Grzałka do trawienia?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Grzałka do trawienia?

Post autor: arek1996 » 19 lut 2010, 19:03

Ilu watową grzałkę kupić do trawienia płytek? Nie będę używał termostatu, tylko termometr.
A może taką już z termostatem :?: , ale te co widziałem są do 35 stopni. Ilość płynu to około 0,5L. Proszę o propozycje? A czy jak będę włączał i wyłączał grzałkę to może się spalić?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 19 lut 2010, 19:26

Cóż włączając i wyłączając grzałkę, będziesz robił to samo co termostat tylko ręcznie. No i jest to niebezpieczne w pewnych warunkach, woda, prąd, przełamany kabel po pewnym czasie. Lepiej dać 20zł więcej i niech jest termostat.
Z mojej praktyki wynika że 35 stopni spokojnie wystarcza do trawienia, podawany max dla środków to 40 do 50 (ale przy 50 może zeżreć), a ważniejszym czynnikiem jest ruch roztworu niż grzanie go powyżej 40.
Co do mocy, im mocniejsza grzałka tym szybciej podgrzeje ci roztwór, więc spokojnie można wybrać tę mocniejsza i z termostatem.

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 20 lut 2010, 13:07

Kayron a ten termostat to ma być w grzałce czy osobny? A za 20 zł to jaki?
Ty masz wytrawiarkę? Zrobiłeś jakiś termostat?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 lut 2010, 16:36

Cóż akurat dzisiaj kupiłem sobie grzałkę, ma moc 150W i kosztowała 53zł. Natomiast chyba trochę przesadziłem, bo jest wielka, a wymagane jest aby była całkowicie zanurzona. Co to oznacza ?
a) musi pracować pionowo, wiec akwarium będzie musiało mieć w przybliżeniu wymiary wewnętrzne 28x5x30cm (wys x szer x dł), co jak łatwo policzyć będzie wymagać ok 4,2 litra środka trawiącego, czyli sporo.
b) maksymalna temperatura nastawiana na termostacie to 31 stopni.
Co z tego wynika :?:
Lepiej kupić sobie mniejszą grzałkę np. 25 lub 50W, która ma mniejsze gabaryty, co oznacza że pojemnik jest mniejszy, a co za tym idzie trzeba mniej środka trawiącego, który jednak kosztuje i trzeba go gdzieś potem przechowywać. Ponieważ grzałka jest szklana to widać jej wnętrzności, z których wynika że jest tam zwykły bimetal + triak i ledka sygnalizująca prace. Po przeczytaniu instrukcji wynika z tego że dokładność grzania jest dosyć umowna, więc należy się doposażyć w termometr akwariowy, aby śledzić dokładnie temperaturę. Zakres do 31 stopni powinien w spokoju wystarczyć. Natomiast wydajność grzania i tak pewnie będzie większa niż podana w tabeli grzałki, ponieważ ilość grzanej wody będzie mniejsza od tej którą zakłada producent o min ok 50%.
Daje skan z instrukcji, aczkolwiek ja nigdy nie miałem akwarium więc w interpretacji musieli by pomóc koledzy w tym obeznani. Ale w przypadku 25W grzałki myślę że można się spodziewać ok 2x większej wydajności (krótszy czas nagrzania roztworu), bo będziemy mieli mniej niż rekomendowane 10-15l.
Pewnie w poniedziałek spróbuję ją wymienić na mniejszą (25W, która powinna być jakieś 5-10cm niższa), bo moja 150W ma 30cm wysokości. Trochę nie pomyślałem pod tym kątem w sklepie i skupiłem się niepotrzebnie na mocy, w końcu roztwór chcemy podgrzać a nie zagotować.
Co do termostatów. Można kupić zewnętrzny (wtedy grzałka powinna być termostatu) z wyświetlaczem, bajerami itd. ale to wydatek od 150 do 300zł. Wiec lepiej kupić sobie chyba typ, który jest na obrazku. Ja dopiero wytrawiarkę będę budować, więc, sam widzisz też zdarzają mi się gafy. Cóż jednak mniejsza grzałka lepsza, bo mniejsze akwarium trzeba, a to przekłada się na mniejszą ilość środka, co skutkuje lepszymi osiągami.
Załączniki
grzałka.JPG

