Zasilacz impulsowy - problem

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Zasilacz impulsowy - problem

Post autor: M@ciej » 11 gru 2009, 20:22

Witam.

Wpadł mi w ręce sieciowy zasilacz impulsowy - niesprawny i chcę go naprawić. Zasilacz powinien mieć pojedyncze napięcie na wyjściu, ale go nie daje. Wymieniłem już układ sterujący UC3842BN ,diodę prostowniczą na wyjściu, TL431 i transoptor 817 . Klucz wydaje się dobry, bo słychać jak cicho brzęczy, więc kluczuje uzwojenie transformatora. Na wyjściu jest poszarpany sygnał podobny do sinusa, ale o okresie 20ms,czyli 50Hz. W dodatku taki sam przebieg pokazuje się, gdy zbliżę sondę oscyloskopu zwartą z jego masą do układu podłączonego pod sieć. Sprawdzałem miernikiem uzwojenia transformatora i nie są popalone a pomiędzy uzwojeniami jest przerwa, czyli trafo wygląda na OK.

Doprawdy nie mam pojęcia, dlaczego ten zasilacz nadal nie startuje? HELP!

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 11 gru 2009, 22:07

Może jakiś schemacik rozpracowałeś? Jak wygląda przebieg na tranzystorze mocy i na transoptorze? Gdzie ten transoptor w ogóle daje sygnał do scalaka?

ODPOWIEDZ