Wskaźnik z diodą LED na 230VAC

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
slawek55
Użytkownik

Wskaźnik z diodą LED na 230VAC

Post autor: slawek55 » 11 maja 2010, 13:32

Cześć.
Mam taka zagwostkę. Rozebrałem wczoraj wskaźnik obecności napięcia i w środku jest taki uklad (schemat b. szybko rysowany więc wybaczcie za jakość). Rezystor ma wartość 330k, LED zielona fi5mm, a dioda to 1N4007 (na schemacie mam błąd).
zasilanie z sieci 230VAC
Dlaczego to działa?
Nie ma to zabezpieczenia dla LED przed zbyt dużym napięciem wstecznym.
Możecie mi to wytłumaczyć? Czyżby na LED nie pojawialo sie za duze napięcie przy ujemnej połówce napięcia?
Załączniki
sch.png
sch.png (531 Bajtów) Przejrzano 10417 razy

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 11 maja 2010, 14:06

Taki układ jak najbardziej ma prawo działać. Dioda D1 robi za prostownik jednopołówkowy i to ona zabezpiecza przed napięciem wstecznym. Pozwolę zapytać: to jest wskaźnik taki w śrubokręcie?? Czy podłączany między 0 a Fazę ?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 maja 2010, 15:17

Po rezystorze widać że to rodzaj próbówki. Wepnij w szereg jeszcze dwie baterie zegarkowe i odpowiednio dobierz rezystor a będziesz miał w tym przyrządzie nawet tester przejścia ;)

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 11 maja 2010, 15:27

To jest taki wskaźnik napięcia do montażu w rozdzielnicy, do włączenia pomiędzy N, a L.
A wracając do pytania, gdyby zamiast LED była żarówka to OK, ale przy przy ujemnej połówce napięci odkłada się na elementach blokujących LED i diodzie 1N4004. Skąd pewność, że całość odłoży się właśnie tylko na prostowiczej diodzie?
We wszystkich układach w EdW zawsze LED była zabezpieczana dodatkową diodą spolaryzowaną odwrotnie do LEDa, o np transoptory?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 11 maja 2010, 17:08

slawek55 pisze:A wracając do pytania, gdyby zamiast LED była żarówka to OK, ale przy przy ujemnej połówce napięci odkłada się na elementach blokujących LED i diodzie 1N4004. Skąd pewność, że całość odłoży się właśnie tylko na prostowiczej diodzie?
A jaki prąd popłynie w układzie jak na zaciskach pojawi się ta wredna ujemna połówka z sieci? Będzie do duża i okrągła liczba zero. Wobec czego co się ma odłożyć skoro prąd nie płynie?

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 11 maja 2010, 18:24

Choćby wsteczny diody.
Przypomnij sobie jeak wygląda rozkład napięcia na połączonych szeregowo diodach prostowniczych.
W kierunku przewodzenia na każdej jest około 0.7V. W kierunku zaporowym, nie jest to już takie proste.
Natomiast idąc Twoim tropem jak mam dwie diody połączone szeregowo i spolaryzowane wstecznie to na jednej wystąpi pełne napięcie (a raczej chyba nic mówisz ze prąd nie płynie to nie ma napięcia na diodzie) a na drugiej ile?
\Przecież LED to tez w sumie dioda prostownicza tylko z innego materiału i dlatego ma inne napięcia przebicia i przewodzenia.
Ale nie zgadzam się z Twoją interpretacją. Bardzo dawno się w to nie wgryzałem więc do końca nie pamiętam, ale musze poszukać w materiałach.

buliz
-

Post autor: buliz » 12 maja 2010, 19:38

dioda prostownicza spolaryzowana wstecznie posiada bardzo powtarzam bardzo wielką rezystancję i to zapewnia bardzo mały prąd wsteczny dla diody led,

"Przecież LED to tez w sumie dioda prostownicza tylko z innego materiału i dlatego ma inne napięcia przebicia i przewodzenia" ,
no to spróbuj zrobić z led prostownik, i tak jak napisałeś" inne napięcia przebicia". Pozdrawiam.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 13 maja 2010, 5:00