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 20 lut 2010, 18:22

A z czego można wymontować termostat? Ja też nie mam akwarium i tak jak ty szukam części. :grin: A tak na marginesie. Mam nierdzewny sterylizator do igieł czy może być ? Grzałka jest pod pojemnikiem z wodą, ma 250W.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 lut 2010, 19:54

Wątpię, środki trawiące, z czasem zeżrą każdy metal. A temperatura to skutecznie przyśpieszy.

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 20 lut 2010, 21:29

Tak tylko chciałem się upewnić :mrgreen:

[ Dodano: 2010-02-20, 21:46 ]
A temu to jak grzałka grzeje do 35 stopni bez termostatu :?: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... iarka&hl=p

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 20 lut 2010, 22:36

Pewnie przy tej temperaturze tyle samo ciepła daje grzałka, co akwarium oddaje na zewnątrz.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 21 lut 2010, 1:19

Ja tak zacznę trochę z innej beczki. Kolega potrzebuje grzałki do akwarium, ale czy zamiast grzałki nie można by było zastosować zwyczajnej żarówki?? W końcu sprawność żarówki to marne 5% do 10% więc 90% idzie w ciepło :wink: .

A jeśli już brać grzałkę to mam pytanie. Czy do wytrawiarki musi być grzałka akwariowa czy może być np taka:

http://allegro.pl/item924432871_grzalka ... _wody.html

albo taka

http://allegro.pl/item926370194_grzalka ... _fvat.html

Linki do aukcji podane jedynie w celu pokazania o jaką grzałkę chodzi, a nie dla reklamy :!:

Tak przy okazji chciałem się zapytać czy jest jakaś pompka która mogła by bezpiecznie ( dla samej siebie :smile:) pompować środek do trawienia??? Ciekaw jestem także czy samochodowe spryskiwacze do szyb mogą pryskać owym roztworem. Pytam bo chodzi mi o taka dość nietypową konstrukcje wytrawiarki :mrgreen:

Sorki za mały offtop :wink:

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 21 lut 2010, 9:35

Odpadają wszelkiego rodzaju grzałki z metali itp. Roztwór po-prostu je zeżre po jakimś czasie. Do natryskiwania roztworem możesz użyć przerobionego napowietrzacza z akwarium.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 21 lut 2010, 11:18

W sumie nadaje się każda pompka która jest wykonana w tworzyw sztucznych (elementy mechanizmu pompującego). Natomiast chyba ciekawszym rozwiązaniem jest napowietrzacz.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 21 lut 2010, 11:51

Czyli z tego co wynika mozna uzyc do natryskiwania przerobionego napowietrzacza do akwarium, ale czy aby na pewno mechanizmy pompujące są wykonane z plastiku??

A z czego można by było zrobić dysze do natryskiwania płytki?? Myślałem o dyszach od spryskiwaczy szyb samochodowych no ale one są zrobione też trochę ze stali więc odpadają. Macie jakieś inne pomysły??

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 21 lut 2010, 12:50

No dobra to w końcu ile ma wat mieć ta grzałka do powiedzmy 0,5-1 L roztworu. Z termostatu zrezygnowałem na razie. Sam bedę kontrolował temperaturę.
A wracając do tego ,, A temu to jak grzałka grzeje do 35 stopni bez termostatu http://www.google.pl/imgr...ytrawiarka&hl=p ,, to ile on ma tam płynu i ile wat ma jego grzałka :?: i jak to działa :?:
Co do pytania kolegi Lutownika taką grzałką kwas zeżre.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 21 lut 2010, 12:54

Mechanizmy w napowietrzaczu są plastikowe (przynajmniej u mnie ).Niestety taki napowietrzacz nie zapewni wysokiego ciśnienia ( w szczególności tanie chińskie).

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 21 lut 2010, 14:12

Co do linka kolegi, to on nie działa :wink: .

ODPOWIEDZ