Grzałka do trawienia?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 12 mar 2010, 23:35

To już lepszy by był olej mineralny i jakiś termostat. Woda jest o tyle wkurzająca, że lubi szybko odparowywać.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 13 mar 2010, 12:38

A może tak: Zrobić by kuweta wytrawiarki, znajdowała się w większej kuwecie. W tej kuwecie była by zwykła woda, która mogła by być ogrzewana zwykłą metalową grzałką.

Jak dla mnie pomysł jest przedni. Ciekaw jestem tylko kiedy szybciej się ten roztwór nagrzeje. Według mnie tu trochę będzie trzeba poczekać :neutral: . Dodatkowo dochodzi także koszt drugiej szklanej kuwety :neutral:

Co do zastosowania oleju to według mnie nie bardzo. Olej ma większe ciepło właściwe przez co będzie się dłużej nagrzewał. Co z tego że woda wyparuje, jak wyparuje to można dolać. 1L wody to tylko 0,5gr :wink:

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 16 mar 2010, 21:47

Witam
Właśnie dumam nad wytrawiarka natryskową, nie taka jaka była w projekcje z EP myslałem żeby tam dać dwie szczotki plastikowe poziomo i napędzać je.
Wyszła by taka chlapiąco bryzgającą :)
Druga możlwiość to spryskiwacz, znalazłem jakis tam domestos ze spryskiwaczem nie ma w nim zadnych części melatowych więc powinien sie nadać.
Jutro mam zamiar zrobić testy.

[ Dodano: 2010-03-18, 21:41 ]
Mały update zrobiłem testy ze spryskiwaczem działał ale krótko, na drugi dzien po użyciu już się nie nadaje.

ODPOWIEDZ