Alo ja się nie precyzyjnie wyraziłem, albo Ty mnie nie do końca zrozumialeś? Nie chodziło mi o zrobienie z LEDa prostownika tylko o to że ma podobne właściwośći (obrazowo w jedną str. płynie a w drugą nie płynie prąd). No przecież nie poto są diody prostownicze aby do tego celu stosować LEDy? Ale faktem jest że chiałbym wyliczyć (lub wyznaczyć) jakie pojawi się napięcie na takim wstecznym połączeniu, ale nie poprzez zbudowanie pajaka i zmierzenie woltomierzem.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 13 maja 2010, 17:24

slawek55 pisze:Ale faktem jest że chiałbym wyliczyć (lub wyznaczyć) jakie pojawi się napięcie na takim wstecznym połączeniu, ale nie poprzez zbudowanie pajaka i zmierzenie woltomierzem.
Zatem znasz: Uz (napięcie na zaciskach), Ufd (napięcie przewodzenia 1N4007), Urd (breakdown voltage 1N4007 = 1000V), R, Ufled (1,9V czerwona, 2,3V zielona/żółta, 3,2V niebieska/biała), Urled (breakdown voltage LED = 5V typowo).
Tylko dalej mamy problem, bo suma Urled+Urd to 1005V i jest większa niż Uz (w domyśle szczyt jego ujemnej połówki), co niestety daje nam wtedy I = 0A. I całe obliczenia na nic.

buliz
-

Post autor: buliz » 13 maja 2010, 20:44

z tym prostownikiem to żart oczywiście, a jak napisał kolega wyżej nie ma co obliczać.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 14 maja 2010, 18:25

Jak czytam niekóre odpowiedzi to ręce opadają i dałem sobie spokój.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 15 maja 2010, 7:20

slawek55 pisze:Jak czytam niekóre odpowiedzi to ręce opadają i dałem sobie spokój.
Skoro kolega nie chce prawd oczywistych przyjąć do wiadomości. To dziękujemy za zainteresowanie.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 15 maja 2010, 14:30

Jakie prawdy oczywiste? Bo teraz kolega chyba czegoś nie rozumie! Zapytałem o coś co dla mnie było ważne, ale niektórzy sobie "polewke" z tego zrobili.
To ja wam powinienem podziękować za takie podejście do sprawy, ja nie wiedziałem jak to rozwiąć to się nie wygłupiałem, ale spotkałem coś zupełnie przeciwnego, nazwałbym to żartowaniem sobie ze mnie, bo to że ktoś pisze prąd równy zero więc nie ma co liczyć jest nie prawdą i chyba dobrze sam o tym wiesz. Chcesz przykład, proszę, weź 3 diody (tylko takie same) połącz w szereg, zmierz prąąd (pewnie 0 dostaniesz) i zmierz napięcia na diodach. I jakim cudem napięcie zasilające podzieliło się przez 3 (choć prąd 0).
Więc sam widzisz ze odpowiedzi nie były "dobre" delikatnie mówiąc. Wiec nie wciekaj sie a mnie tylko postaraj sie zrozumiec. Jest mi troche przykro że zamiast chęci pomocy są odpowiedzi typu "To dziękujemy za zainteresowanie."

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 15 maja 2010, 14:33

Generalnie nie mam ochoty dzisiaj na "aptekarskie" obliczenia, szczególnie, że nie znamy dokładnie parametrów diody a katalog nie wiele w tej materii pomaga.
Choć jak ktoś che to może spróbować rozwiązać nieliniowe równianie choćby korzystając z iteracji. Stosowne wzory można znaleźć w książkach jak i internecie.

Ogólna zasada mówi, że dwie identyczne diody połączone zaporowa podzielą napięcie na połowę.
A w praktyce jest tak ja z rezystorami, dioda o mniejszym prądzie wsteczny ma większą "rezystancję" a przez to odłoży się na niej większe napięcie niż na diodzie o większym prądzie prądzie wstecznym.

[ Dodano: 2010-05-15, 15:36 ]
slawek55 pisze:Chcesz przykład, proszę, weź 3 diody (tylko takie same) połącz w szereg, zmierz prąąd (pewnie 0 dostaniesz) i zmierz napięcia na diodach. I jakim cudem napięcie zasilające podzieliło się przez 3 (choć prąd 0).
Taki pomiar w temperaturze pokojowej nie ma praktycznie sensu jeśli miernik ma Rwe=10M.
Sam miernik wpłynie znacząca na wynik pomiaru.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 15 maja 2010, 18:01

Chyba xle się wyraziłem. Pisząc o pomiarach napięcia na diodach nie wnikałem w szczegóły pomiaru, ale o to, że nie dokońca jest tak, że zerowa wartość prądu oznacza zerową wartość napięcia.

ODPOWIEDZ