Zna ktoś schemat generatora, ale takiego ?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Zna ktoś schemat generatora, ale takiego ?

Post autor: kayron » 29 kwie 2010, 6:16

Witam. Potrzebuje generatora (0.01 do 1 Hz) który na wyjściu generuje 2 sygnały prostokątne przesunięte względem siebie o 90 stopni (nie musi być to takie dokładne może się wahać od 90 do 130 stopni, ale NIE 180). Interesuje mnie jak najprostszy układ najlepiej na 1 scalaku.
Załączniki
generator.JPG
generator.JPG (4.66 KiB) Przejrzano 5732 razy

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 29 kwie 2010, 12:56

ATtiny13? Wiem, wiem, trzeba program napisać... Ale prościej się nie da - jeden scalak 8 nóżek za równowartość butelki Coli.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 29 kwie 2010, 13:55

Na jednym to nie potrafię chwilowo, na dwóch - schemat w załączniku.
'74 - w układzie dwójki liczącej, sygnał na Q ma 1/2 częstotliwości sygnału wejściowego,
wyjście Q xor-ujesz z pierwotnym sygnałem wejsciowym ( a==b => 0, a !=b => 1 ), stąd
na WY_2 masz sygnał podobny do Q tyle że przesunięty o 90'.
Jak nie masz pod ręką bramki xor to można ją sklecić z innych bramek - schematów w sieci pełno.

Układ ma tę wadę, że w połowie stanu stabilnego WY_2 może pojawić się drobne, impulsowe
zakłócenie, wynikające z czasu propagacji bramki xor. Ale myślę, że przy f. jakich Ty potrzebujesz
to nie będzie miało znaczenia.....

pozdrawiam,
Natasza
Załączniki
square90lag.gif
(7.97 KiB) Pobrany 3343 razy

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 29 kwie 2010, 14:37

No fajny ten pomysł. Jak by wrzucić go do GALa16V8 to będzie 1 scalak. Na zwykłych TTŁach jednak wyszły by mi 3 scalaki bo generator taktujący to jeszcze trzeba. Jeszcze muszę pokombinować z wzmacniaczami operacyjnymi na jakiej poczwórnej kostce powinno tez sie to dać zrobić.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 29 kwie 2010, 17:07

kayron pisze:Jeszcze muszę pokombinować z wzmacniaczami operacyjnymi na jakiej poczwórnej kostce powinno tez sie to dać zrobić.
Wyjdzie ci, ale na jedną częstotliwość. Bo trzeba by umieścić układ RC, a jego przesunięcie zależałoby od częstotliwości.
Zresztą masz: http://www.kmg.ps.pl/elektronika/wzmacn ... esfaz.html

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 29 kwie 2010, 17:35

Już wykombinowałem jak zrobić to na 2 scalakach wg propozycji Taszy. VCO z 4046 posłuży jako generator, w układzie tym też jest potrzebna bramka XOR, a 4013 posłuży do budowy reszty układu (licznik 2 bitowy z przerzutników T). Tyle jeszcze akurat mogę zaakceptować, więcej scalaków było by już pewnym problemem.

ODPOWIEDZ