Witam,
znalazłem się w posiadaniu układu stacji lutownicy jak na zdjęciu. Poszukuje schematu do niego, jak również jak wydajny musi być transformator no i jaką grzałkę mam podpiąć.
Z tego co się dowiedziałem to przewód czerwony i czarny idzie do grzałki, zasilanie to dwa razy 12V AC.
Na płytce znajduje sie napis:
SAT7.820.092
ATTEN-204-A
05-08-31
poszukuje schematu stacji lutowniczej
poszukuje schematu stacji lutowniczej
- Załączniki
-
- stacja.GIF
- fotka
- (194.38 KiB) Pobrany 643 razy
Ze zdobyciem schematu może być problem, choć układ nie jest bardzo rozbudowany i ostatecznie można by schemat odtworzyć na podstawie płytki z układem.
Zasilanie stacji to 12V czy dwa razy pod 12V, czyli 24V łącznie. Grzałki lutownic najczęściej zasilane są właśnie napięciem 24V, choć nie musi być to regułą.
Co do mocy transformatora i grzałki to transformator musi być dostosowany do mocy grzałki. Zalecane jest aby transformator miał pewien zapas mocy w stosunku do grzałki, powiedzmy około 20W (wat). Więc jeśli grzałka będzie miała 40W mocy to transformator powinien mieć około 60W mocy i napięcie dostosowane do napięcia roboczego grzałki czyli najczęściej 24V.
Zasilanie stacji to 12V czy dwa razy pod 12V, czyli 24V łącznie. Grzałki lutownic najczęściej zasilane są właśnie napięciem 24V, choć nie musi być to regułą.
Co do mocy transformatora i grzałki to transformator musi być dostosowany do mocy grzałki. Zalecane jest aby transformator miał pewien zapas mocy w stosunku do grzałki, powiedzmy około 20W (wat). Więc jeśli grzałka będzie miała 40W mocy to transformator powinien mieć około 60W mocy i napięcie dostosowane do napięcia roboczego grzałki czyli najczęściej 24V.
Może być takie rozwiązanie, że układ sterujący grzałką lutownicy zasilany jest napięciem 12V, a grzałka lutownicy napięciem 24V. Przy napięciu 12V do uzyskania mocy grzałki 48W potrzebny jest prąd 4A co wymaga stosowania przewodów o dużym przekroju. Przy 24V do uzyskania mocy 48W potrzebny jest już prąd zaledwie 2A i stosowane przewody (na uzwojenie transformatora również) mogą mieć mniejszy przekrój.
No nic w takim razie musze pokombinować z grzałką i zobacze czy układ działa. Te kable co ida do grzałki wytrzymają smiało prada 4 A wygladaja mi na 2,5 mm^2 więc mogą wytrzymać dużo wiekszy prąd.
Zrobie chyba tak ze podepne trafo 2X12VAC i zmierze napiecie na kablach od grzałki - wtedy bede wiedział na jakie napięcie mam użyć grzałki.
Zastanawiam sie jak przrobic ten układ zeby zasilać grzałke 110V?
Zrobie chyba tak ze podepne trafo 2X12VAC i zmierze napiecie na kablach od grzałki - wtedy bede wiedział na jakie napięcie mam użyć grzałki.
Zastanawiam sie jak przrobic ten układ zeby zasilać grzałke 110V?