Co to jest DTMF ?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
spark
Użytkownik

Co to jest DTMF ?

Post autor: spark » 15 lut 2005, 15:39

Mam pewien problem. Dostalem uklad do zmajstrowania a jest to "Dialer DTMF Sterowany I2C" (kit: AVT1269) tylko nie wiem do czego on sluzy. W opisie jest napisane: "Umożliwia wysylanie do linii telefonicznej dowolnego kodu DTMF, a tym samym wybranie numeru telefonu przez zdalne sterowanie urzadzeniami wyposazonymi w odbiorniki kodu DTMF." No bardzo fajnie tylko nie wiem co to jest ten kod DTMF. W internecie znalazlem jakis opis tego ale nadal nic na ten temat nie wiem. Prosze o wytlumaczenie mi tego "na chlopski rozum" bo nic nie kumam :(

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 15 lut 2005, 15:51

DTMF = Dual Tone Multiple Frequency
System przywoływania, takie tata-tita-tukosmita. Trzeba by było napisać cały artykuł... :(

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 16 lut 2005, 9:04

DTMF to taki system tonowy. Są nadajniki i odbiorniki tych tonów. Przykładowo telefon generuje taki tony jak nasickasz na klawiaturę telefonu (chodzi o stacjonarne). Po drugiej stronie w centrali jest odbiornik DTMF i centrala wie jaki numer wykręcasz. To tak w największym skrócie, ale zastosowań jest więcej.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 16 lut 2005, 11:24

Aha. No teraz to juz jestem trochę mądrzejszy. Dzięki gawel za proste wyjasnienie (moze nie do konca ale juz mam jakies wyobrazenie jak to wyglada). I jednak okazalo sie ze nie trzeba pisac calego artykulu aby wyjasnic to pojecie. Jeszcze raz wielkie dzieki.

jacekjacek40
-

Post autor: jacekjacek40 » 05 cze 2008, 9:18

a czy to musi być jakos zarejestrowane, posiadac karte sim? czy takie coś w elektronicznym da sie kupic ile może kosztować.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 05 cze 2008, 13:35

jacekjacek40 pisze:posiadac karte sim?
Człowieku, naucz się czytać!
To na STACJONARNE!!!

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 05 cze 2008, 19:11

no nie wiem, czy tylko. Wydaje mi się, że telefony komórkowe może nie komunikują się tym sposobem z centralą, jednak klawiatura wydaje dźwięki w tonach DTMF. DTMF to po prostu system (standard) kodowania cyfr odpowiednim tonem.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 05 cze 2008, 20:28

DTMF to system w którym występuje modulacja 2 częstotliwości, zobacz na elportal, nadajnik lub odbiornik dtmf, wszystko było opisane dokładnie, zresztą zobacz na: http://pl.wikipedia.org/wiki/DTMF i tabela częstotliwości

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 05 cze 2008, 21:25

Zenerek pisze:no nie wiem, czy tylko. Wydaje mi się, że telefony komórkowe może nie komunikują się tym sposobem z centralą, jednak klawiatura wydaje dźwięki w tonach DTMF.
W telefonii komórkowej DTMF nie jest wykorzystywany, ale z komórki można przecież dzwonić na stacjonarne i wtedy np. jak musimy wybrać numer wewnętrzny gdy dzwonimy do jakiejś firmy, to telefon komórkowy musi wydać dźwięki kodujące cyfry DTMF-em żeby przesłać do centralki owej firmy wybrany numer wewnętrzny. Krótko mówiąc te specyficzne dźwięki DTMF-u są wydawane gdy przyciśnie się klawisz w komórce po to, żeby stsyem był kompatybilny ze starszymi systemami stacjonarnymi.

ODPOWIEDZ