mikroprocesory jak zacząć???

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 04 paź 2009, 21:00

a ja polecę język bascom avr, programator ulepszony stk200 tudzież adapter na kilka procków. oto one:
ulepszony stk 200 -> KLIK <-
adapter -> KLIK <-

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 04 paź 2009, 21:04

Ja Bascoma nie polecam, ale każdy pisze w tym w czym mu wygodnie ;)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 04 paź 2009, 21:05

snow pisze:Ja Bascoma nie polecam
a to czemuż? taki zły jest?

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 04 paź 2009, 21:14

Poza tym że rozleniwia i kod jest mało optymalny pod względem wykorzystania zasobów procesora to niby nie. Dodatkowo jest mało przenośny między rodzinami mikrokontrolerów.
Kompilator jest płatny. Jak ktoś chce niech pisze w basic'u, w każdym razie każda osoba przechodząca z Basic na C docenia zalety tego drugiego i dostrzega wady tego pierwszego. Swoją drogą jak ktoś zna C to po co ma się brać za Basic który jest moim zdaniem złym wyborem.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 04 paź 2009, 21:25

Widzisz Snow jak by każdy był taki sam i lubił to samo to jaki nudny był by ten świat.
Ja tam Bascoma lubię za prostotę i szybkość pisania w nim. Nie projektuję promów kosmicznych ani rozruszników serca do sterowania różnymi pierdółkami mi wystarczy.
A C zaczynam się uczyć jak mi tylko płytę z kursem z avt przyślą.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 04 paź 2009, 21:28

Pikczu pisze:Ja tam Bascoma lubię za prostotę i szybkość pisania w nim. Nie projektuję promów kosmicznych ani rozruszników serca do sterowania różnymi pierdółkami mi wystarczy.
dokładnie tak. bardzo dużo rzeczy można w nim napisać, dlatego proponuję. ale co kto lubi.

Sub
-

Post autor: Sub » 05 paź 2009, 15:26

A więc muszę kupić:
•programator ISP
•mikroprocesor AVR attiny2313
•płytkę testowa
Jeszcze coś?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 paź 2009, 15:56

Sub pisze:A więc muszę kupić:
•programator ISP
•mikroprocesor AVR attiny2313
•płytkę testowa
Jeszcze coś?
według mnie płytka testowa nie jest potrzebna. jak chce się coś wykonać to w końcu i tak płytka docelowego układu powstać musi. ewentualny program można poprawiać w układzie końcowym.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 05 paź 2009, 19:54

Płytę testową kup przyda się sama płytka 18zł (ta najtańsza)
Programator wybierz jakiś lepszy nie z tych najtańszych jak kupisz jakiś konkretny model to Ci lata będzie służył.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 paź 2009, 20:08

Pikczu pisze:Programator wybierz jakiś lepszy nie z tych najtańszych
czemu nie najtańszy? czy ulepszony STK200 jest zły? dobra propozycja w stosunku jakość-cena.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 05 paź 2009, 22:54

No niby nie jest zły. ale trzeba patrzeć przyszłościowo :)
Coś na USB albo kamami albo markowego ISP MKII atmela.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 06 paź 2009, 6:01

Pikczu, Chcesz początkującego zbankrutować na profesjonalny programator, który będzie miał las opcji, w którym się zgubi? Czy naprawdę aż tak ci zależy na liczniku postów? Czy może masz niskie poczucie własnej wartości i wwszystkich chcesz pognębić?
matrix, Ulepszony STK200 wystarczy z zupełnością. Tylko pamiętaj, że jest on zasilany napięciem 5v z zasilanego układu, a jak programujesz sam procek, to musisz tam zasilacz 5v podłączyć.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 06 paź 2009, 11:16

Olo masz jakiś kryzys ?, widzisz tu jakiś licznik postów???, o co Ci chodzi czym gnębić
programatorem, nie ośmieszaj się.
Chcesz kłótni na forum, nie zemną szkoda mi na Ciebie czasu.
Wbij to sobie do głowy ja go namawiam na jakiś programator USB a nie przeżytek na LPT.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 paź 2009, 14:18

Pikczu pisze:ja go namawiam na jakiś programator USB a nie przeżytek na LPT.
owszem to jest przyszłość, ale ta przyszłość kosztuje, więc jeśli ma się port LPT to po co wydawać dużo hajsu na coś droższego jak na początek starczy coś tańszego. żeby chociaż ruszyć programowanie. z czasem można zainwestować w coś droższego jak poczuje się taką potrzebę. chodzi tylko o cenę.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 paź 2009, 14:34

Ja kiedyś miałem na LPT jak miało to większy sens, a teraz musiałem kupić na USB i tamten leży i się kurzy. A w dzisiejszych czasach to już w ogóle. Uważam, że najlepiej jeśli ma się LPT to zrobić jakiś najprostszy programator na LPT (chyba są takie nawet bez żadnych elementów, tylko połączenia?) żeby spróbować tej zabawy, a potem jak się spodoba kupić lub zrobić już na USB, bo prędzej czy później i tak będzie trzeba.

snow pisze:w każdym razie każda osoba przechodząca z Basic na C docenia zalety tego drugiego i dostrzega wady tego pierwszego.
Jako jedna z tych osób potwierdzam :) Moim zdaniem też lepiej od razu brać się za C. Może jest trochę trudniej, ale na pewno jest lepszy od Bascoma, bardziej uniwersalny no i jeśli ktoś się mocno wciągnie w programowanie to i tak prędzej czy później przejdzie na C. Ale cóż, każdy ma swoje zdanie.

ODPOWIEDZ