KiCAD 2009 - płyta CD z programem

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

KiCAD 2009 - płyta CD z programem

Post autor: KrzysiekK » 28 wrz 2009, 9:54

Obrazek

Witam wszystkich sympatyków programu KiCAD. Mam przyjemność zaprezentować ten program w wersji z 16 lutego 2009 roku. Na chwilę obecną jest to najnowsza wersja tego programu. Obecnie nowe kompilacje KiCADa nie pojawiają się często, jak w poprzednich latach. Moje opracowanie tego programu można pobrać z następujących linków:

Obraz płyty CD - obraz płyty zapisany w formacie Nero (*.nrg). Po pobraniu plik należy zapisać na płytę CD z tzw. obrazu płyty. Można też ten obraz zamontować w emulatorze napędu CD / DVD np. Daemon Tools'ie i korzystać z niego jak z normalnej płyty CD. Objętość obrazu płyty CD to około 378 MB.

Instalator KiCADa - sam program instalacyjny KiCADa dla tych którzy nie potrzebują całej płyty. Po pobraniu wystarczy uruchomić program instalacyjny. Rozmiar pliku do pobrania to około 161 MB.

KiCAD dla Linuksa - także jest to sam program KiCAD w postaci archiwum ZIP. Po pobraniu archiwum należy je rozpakować do lokalizacji /usr/local/ lub do katalogu domowego /home/ Rozmiar pliku do pobrania to około 156 MB.

KiCAD z 16 lutego 2009 roku w moim opracowaniu wzbogaciłem o ogromną ilość bibliotek elementów schematowych, płytkowych oraz 3D. Dostępne są także przekonwertowane biblioteki z programu Eagle. Tutaj jest opis jak korzystać z bibliotek Eagle przekonwertowanych na format KiCADa. Po instalacji KiCADa z wszystkimi dostępnymi bibliotekami i dodatkami zajmuje on na dysku komputera około 475 MB w systemie Windows. Wybór dostępnych do zainstalowania opcji podczas instalacji KiCADa można zobaczyć na rysunku poniżej.

Obrazek

Tak natomiast wygląda menu opracowanej przeze mnie płyty CD z KiCADem oraz dodatkowymi programami, mogącymi przydać się w pracowni elektronika. W sumie to płyta ta jest podobna do opracowywanych wcześniej przeze mnie płyt.

Obrazek

Płyta ta oprócz samego KiCADa zawiera następujące dodatkowe programy na licencjach freeware lub GPL.

1. Foxit Reader 3.0. PL - przeglądarka plików PDF pochłaniająca mniej zasobów komputera niż Acrobat Reader.
2. CAMtastic! 2000 - darmowa protelowska przeglądarka plików GERBER
3. PDF Creator 0.9.8 PL - wirtualna drukarka plików PDF i innych np. JPG
4. Cosmo Player 2.1.1 - przeglądarka plików *.wrl - pliki bibliotek 3D edytora Pcbnew. Przeglądarka instaluje się jako wtyczka do popularnych przeglądarek internetowych.
5. Eagle 5.3.0 - program do projektowania układów elektronicznych. Został zamieszczony tutaj jako przeglądarka bibliotek elementów, które z tej wersji Eagle zostały przekonwertowane na format bibliotek KiCADa.
6. PSPad Editor 4.5.0 PL - uniwersalny edytor plików
7. Qucs 0.0.15 PL - program do prowadzenia różnego rodzaju symulacji układów elektronicznych.
8. Wings 3D PL - narzędzie do modelowania obudów 3D programu KiCAD

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 29 wrz 2009, 8:40

Wielkie dzięki - bardzo fajna płyta. Ale mam pytanie jak jest z kompatybilnością z projektami w poprzedniej wersji? W projekcie wykonanym w poprzedniej wersji, na płytce wyświetlają mi się napisy, które powinny być ukryte. Dotyczy to n.p. elementu PIN1 (napis się wyświetla mimo, że ma ustawiony atrybut ukryty) i nazwy sieci (na jednej ze ścieżek wyświetla mi się nazwa sieci i nie wiem jak to ukryć). Czy zmienił się format plików projektowych? Jeszcze dziś trochę to posprawdzam.

Marek

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 30 wrz 2009, 13:58

Przy prubie instalacji wyrzuca mi Plik cabinet "Data 1.cab" jest uszkodzony, po wciśnięciu ignoruj "Błąd wewnętrzny 2350" Co jest nie tak?Mogę prosić o pomoc w zainstalowaniu nowego KiCADA-a.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 30 wrz 2009, 20:17

:arrow: roman21
Co do błędu instalatora nr 2350 oznacza on uszkodzenie pliku instalacyjnego podczas pobierania. Jedynym rozwiązaniem jest pobranie pliku od nowa poza "szczytem" kiedy ruch w sieci jest mniejszy (w nocy). Wówczas ryzyko pobrania pliku który się uszkodził podczas pobierania jest mniejsze.

:arrow: MarekK
Nowa wersja KiCADa wyświetla na ścieżkach numery sieci w postaci przykładowo N-000015 i jak na razie nie znalazłem sposobu na wyłączenie wyświetlania tych numerów sieci.

W przypadku wyłączenia wyświetlania napisów, które chcemy ukryć już samo wybranie opcji Ustawienia -> Kolory i odznaczanie opcji Wartość elementu nie wystarczy. Dodatkowo trzeba kliknąć na na tekście który chcemy ukryć np. pojemności kondensatora np. 220µF. Otworzy się małe okienko pokazane poniżej, gdzie zaznaczamy w ramce Wyświetl opcję Niewidoczny. Dopiero wówczas dany tekst zniknie, pod warunkiem, że wybrana będzie opcja ukrywania wartości elementów z menu Ustawienia -> Kolory. Jak widać teraz jest to trochę zagmatwane.
Załączniki
wlasciwosci_tekstu.jpg
Okno ustawiania właściwości tekstu, w którym można włączyć jego ukrywania, np. wartość elementu np. 220 uF.
wlasciwosci_tekstu.jpg (19.81 KiB) Przejrzano 6509 razy

ODPOWIEDZ