Myjka ultradzwiękowa

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Myjka ultradzwiękowa

Post autor: Kulpina » 31 paź 2009, 16:05

Jaką myjkę ultradźwiękową kupić? Warto w ogóle kupować? Do czego się to może przydać?
Akurat w moim wypadku do zastanowienia skłonił mnie fakt, ze mam na stanie telefon po zalaniu i trzeba płytkę wyczyścić, a myjka to najwygodniejszy z proponowanych sposobów. Pewnie nie kupię jej tym razem, ale może w przyszłości mi się przyda?
Znalazłem takie coś:
http://www.allegro.pl/item800996551.html
Opłaca się czy nie? Warto kupić droższą?

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 31 paź 2009, 18:00

Kierowałbym sie raczej rozmiarami i mocą a nie ceną. Ja mam taką ->MYJKA<- i jest niezła. Znakomicie sprawdza się na zegarkach i biżuterii. PCB w niej nie czyściłem. Warto zauważyć, że połowa sukcesu to dobry roztwór / rozpuszczalnik.

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 03 lis 2009, 19:58

Opłaca się to bardzo przy myciu detali lamp elektronowych. Zmniejsza desorpcję z detali nawet pięciokrotnie, co pozwala skrócić czas pompowania.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 03 lis 2009, 20:11

A na jakiej zasadzie działa taka myjka? Jak w ogóle przeprowadza się proces mycia? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 05 lis 2009, 8:46

Działa na tej zasadzie, że pobudzanie cieczy drganiami ultradźwiękowymi są efektywniejsze w procesie mycia niż tradycyjne mieszanie.
Przy myciu detali próżniowych stosuje się zazwyczaj 4-5 kąpieli. Dwie pierwsze w rozpuszczalnikach niepolarnych, jak np. trójchloroetylen. Te kąpiele usuwają zanieczyszczenia tłuste. Potem używa się rozpuszczalników średnio polarnych, na końcu zaś niekiedy destylowanej wody.

ODPOWIEDZ