Dzisiaj udało mi się uruchomić ten emulator. Problemów było kilka:
1. Zepsuty układ LM7805 na płytce testowej. Dawał on na wyjściu tylko 1,3V. Wylutowałem go, a potem zwarłem wejście i wyjście kabelkiem. Po czym podłaczam płytkę do napięcia 5V.
2. Brak masy na 10 pinie podstawki precyzyjnej. Ścieżka była przerwana. Dokładnie to pad się odkleił. Lutuję krótko lutownicą 30W i pady się odklejają. Jakaś płytka mi się felerna trafiła.
3. Nie zaznaczyłem PCF8574AP w zakładce programer.
4. Nie nacisnąłem przycisku Enable/Disable real simulation.... (albo coś podobnego) w oknie symulacji programu.
Zapomniałbym o jednym.
5. W bascomie obok przycisku symulacji i kompilacji jest coś w stylu send to chip (ikonka jakby takiej zielonej podstawki ZIF). Nacisnąłem ten przycisk i po paru sekundach świecił mi tylko segment G na wyświetlaczu. Ale to było po miedzy pkt.3 a pkt.4
Gdy już się ze wszystkim uporałem wyświetlacz zaczął mi wyswietlać cyfry od 0 do 9 z małym mankamentem. Na monitorze wyświetla mi się 1 podczas gdy na wyświetlaczu mam 0, później gdy na wyświetlaczu mam 1 to na monitorze 2 itd. Sądze że to wina kodu
Kod: Zaznacz cały
Dim R As Byte 'deklaracja zmiennej, niezbędna w dialekcie BASCOM
Dim A As Word 'deklaracja zmiennej, niezbędna w dialekcie BASCOM
Dim Cyfra(10) As Byte 'deklaracja tablicy, niezbędna w dialekcie BASCOM
Cyfra (1) = 127 ' definicja wyświetlania cyfry "0"
Cyfra (2) = 6 ' definicja wyświetlania cyfry "1"
Cyfra (3) = 155 ' definicja wyświetlania cyfry "2"
Cyfra (4) = 143 ' definicja wyświetlania cyfry "3"
Cyfra (5) = 166 ' definicja wyświetlania cyfry "4"
Cyfra (6) = 173 ' definicja wyświetlania cyfry "5"
Cyfra (7) = 189 ' definicja wyświetlania cyfry "6"
Cyfra (8) = 7 ' definicja wyświetlania cyfry "7"
Cyfra (9) = 191 ' definicja wyświetlania cyfry "8"
Cyfra (10) = 175 ' definicja wyświetlania cyfry "9"
Do
For R = 1 To 10
P3 = Cyfra (r)
Print R
For A = 1 To 1000 : Next A 'pętla opóźnienia zależna od szybkości komputera
Next R
Loop
For A = 1 To 1000 : Next A 'pętla opóźnienia zależna od szybkości komputera
Nie można jakoś przyśpieszyć zmiany cyfr na kolejne?? Bo cyfry się zmieniają po jakichś 5 sek. Czy to mój komputer jest aż tak wolny???