Zna ktoś schemat generatora, ale takiego ?
Zna ktoś schemat generatora, ale takiego ?
Witam. Potrzebuje generatora (0.01 do 1 Hz) który na wyjściu generuje 2 sygnały prostokątne przesunięte względem siebie o 90 stopni (nie musi być to takie dokładne może się wahać od 90 do 130 stopni, ale NIE 180). Interesuje mnie jak najprostszy układ najlepiej na 1 scalaku.
- Załączniki
-
- generator.JPG (4.66 KiB) Przejrzano 5740 razy
Na jednym to nie potrafię chwilowo, na dwóch - schemat w załączniku.
'74 - w układzie dwójki liczącej, sygnał na Q ma 1/2 częstotliwości sygnału wejściowego,
wyjście Q xor-ujesz z pierwotnym sygnałem wejsciowym ( a==b => 0, a !=b => 1 ), stąd
na WY_2 masz sygnał podobny do Q tyle że przesunięty o 90'.
Jak nie masz pod ręką bramki xor to można ją sklecić z innych bramek - schematów w sieci pełno.
Układ ma tę wadę, że w połowie stanu stabilnego WY_2 może pojawić się drobne, impulsowe
zakłócenie, wynikające z czasu propagacji bramki xor. Ale myślę, że przy f. jakich Ty potrzebujesz
to nie będzie miało znaczenia.....
pozdrawiam,
Natasza
'74 - w układzie dwójki liczącej, sygnał na Q ma 1/2 częstotliwości sygnału wejściowego,
wyjście Q xor-ujesz z pierwotnym sygnałem wejsciowym ( a==b => 0, a !=b => 1 ), stąd
na WY_2 masz sygnał podobny do Q tyle że przesunięty o 90'.
Jak nie masz pod ręką bramki xor to można ją sklecić z innych bramek - schematów w sieci pełno.
Układ ma tę wadę, że w połowie stanu stabilnego WY_2 może pojawić się drobne, impulsowe
zakłócenie, wynikające z czasu propagacji bramki xor. Ale myślę, że przy f. jakich Ty potrzebujesz
to nie będzie miało znaczenia.....
pozdrawiam,
Natasza
- Załączniki
-
- square90lag.gif
- (7.97 KiB) Pobrany 3344 razy
-
keruseykaryu
Wyjdzie ci, ale na jedną częstotliwość. Bo trzeba by umieścić układ RC, a jego przesunięcie zależałoby od częstotliwości.kayron pisze:Jeszcze muszę pokombinować z wzmacniaczami operacyjnymi na jakiej poczwórnej kostce powinno tez sie to dać zrobić.
Zresztą masz: http://www.kmg.ps.pl/elektronika/wzmacn ... esfaz.html
Już wykombinowałem jak zrobić to na 2 scalakach wg propozycji Taszy. VCO z 4046 posłuży jako generator, w układzie tym też jest potrzebna bramka XOR, a 4013 posłuży do budowy reszty układu (licznik 2 bitowy z przerzutników T). Tyle jeszcze akurat mogę zaakceptować, więcej scalaków było by już pewnym problemem.