Odrobina waszej wiedzy do budowy odbiornika DCF

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Odrobina waszej wiedzy do budowy odbiornika DCF

Post autor: mariusz256 » 03 mar 2010, 17:26

Witam serdecznie, mam problem poniewaz nie potrafię zbudować odbiornika sygnału DCF o częstotliwości 77,5KHz z modulacją AM. Już od dłuższego czasu mam problem z tym układem :cry: . Proszę was o wypowiedzi związane z budową takiego odbiornika, o wykorzystane elementy, wykorzystaną technikę ( o wszystko na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy projektowaniu) a także proszę o przysyłanie rożnych materiałów.. Nie jestem zaawansowanym radio konstruktorem ale głupi tez nie jestem. Prosiłbym o charakter edukacyjny waszej wypowiedzi, dlatego ze chciałbym się podszkolić w tej dziedzinie.

Serdecznie pozdrawiam.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 03 mar 2010, 18:56

Generalnie to nieopłaca się budować odbiornika bo taniej wychodzi kupić najbadziewniejszy zegarek za parę złotych i wytargać odbiornik.Jeśli już chcesz sam zbudować masz link tylko niestety układy U2775B są trudno dostępne.

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 03 mar 2010, 20:39

Dzięki za odpowiedz;), może by tak zapomnieć o kosztach i mimo to spróbować, dla samego siebie, dla satysfakcji. Wszystkie działy elektroniki są drogie, mimo to działy te cieszą się powodzeniem. Głównie chciałbym poszerzyć swoją wiedzę i praktykę, dlatego pomimo trudnego tematu chcę spróbować. Dlatego proszę o pomoc.

Pozdrawiam

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 03 mar 2010, 21:27

Na znanym serwisie aukcyjnym :wink: sa układy U4224B do kupienia 10zł/szt.

ODPOWIEDZ