Problem z Emulatorem AVT2501

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Problem z Emulatorem AVT2501

Post autor: lutownik » 03 sie 2009, 15:56

Witam
Mam taki mały problem. Otóż złożyłem sobie w/w emulator tylko nie mam tego złącza które powinienem zacisnąć na tym 20żyłowym kablu i przylutować do płytki. Chciałbym aby ktoś mi powiedział jaka tam jest pinologia ponieważ chciałem wlutować tam same kable tylko nie wiem jak :sad: . Mógłby mi ktoś powiedzieć przy okazji jaką długość powinna mieć ta taśma aby nie występowały jakieś problemy typu zakłócenia itp. Oczywiście chodzi i o taśme łączącą emulator z wtykiem emulacyjnym. Proszę bardzo o pomoc ponieważ już prawie wszystko mam złożone i chciałbym rozpocząć naukę bascoma.

Tutaj opis emulatora https://elportal.pl/pdf/k10/51_15a.pdf

P.S a może dało by radę napisać jakiś program który by po kolei wystawiał jedynkę logiczną na każdej końcówce wtyku emulacyjnego. Wtedy by już tylko zmienił w bascomie wyprowadzenie i by sprawdził gdzie jest końcówka nr1 itd do 20

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sie 2009, 16:54

Oba złącza kupisz w AVT, nie kosztują majątku. Jedno zaciśniesz w zwykłym imadle, z drugim może być problem bo, ma piny, a sęk w tym że trzeba je zaciskać z jednakową siłą na całej powierzchni, bo inaczej pękają. natomiast ile taśmy? Hm, trudne pytanie ale ja sądzę że warto mieć z 20-30cm min, nawet 50cm by nie zaszkodziło.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 04 sie 2009, 19:27

Wtyk emulacyjny to ja mam. Lecz tego drukiego wtyku nie.. Sama przesyłka w AVT wynosi 14zł do tego wtyk z 4 zł i mamy prawie 20zł :sad: . Chodzi o to że szkoda mi kasy wydawać na ten wtyk skoro można wlutować kable prosto w płytkę. Co do wtyku emulacyjnego to można go zacisnąć za pomocą podstawki precyzyjnej. Mi nawet się nie zniszczyła :mrgreen:, ale potem zginęła w innych okolicznościach :razz: .

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sie 2009, 19:38

Z płytki i opisu w linku który podałeś wynika że wszystko masz jak na schemacie. Tzn, pinowi 1 odpowiada pin 1 w procesorze i tak na 10 masz masę (GND), a na 20 VCC, co zresztą jest logiczne, bo jak byś zacisnął kabel to pin 1 musi odpowiadać pinowi 1, na obu jego końcach, inaczej by to nie działało. A kabel możesz sobie bez problemu pomierzyć przyrządem, czyli który drucik któremu pinowi odpowiada we wtyku emulacyjnym. a na płytce pin 1 złącza, jest charakterystyczny, bo kwadratowy, ten obok niego to pin nr 20, czyli plus zasilania procesora. Możesz to nawet sobie zmierzyć dla pewności, miedzy nimi powinno być +5V. A UPS. nie będzie tam 5V, bo emulator jest zasilany z urządzenia docelowego, więc samo podłączenie do kompa nic nie da.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 07 sie 2009, 21:30

To GND jest na 1 czy na 10 pinie??

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 sie 2009, 6:53

A co ci napisałem na 10. Zresztą ze schematu to wywnioskujesz.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 08 sie 2009, 10:24

Wielkie dzięki za pomoc. Masz u mnie dużego leszka :grin:

[ Dodano: 2009-08-11, 17:14 ]
Witam ponownie.
Otóż złożyłem cały emulator i mam problem. Otóż chciałem go przetestować za pomocą tego programu a rtykułu i wyświetlacza LED. Jako że miałem wyświetlacze LED tylko ze wspólną anodą to wykorzystałem ten na płytce testowej AVT2500. Problem jest taki że jak włoże wtyk emulacyjny do komputera i do płytki to świeci mi cała ósemka. Problem nie znika nawet podczas symulacji programu czy wyłączeniu komputera. Nawet odłaczenie emulatora od komputera nie pomaga. Uszkodzony emulator??

