Co to jest DTMF ?
Co to jest DTMF ?
Mam pewien problem. Dostalem uklad do zmajstrowania a jest to "Dialer DTMF Sterowany I2C" (kit: AVT1269) tylko nie wiem do czego on sluzy. W opisie jest napisane: "Umożliwia wysylanie do linii telefonicznej dowolnego kodu DTMF, a tym samym wybranie numeru telefonu przez zdalne sterowanie urzadzeniami wyposazonymi w odbiorniki kodu DTMF." No bardzo fajnie tylko nie wiem co to jest ten kod DTMF. W internecie znalazlem jakis opis tego ale nadal nic na ten temat nie wiem. Prosze o wytlumaczenie mi tego "na chlopski rozum" bo nic nie kumam 
DTMF to taki system tonowy. Są nadajniki i odbiorniki tych tonów. Przykładowo telefon generuje taki tony jak nasickasz na klawiaturę telefonu (chodzi o stacjonarne). Po drugiej stronie w centrali jest odbiornik DTMF i centrala wie jaki numer wykręcasz. To tak w największym skrócie, ale zastosowań jest więcej.
-
jacekjacek40
- -
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
DTMF to system w którym występuje modulacja 2 częstotliwości, zobacz na elportal, nadajnik lub odbiornik dtmf, wszystko było opisane dokładnie, zresztą zobacz na: http://pl.wikipedia.org/wiki/DTMF i tabela częstotliwości
W telefonii komórkowej DTMF nie jest wykorzystywany, ale z komórki można przecież dzwonić na stacjonarne i wtedy np. jak musimy wybrać numer wewnętrzny gdy dzwonimy do jakiejś firmy, to telefon komórkowy musi wydać dźwięki kodujące cyfry DTMF-em żeby przesłać do centralki owej firmy wybrany numer wewnętrzny. Krótko mówiąc te specyficzne dźwięki DTMF-u są wydawane gdy przyciśnie się klawisz w komórce po to, żeby stsyem był kompatybilny ze starszymi systemami stacjonarnymi.Zenerek pisze:no nie wiem, czy tylko. Wydaje mi się, że telefony komórkowe może nie komunikują się tym sposobem z centralą, jednak klawiatura wydaje dźwięki w tonach DTMF.