Jaką myjkę ultradźwiękową kupić? Warto w ogóle kupować? Do czego się to może przydać?
Akurat w moim wypadku do zastanowienia skłonił mnie fakt, ze mam na stanie telefon po zalaniu i trzeba płytkę wyczyścić, a myjka to najwygodniejszy z proponowanych sposobów. Pewnie nie kupię jej tym razem, ale może w przyszłości mi się przyda?
Znalazłem takie coś:
http://www.allegro.pl/item800996551.html
Opłaca się czy nie? Warto kupić droższą?
Myjka ultradzwiękowa
Kierowałbym sie raczej rozmiarami i mocą a nie ceną. Ja mam taką ->MYJKA<- i jest niezła. Znakomicie sprawdza się na zegarkach i biżuterii. PCB w niej nie czyściłem. Warto zauważyć, że połowa sukcesu to dobry roztwór / rozpuszczalnik.
Działa na tej zasadzie, że pobudzanie cieczy drganiami ultradźwiękowymi są efektywniejsze w procesie mycia niż tradycyjne mieszanie.
Przy myciu detali próżniowych stosuje się zazwyczaj 4-5 kąpieli. Dwie pierwsze w rozpuszczalnikach niepolarnych, jak np. trójchloroetylen. Te kąpiele usuwają zanieczyszczenia tłuste. Potem używa się rozpuszczalników średnio polarnych, na końcu zaś niekiedy destylowanej wody.
Przy myciu detali próżniowych stosuje się zazwyczaj 4-5 kąpieli. Dwie pierwsze w rozpuszczalnikach niepolarnych, jak np. trójchloroetylen. Te kąpiele usuwają zanieczyszczenia tłuste. Potem używa się rozpuszczalników średnio polarnych, na końcu zaś niekiedy destylowanej wody.