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 sie 2009, 13:52

Otóż są 2 wersje układu PCF8574 jedna zwykła, druga z literką A na końcu symbolu, które różnią się adresem wywołania, i to trzeba uwzględnić w opcjach programatora. Natomiast może to także mieć znaczenie przy budowie emulatora, choć nie udał mi się na razie wyczytać takich informacji w kursie BASCOM 51, ale jeszcze poszukam. Ostatecznie sprawdź czy w ustawieniach emulatora masz coś takiego. Pewnie o to chodzi, choć ja akurat emulatora nigdy nie używałem.
Natomiast co do samego układu PCF8574 to w wykazie jest ver. PCF8574P (na zdjęciach układu też to widać), i taka powinna być. Jeżeli masz układ PCF8574AP to mogą być właśnie takie problemy. To taki właśnie haczyk w zestawach do BASCOMa :!: . :cry:
Załączniki
bascomavr004.jpg

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 13 sie 2009, 20:09

Dzisiaj udało mi się uruchomić ten emulator. Problemów było kilka:

1. Zepsuty układ LM7805 na płytce testowej. Dawał on na wyjściu tylko 1,3V. Wylutowałem go, a potem zwarłem wejście i wyjście kabelkiem. Po czym podłaczam płytkę do napięcia 5V.

2. Brak masy na 10 pinie podstawki precyzyjnej. Ścieżka była przerwana. Dokładnie to pad się odkleił. Lutuję krótko lutownicą 30W i pady się odklejają. Jakaś płytka mi się felerna trafiła.

3. Nie zaznaczyłem PCF8574AP w zakładce programer.

4. Nie nacisnąłem przycisku Enable/Disable real simulation.... (albo coś podobnego) w oknie symulacji programu.

Zapomniałbym o jednym.
5. W bascomie obok przycisku symulacji i kompilacji jest coś w stylu send to chip (ikonka jakby takiej zielonej podstawki ZIF). Nacisnąłem ten przycisk i po paru sekundach świecił mi tylko segment G na wyświetlaczu. Ale to było po miedzy pkt.3 a pkt.4

Gdy już się ze wszystkim uporałem wyświetlacz zaczął mi wyswietlać cyfry od 0 do 9 z małym mankamentem. Na monitorze wyświetla mi się 1 podczas gdy na wyświetlaczu mam 0, później gdy na wyświetlaczu mam 1 to na monitorze 2 itd. Sądze że to wina kodu

Kod: Zaznacz cały

Dim R As Byte 'deklaracja zmiennej, niezbędna w dialekcie BASCOM
Dim A As Word 'deklaracja zmiennej, niezbędna w dialekcie BASCOM
Dim Cyfra(10) As Byte 'deklaracja tablicy, niezbędna w dialekcie BASCOM
Cyfra (1) = 127 ' definicja wyświetlania cyfry "0"
Cyfra (2) = 6 ' definicja wyświetlania cyfry "1"
Cyfra (3) = 155 ' definicja wyświetlania cyfry "2"
Cyfra (4) = 143 ' definicja wyświetlania cyfry "3"
Cyfra (5) = 166 ' definicja wyświetlania cyfry "4"
Cyfra (6) = 173 ' definicja wyświetlania cyfry "5"
Cyfra (7) = 189 ' definicja wyświetlania cyfry "6"
Cyfra (8) = 7 ' definicja wyświetlania cyfry "7"
Cyfra (9) = 191 ' definicja wyświetlania cyfry "8"
Cyfra (10) = 175 ' definicja wyświetlania cyfry "9"
Do
For R = 1 To 10
P3 = Cyfra (r)
Print R
For A = 1 To 1000 : Next A 'pętla opóźnienia zależna od szybkości komputera
Next R
Loop
For A = 1 To 1000 : Next A 'pętla opóźnienia zależna od szybkości komputera
Nie można jakoś przyśpieszyć zmiany cyfr na kolejne?? Bo cyfry się zmieniają po jakichś 5 sek. Czy to mój komputer jest aż tak wolny???

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 sie 2009, 7:09

Bo pewnie nie masz wprawy w lutowaniu i przegrzewasz ścieżki (pad jak to nazwałeś). Zasada jest taka że lutownica musi być dobrze nagrzana, i podgrzewa się pin/wyprowadzenie elementu i dotyka cyną, a nie ścieżki na płytce.
Co do czasu opóźnienia, to w symulacji będzie on zależał od wielu rzeczy w tym częstotliwości i rodzaju CPU jaki masz w kompie. Np, jest ogromna różna między Celeronem 2,4GHz, a P4 2,4GHz w BASCOM. Na Celeronie praca to wyścig ślimaków, na P4 wszystko hula jak na odrzutowcu.
Ale jak masz zmiany co 5 sek to podziej w tej pętli 1000/ 5 co daje 200 i zmień pętlę tak:
FOR A=1 to 200: Next A

ODPOWIEDZ