Witam. Mam problem z linkerem do Dev C++: mianowicie, przepisując kubek w kubek ze stronypliki nagłówkowe wyskakują mi błędy o treści: undefined reference to std::string::size lub ::operator/cout/outstream itd. Wszystko zapisałem w obrębie jednego projektu, ba w Borlandzie wszystko działa poprawnie. Proszę o pomoc.
PZDR
GrzesiekG
Problemy z linkowaniem w DEV C++
Dodaj linijki (o ile już ich nie masz):
Kod: Zaznacz cały
#include <string>
#include <iostream>
using namespace std;-
superjerry
- -
Grzesiek przypuszczam, że chodzi o to, że w opcjach kompilatora Dev-Cpp (Narzędzia\Opcje kompilatora) brakuje załączonych bibliotek o których wspomniał Luminofor.
Może być też tak, że Dev-Cpp w jakiś sposób błędnie je załącza.
Spróbuj załączyć te biblioteki w opcjach kompilatora, a jak to nie pomoże to spróbuj skopiować do tego katalogu, w którym masz plik źródłowy biblioteki o które pyta się Dev-Cpp w logu, bądź te które podał Luminofor.
Której wersji Dev-Cpp używasz?
Pozdrawiam! Jarek
Może być też tak, że Dev-Cpp w jakiś sposób błędnie je załącza.
Spróbuj załączyć te biblioteki w opcjach kompilatora, a jak to nie pomoże to spróbuj skopiować do tego katalogu, w którym masz plik źródłowy biblioteki o które pyta się Dev-Cpp w logu, bądź te które podał Luminofor.
Której wersji Dev-Cpp używasz?
Pozdrawiam! Jarek
dziwne u mnie działa 
zainstalowałem Dev-C++ 4.9.9.2 stworzyłem nowy projekt dodałem pliki: figura.cpp i figura.h i się wszystko skompilowało i z linkowało.
więc żeby można było Tobie pomóc to musisz podać więcej szczegółów.
odnośnie twojego ostatniego postu, gdzie dziwisz się że pojedyńczo pliki się kompilują, kompilacja i linkowanie to dwie różne rzeczy
http://library.thinkquest.org/C001341/t ... age=1&pn=t
tak wygląda makefile utworzony przez DEV-C++:
zainstalowałem Dev-C++ 4.9.9.2 stworzyłem nowy projekt dodałem pliki: figura.cpp i figura.h i się wszystko skompilowało i z linkowało.
więc żeby można było Tobie pomóc to musisz podać więcej szczegółów.
odnośnie twojego ostatniego postu, gdzie dziwisz się że pojedyńczo pliki się kompilują, kompilacja i linkowanie to dwie różne rzeczy
http://library.thinkquest.org/C001341/t ... age=1&pn=t
tak wygląda makefile utworzony przez DEV-C++:
Kod: Zaznacz cały
# Project: ElportalTest1
# Makefile created by Dev-C++ 4.9.9.2
CPP = g++.exe
CC = gcc.exe
WINDRES = windres.exe
RES =
OBJ = main.o figury.o $(RES)
LINKOBJ = main.o figury.o $(RES)
LIBS = -L"C:/Dev-Cpp/lib"
INCS = -I"C:/Dev-Cpp/include"
CXXINCS = -I"C:/Dev-Cpp/lib/gcc/mingw32/3.4.2/include" -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2/backward" -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2/mingw32" -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2" -I"C:/Dev-Cpp/include"
BIN = ElportalTest1.exe
CXXFLAGS = $(CXXINCS)
CFLAGS = $(INCS)
RM = rm -f
.PHONY: all all-before all-after clean clean-custom
all: all-before ElportalTest1.exe all-after
clean: clean-custom
${RM} $(OBJ) $(BIN)
$(BIN): $(OBJ)
$(CPP) $(LINKOBJ) -o "ElportalTest1.exe" $(LIBS)
main.o: main.cpp
$(CPP) -c main.cpp -o main.o $(CXXFLAGS)
figury.o: figury.cpp
$(CPP) -c figury.cpp -o figury.o $(CXXFLAGS)