniu.
Natomiast jeżeli chodzi o napięcia to głównie w takich przypadkach może dojść do chwilowego spadku napięcia sieci bądź na urządzeniach.
Post poprawiłem pod względem ortograficznym.
Pozdrawiam.
Lutownik
Ostatnio zmieniony 14 maja 2010, 21:23 przez samson, łącznie zmieniany 1 raz.