Byc moze sie uszkodzil ??? Poszukaj najlepiej starych kodow wynikowych (tych, ktore dzialaly) i zobacz, czy znowu bedzie dzialal. Jezeli tak - masz zle ustawienia. Jezeli nie - podlacz inny wyswietlacz i sprawdz czy na nim bedzie OK.
Pokombinuję z tymi kodami.
Jak już to w BASCOM powinno być Config LCD =16*2 a nie 2*16. To powinno załatwić sprawę jeżeli to wina programowa.
Było Config LCD =16*2
Jest możliwe, że wyświetlacz się uszkodził.
Połączenia pomiędzy szkłem, a płytką drukowaną są zwykle wykonane za pomocą gumek przewodzących. Są one dociskane za pomocą tej metalowej ramki otaczającej szkiełko.
Jeśli ramka się poluzowała, to efekt może być podobny. Spróbuj ją lekko docisnąć, a jeśli to pomoże, to należy podgiąć metalowe zaczepy.
Gdy dociskam lekko wyświetlacz tak jakby lekko się poprawia w jednym miejscu, zaczepy już ruszałem, ale żadnej poprawy ;( Mogły te gumki się przesunąć. Będę próbował do końca

Linii testujących nie ma w ogóle

A może dlatego że sterownik sprawdza obwód? I w miejscu gdzie nie łączy obwód jest otwarty, więc sterownik widzi to jako uszkodzenie i nie wyświetla tych linii?
[ Dodano: 2009-08-26, 13:46 ]
Przypadkowo podłączyłem LCD odwrotnie (na napięcie 5V) stabilizator mocno się grzał, na wyświetlaczu pokazywały się bzdury: "świeciła" się górna linia, i kawałek dolnej, ruszanie potencjometrem powodowało, że inaczej się te punkty zaświecały ( np. połowa linii na górze i na dole). Czy mogło dojść do uszkodzenia? Mam nadzieję, że nie

Pecha mam do tych LCD'ków
[ Dodano: 2009-08-26, 17:29 ]
Witam ponownie.
Drugi LCD ( który też jest uszkodzony ;( ) zachowuje się tak samo jak ten pierwszy po zdjęciu ramki i ruszaniu nią:
http://www.youtube.com/watch?v=RCF3SEJ3xZg (Przepraszam za jakość - film był płynny, YT tak przekonwertowało film)
Nie wiem czy jest już sens to naprawiać bo wg. mnie są spalone lub uszkodzone sterowniki, na pewno będę się starał na przyszłość nie popełniać takich błędów