Problem z wyświetlaczem LCD na HD44780

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
MichalZ
-
Kontakt:

Problem z wyświetlaczem LCD na HD44780

Post autor: MichalZ » 17 sie 2009, 23:01

Witam, mam problem z moim LCD (2x16), jakoś nie udało mi się znaleźć żadnej pomocy w tej sprawie w Google więc piszę tutaj.
Chodzi o to, że pierwsze 8 znaków w pierwszej i drugiej linii wyświetla się w nieczytelnej (lub słabo) formie, a drugie 8 widać tak jak powinno być.
Fota dobrze to przedstawia:
Obrazek
Testowałem układ, zwarć nie znalazłem (jutro sprawdzę ponownie), gdy uruchamiam LCD wprost do 5V nie widać linii testujących. Czyżby się uszkodził? :cry:
Za wszelką pomoc dziękuję.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 18 sie 2009, 11:56

Uzywasz wyswietlacza o organizacji 2x16 (dwie linie po 16 znakow), a masz najprawdopodobniej ustawiona organizacje 2x8. Poszukaj w instrukcjach konfigurujacych. Odpowiada za to jeden czy dwa bity w ktoryms z rejestrow sterownika HD44780.

MichalZ
-
Kontakt:

Post autor: MichalZ » 18 sie 2009, 12:21

Wyświetlacz wcześniej działał poprawnie, od jakiegoś czasu tak się z nim dzieje :sad:
W kodzie jest ustawione 2x16. Program w Bascom.
Sprawdzałem ponownie, po podłączeniu samego zasilania nic się nie pokazuje...
a masz najprawdopodobniej ustawiona organizacje 2x8
Być może... Ale nie za bardzo wiem jak to zmienić

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 18 sie 2009, 12:57

Byc moze sie uszkodzil ??? Poszukaj najlepiej starych kodow wynikowych (tych, ktore dzialaly) i zobacz, czy znowu bedzie dzialal. Jezeli tak - masz zle ustawienia. Jezeli nie - podlacz inny wyswietlacz i sprawdz czy na nim bedzie OK.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 18 sie 2009, 14:45

Jak już to w BASCOM powinno być Config LCD =16*2 a nie 2*16. To powinno załatwić sprawę jeżeli to wina programowa.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 18 sie 2009, 21:08

Jest możliwe, że wyświetlacz się uszkodził.
Połączenia pomiędzy szkłem, a płytką drukowaną są zwykle wykonane za pomocą gumek przewodzących. Są one dociskane za pomocą tej metalowej ramki otaczającej szkiełko.

Jeśli ramka się poluzowała, to efekt może być podobny. Spróbuj ją lekko docisnąć, a jeśli to pomoże, to należy podgiąć metalowe zaczepy.

MichalZ
-
Kontakt:

Post autor: MichalZ » 18 sie 2009, 21:24

Byc moze sie uszkodzil ??? Poszukaj najlepiej starych kodow wynikowych (tych, ktore dzialaly) i zobacz, czy znowu bedzie dzialal. Jezeli tak - masz zle ustawienia. Jezeli nie - podlacz inny wyswietlacz i sprawdz czy na nim bedzie OK.
Pokombinuję z tymi kodami.
Jak już to w BASCOM powinno być Config LCD =16*2 a nie 2*16. To powinno załatwić sprawę jeżeli to wina programowa.
Było Config LCD =16*2
Jest możliwe, że wyświetlacz się uszkodził.
Połączenia pomiędzy szkłem, a płytką drukowaną są zwykle wykonane za pomocą gumek przewodzących. Są one dociskane za pomocą tej metalowej ramki otaczającej szkiełko.

Jeśli ramka się poluzowała, to efekt może być podobny. Spróbuj ją lekko docisnąć, a jeśli to pomoże, to należy podgiąć metalowe zaczepy.
Gdy dociskam lekko wyświetlacz tak jakby lekko się poprawia w jednym miejscu, zaczepy już ruszałem, ale żadnej poprawy ;( Mogły te gumki się przesunąć. Będę próbował do końca :) Linii testujących nie ma w ogóle :( A może dlatego że sterownik sprawdza obwód? I w miejscu gdzie nie łączy obwód jest otwarty, więc sterownik widzi to jako uszkodzenie i nie wyświetla tych linii?

[ Dodano: 2009-08-26, 13:46 ]
Przypadkowo podłączyłem LCD odwrotnie (na napięcie 5V) stabilizator mocno się grzał, na wyświetlaczu pokazywały się bzdury: "świeciła" się górna linia, i kawałek dolnej, ruszanie potencjometrem powodowało, że inaczej się te punkty zaświecały ( np. połowa linii na górze i na dole). Czy mogło dojść do uszkodzenia? Mam nadzieję, że nie :( Pecha mam do tych LCD'ków :neutral:

[ Dodano: 2009-08-26, 17:29 ]
Witam ponownie.
Drugi LCD ( który też jest uszkodzony ;( ) zachowuje się tak samo jak ten pierwszy po zdjęciu ramki i ruszaniu nią:
http://www.youtube.com/watch?v=RCF3SEJ3xZg (Przepraszam za jakość - film był płynny, YT tak przekonwertowało film)
Nie wiem czy jest już sens to naprawiać bo wg. mnie są spalone lub uszkodzone sterowniki, na pewno będę się starał na przyszłość nie popełniać takich błędów :(

ODPOWIEDZ