Witam wszystkich sympatyków programu KiCAD. Mam przyjemność zaprezentować ten program w wersji z 16 lutego 2009 roku. Na chwilę obecną jest to najnowsza wersja tego programu. Obecnie nowe kompilacje KiCADa nie pojawiają się często, jak w poprzednich latach. Moje opracowanie tego programu można pobrać z następujących linków:
Obraz płyty CD - obraz płyty zapisany w formacie Nero (*.nrg). Po pobraniu plik należy zapisać na płytę CD z tzw. obrazu płyty. Można też ten obraz zamontować w emulatorze napędu CD / DVD np. Daemon Tools'ie i korzystać z niego jak z normalnej płyty CD. Objętość obrazu płyty CD to około 378 MB.
Instalator KiCADa - sam program instalacyjny KiCADa dla tych którzy nie potrzebują całej płyty. Po pobraniu wystarczy uruchomić program instalacyjny. Rozmiar pliku do pobrania to około 161 MB.
KiCAD dla Linuksa - także jest to sam program KiCAD w postaci archiwum ZIP. Po pobraniu archiwum należy je rozpakować do lokalizacji /usr/local/ lub do katalogu domowego /home/ Rozmiar pliku do pobrania to około 156 MB.
KiCAD z 16 lutego 2009 roku w moim opracowaniu wzbogaciłem o ogromną ilość bibliotek elementów schematowych, płytkowych oraz 3D. Dostępne są także przekonwertowane biblioteki z programu Eagle. Tutaj jest opis jak korzystać z bibliotek Eagle przekonwertowanych na format KiCADa. Po instalacji KiCADa z wszystkimi dostępnymi bibliotekami i dodatkami zajmuje on na dysku komputera około 475 MB w systemie Windows. Wybór dostępnych do zainstalowania opcji podczas instalacji KiCADa można zobaczyć na rysunku poniżej.
Tak natomiast wygląda menu opracowanej przeze mnie płyty CD z KiCADem oraz dodatkowymi programami, mogącymi przydać się w pracowni elektronika. W sumie to płyta ta jest podobna do opracowywanych wcześniej przeze mnie płyt.
Płyta ta oprócz samego KiCADa zawiera następujące dodatkowe programy na licencjach freeware lub GPL.
1. Foxit Reader 3.0. PL - przeglądarka plików PDF pochłaniająca mniej zasobów komputera niż Acrobat Reader.
2. CAMtastic! 2000 - darmowa protelowska przeglądarka plików GERBER
3. PDF Creator 0.9.8 PL - wirtualna drukarka plików PDF i innych np. JPG
4. Cosmo Player 2.1.1 - przeglądarka plików *.wrl - pliki bibliotek 3D edytora Pcbnew. Przeglądarka instaluje się jako wtyczka do popularnych przeglądarek internetowych.
5. Eagle 5.3.0 - program do projektowania układów elektronicznych. Został zamieszczony tutaj jako przeglądarka bibliotek elementów, które z tej wersji Eagle zostały przekonwertowane na format bibliotek KiCADa.
6. PSPad Editor 4.5.0 PL - uniwersalny edytor plików
7. Qucs 0.0.15 PL - program do prowadzenia różnego rodzaju symulacji układów elektronicznych.
8. Wings 3D PL - narzędzie do modelowania obudów 3D programu KiCAD