Zdjęcie szpilek napięcia

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
dwukwiat15
-

Zdjęcie szpilek napięcia

Post autor: dwukwiat15 » 13 maja 2010, 14:40

Witam,
Robię taką prezentacje dotyczącą upgradu i konswerwacju komputerów. W tej prezentacji poruszam taki problem dotyczący podłączenia zbyt wielu urządzeń do obwodu zasilającego komputer. Wtedy powstają tak zwane szpilki napięcia. Fajnie by było podczas prezentowania zobrazować to jakimś wykresem pokazującym to zjawisko. Szukałem na sieci i średnio mogę znaleźć coś na ten temat. Jeżeli ktoś ma jakieś fajne zdjęcie wykresu to proszę uprzejmie o kontakt. Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawia

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 13 maja 2010, 15:58

tak zwane szpilki to nic innego jak zakłócenia. oscyloskop powinien wystarczeć. ale jako odważny praktyk który podłącza do kompa wszystko co tylko można i nie stwierdziłem poajwienia się szpilek podłaczając jakieś dodatkowe obwody. chyba że jest coś co powoduje zakłócenia - nie jest odpowiednio filtrowane albo powoduje zakłócenia "z urzędu" czyli jakieś obciążenie indukcyjne albo powodujące iskrzenie jak np. silniki.
w sieci na pewno znajdziesz ładne wykresy zakłóceń

dwukwiat15
-

Post autor: dwukwiat15 » 13 maja 2010, 16:37

Mhm rozumiem . Ale chodzi mi o to żeby mieć jakąś fotę zeby to bylo uwidocznione. Niestety ja nie mam sprzętu do tego. Nie masz może czegoś takiego ?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 13 maja 2010, 19:51

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 13 maja 2010, 23:06

Kolega dwukwiat15, chyba troszeczkę myli pojęcia lub nie do końca rozumie temat.
Przy włączeniu dużej liczby urządzeń pod wspólny obwód np z komputerem może wywołać szpilki ale prądowe, nie napięciowe. Jest to głównie związane z początkowo dość dużym prądem pobieranym przy włączeniu.
Natomiast jeżeli chodzi o napięcia to głównie w takich przypadkach może dojść do chwilowego spadku napięcia sieci bądź na urządzeniach.

Post poprawiłem pod względem ortograficznym.
Pozdrawiam.
Lutownik
Ostatnio zmieniony 14 maja 2010, 21:23 przez samson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 14 maja 2010, 13:35

ale takie "szpilki" o których mówisz samson mają charakter bardziej jednorazowy. czyli np przy podłączeniu/włączeniu urządzenia a spadek jest zależny od sztywności źródła i też raczej będzie chwilowy. natomiast konkretne szpilki powodowane są głównie zakłóceniami.

ODPOWIEDZ